Začátek rekonstrukce

Autor: Valec (9 příspěvků)
Kategorie: oprava krovu
12. 5. 2015
5 komentářů
Začátek rekonstrukce
Příspěvek stavebníka
Ahoj stavebníci! Od minula jsem pokročil s rekonstrukcí chaty a tento článek bude především o ní. To, co chci zmínit hned na začátku je, že to jak jsem si v prvních okamžicích rekonstrukci plánoval, jsem zdaleka nedodržel.

Původní záměr byl udělat chatu obyvatelnou, opravit špatné střešní tašky, vymalovat, vyřešit teplou vodu a nainstalovat krbová kamna. (toť vše) Ve výsledku jsem shodil všechny stropy, osekal omítky, brousil a brousil zašlé trámy, že jsem z toho prachu skoro skončil na plicním, řezal, hobloval, natíral … no snad je zamnou alespoň už 10% oprav. Lidově řečeno, rekonstrukce nejde tak dobře naplánovat, jako stavba nového domu.

Ale k samotné rekonstrukci. Začal jsem odstraněním ztrouchnivělých fošen ze stropů, čímž se mi odkryly stropní trámy. Byly dost zašedlé. Pro čištění (odfrézování zašedlého povrchu) jsem použil úhlovou brusku a brusný kotouč s tvrdokovem.  Musím říct, že to byla dobrá volba. Kotouč byl dost hladový a všechny 4 trámy byly hrubě opracovány za jedno dopoledne. Jen kdyby toho prachu tolik nebylo. Po hrubém opracování následovalo broušení vibrační bruskou.

Další krok byl odstranění omítek. Ty jsem osekal krumpáčem, což se jevilo jako nejefektivnější metoda a následovalo opět obrušování trámů. Na trámech byly zbytky omítky a hlavně zalomené hřebíky nicméně pro kotouč žádný problém.

Reklama

Mezitím jsem začal shánět dřevo na strop. Čerstvě nařezané dřevo bylo tabu kvůli vysoké vlhkosti a nutnosti sušení. Naštěstí tu byl starý známý bazos.cz a spoustu inzerátů lidí co prodávají to, co sháním. Dovezené dřevo bylo pouze hrubě nařezáno a s přírodní oblinou. Takže jsem koupil ruční okružní pilu a fošny po obou stranách zařezal.  Na stolní hoblovačce srovnal povrch a vibrační bruskou vše vyhladil. – hodně práce, ale člověk si toho pak víc váží.

První nátěr dřeva byl „Lignofix I-Profi“ proti likvidaci dřevokazného hmyzu a budoucí ochraně. Následně 3x nátěr tenkovrstvou lazurou.

Co se týče komína, po odeslání fotek kominíkovi, aby mi dojel udělat revizi mi odpověděl, že jsem se úplně zbláznil, ať to strhnu a postavím nový. Největší problém měl s tím, že se komín dotýká trámů, jeví známky vydehtování , není vyšší než je hřeben střechy a hlavně měl by být vyvložkovaný pokud chci připojit kamna s 80% účinností.

Reklama

Další vícepráce jsem si umínil sám a to jsou rozdílné výšky stropů v místnostech.  Celé to popisuje přiložená fotka. V místnosti, kde je strop níže chci trámy zvednout výš do jednotné úrovně stropu v celém domě.

Příště o dobudování chybějící koupelny a toalety.

Náklady

Název položkyCena
kurtna (vázání nákladu)
500 Kč
velká štětka :-)
100 Kč
Lignfix I-Profi 10l
3 200 Kč
ochr. prac. pomůcky
1 000 Kč
odpad do sběrného dvora
300 Kč
tenkovrstvý lak
4 000 Kč
kotouč s tvrdokovem
800 Kč
el. nářadí + příslušenství
3 500 Kč
staré nové trámy
2 100 Kč
dřevo
18 000 Kč
Celkem33 500 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací