Stavba oplocení z poplastovaného pletiva

Autor: Jirka a Vlastička (4 příspěvky)
Kategorie: Oplocení pozemku
7. 2. 2015
4 komentáře
Stavba oplocení z poplastovaného pletiva
Příspěvek stavebníka
Rozhodli jsme se, že jako první na našem pozemku začneme tím, že pozemek oplotíme, bylo to již potřeba, protože pár sousedů ho jej delší dobu využívalo jako velký odpadkový koš a kompost.

Náš pozemek sousedí s dalšími dvěma pozemky, které vlastní mé dvě tety, a proto jsme se dohodli, že budeme plot budovat společně. Tyto tři pozemky již byly ze tří stran oploceny (viz plánek). Zbývalo oplotit jen přední stranu, tu do ulice. Okolní ploty byly udělané z klasického poplastovaného pletiva. Vzhledem k tomu, že máme ještě před stavbou, a každá koruna se nyní hodí, tak jsme se rozhodli, že použijeme stejné obyčejné poplastované pletivo. Chvíli jsem uvažoval o svařovaném pletivu, ale cena vycházela o více jak 1/3 vyšší. Do budoucna plánujeme za plotem vysadit nějaký živý plot, a velké zdi nebo „hradby“ se nám stejně nelíbí.

Povolení Protože hranice, kterou jsme plánovali oplotit, sousedí s veřejnou komunikací, a pozemek nikdy oplocen nebyl, bylo nutné požádat o územní souhlas. Vyplnil jsem žádost a předal ji na místní obecní úřad, který k tomu vydal kladné vyjádření. Toto trvalo cca týden. Poté jsem tuto potvrzenou žádost donesl na stavební úřad. A asi po dvou týdnech nám poštou přišlo vyrozumění, že plot smíme postavit, a že na to máme dva roky od doručení. Společně s povolením dorazila složenka na 1000Kč za tento správní úkon. Jednoduchý obrázek, co jsem přikládal k žádosti, najdete v příloze.

Stavba plotu Do stavby jsme se pustili svépomocí. A pomocníků tentokrát bylo hodně, protože se zapojila celá široká rodina. Po vysekání potřebné části pozemku jsme si vše rozdělili do tří etap: 1. Kopání – Sešli jsme se v sobotu ráno. Pomocí pásma, dřevěných kolíčků a provázku jsme vytyčili budoucí plot, a místa, kde budou vrata. Plot mezi vraty vycházel tak, že jsme udělali každé pole 2,7m dlouhé. Ke kopání jsme používali hlavně krumpáč navařený na tyči a k vybírání zednickou fanku. Celkem jsme vykopali 39 děr hlubokých 0,5m. Práce šla dobře od ruky, i přesto, že místy jsme narazili na tvrdší podklad. Brát na to nějaký bagřík nemělo smysl, protože jsme chtěli jen díry, ne celý pás podezdívky. Používali jsme i ruční vrták, ale ten se kvůli kamenům moc neosvědčil. 2. Betonování – Další sobota – opět provázek, přesné měření, rozmístění sloupků a chvíle čekání na multikáru s kubíkem betonu. Nakonec jsme vystačili s cca 0,7 kubíku (zbytek jsme dali sousedovi na nový vjezd). Rozdělili jsme se na dvě party a pomocí vodováhy a olovnice jsme postupně zabetonovali všechny sloupky. Byla to docela honička, aby nám beton neztvrdl, ale vše se podařilo. Podpěry u rohových sloupků jsme rovnou přivrtali, přišroubovali a společně s vyváženým sloupkem zabetonovali. 3. Natahování pletiva – Vzhledem k počasí a nedostatku času jsme se sešli skoro za měsíc potom, co jsme zabetonovali sloupky, takže beton měl určitě dostatek času na vytvrdnutí. Pletivo jsme měli včetně zapleteného spodního a horního drátu, takže nebylo nijak složité ho přivázat, a pomocí napínáků pěkně vypnout. K přichycení, nebo spíše pověšení, pletiva na sloupek, jsme použili speciální malé plastové výlisky (háčky) se šroubkem, které byly dodány s pletivem. Ty se díky závrtné špičce rovnou navrtali pomocí aku do sloupku. Šikovná a rychlá vychytávka. Tím byl plot hotový. Až na vrata, protože ty do budoucna plánujeme hezké posuvné s pojezdem, ale až bude po stavbě, aby se nezničili, proto jsme nakonec přidali ještě čtvrtou etapu: 4. Udělání provizorních vrat - Vrata, nebo spíše jen takové dřevěné rámy, jsem sešrouboval z použitého stavebního dřeva, které jsem dostal od šéfa z práce zdarma. Jen z fošen bylo nutné vytahat staré hřebíky. Protože jsme plotili tři parcely, tak jsem připravil troje vrata. Na tyto rámy se poté jen přibilo pletivo, a celé se to přidrátovalo do připravených mezer v plotě.

Všechen materiál jsem nakonec objednával přes internet a nechal jsem si ho přivést do práce pár dní předem. Přišlo to všechno pěkně na paletě. Tu mi jen kluci ze skladu přeložili zdvižkou na vozejk, který jsem si den před stavbou odvezl.

Reklama

Vyhodnocení celé akce S plotem jsme spokojení. Vypadá pěkně, svou funkci plní, a nebyl nijak moc nákladný.

A protože jsme v Česku, tak už na nás dorazilo i jedno udání na obecní úřad: „jak jsme si jako dovolili tyto pozemky oplotit“. Naštěstí paní na úřadě byla díky povolení, které sama vystavovala, se situací seznámena a vše vysvětlila, a pouze nás poté informovala. Takže suma sumárum nám vznikl jeden spokojený soused – ten který dostal zbytek betonu na vjezd. A jeden nespokojený, který již na nás pozemek nemůže vozit kompost a otáčet se na něm autem. To nám to hezky začíná.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kdo se stavby plotu zúčastnili. V různých etapách se jich nakonec sešlo dost. Tak jen doufám, že je to neodradilo a pomohou nám i při stavbě. Jmenovitě se jedná o babičku, tetu, druhou tetu, strejdu, maminku, tatínka, sestru, bratrance s manželkou, sestřenku s přítelem, sestřenku s dcerkou, a samozřejmě nesmím zapomenout na mojí snoubenku.:-D

A takže tímto se ze mě oficiálně stal stavebník, a v tomto případě i stavitel :-)

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Poplatek za povolení stavební úřad
1 000 Kč
Beton i s dovozem
2 300 Kč
Pletivo, sloupky, napínáky..
14 677 Kč
Celkem17 977 Kč

Přílohy

faktura plot.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Vlastička
Jirka a Vlastička (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací