Z paneláku do vlastního rodinného domu, aneb stavíme dvojdomek

Autor: Liapor (44 příspěvků)
Kategorie: Příprava
18. 11. 2014
0 komentářů
Z paneláku do vlastního rodinného domu, aneb stavíme dvojdomek
Příspěvek stavebníka
Plánujete stavbu rodinného domu? Řešíte-li výběr materiálu, dodavatele a další důležité věci, mohl by vám v rozhodování pomoci příběh mladého páru, který už si sen o vlastním rodinném domě splnil.

Zhruba před rokem se mladí manželé rozhodli pořídit si vlastní bydlení v podobě rodinného domu. Nakonec se rozhodli pro stavbu dvojdomku, protože investoři byli dva. Jakmile byl jasný investiční plán a pozemek, zbývalo najít vhodný projekt a materiál, ze kterého se dvojdomek postaví.

Jednalo se o Liapor, tedy konkrétně o keramický beton. „Setkal jsem se s tím, že lidé nemají k tomuto materiálu důvěru, ale je to proto, že o něm málo ví. Není to přece jen klasický beton, jak ho známe například z paneláků, ale materiál, který se de facto používal už v dobách antických. Jeho vlastnosti nás zaujaly natolik, že jsme se jeli podívat na výrobu přímo do továrny." To byl pro budoucího majitele rozhodující moment.

Jednalo se o změnu propojení místností v dolním patře, tedy vytvoření otevřenějšího prostoru obývacího pokoje s kuchyňským koutem a sloučení WC s komorou, čímž vznikla jedna větší technická místnost. Hodně zajímavým argumentem byla menší tloušťka stěn. Při stejné zastavěné ploše nabídl projekt ve srovnání s cihlovým domem o 11 m2 větší užitnou plochu. Kromě vlastností materiálu a dispozičního řešení sehrála svoji roli také rychlost stavby. „Vybrali jsme si variantu dům k dokončení, což je v podstatě kompletní hrubá stavba včetně střechy, oken, dveří, komínu a zbytek jsme si dodělávali sami, nebo jsme si našli místní dodavatele". Podle slov majitele se začalo stavět v listopadu loňského roku a na nový rok bylo hotovo. „Do nového a zcela dokončeného domu jsme se nastěhovali v půlce srpna tohoto roku".

Reklama

Video ze stavby Domu jedním tahem

Jak probíhá stavba jiného domu z nabídky Dům jedním tahem, se můžete podívat na tomto videu.

Proč chtít keramický beton?

Dům postavený z Liaporu má hned několik výhod. Základním materiálem je zmíněný keramický beton, tedy ve skutečnosti lehký granulát vyráběný expandováním přírodního jílu. To znamená, že je velmi pevný a stálý a za své tepelně izolační vlastnosti a výbornou akustiku se rozhodně nemusí stydět.

Vyniká malou nasákavostí, což je důležité nejen v obraně proti vlhkosti a plísním, ale nabídne uživatelům příjemné mikroklima. Díky principu montovaného domu, který kamiony v podstatě dovezou až na místo, je stavba velmi rychlá. Hrubá stavba vyroste do 5 dnů.

Reklama

Do dvou měsíců je dům připraven k dokončení. Princip stavby výrazně snížil podíl mokrých procesů, takže dům není potřeba přes zimu nechávat vymrznout. Další výhody domů z keramického betonu >> 

První zkušenosti jsou pozitivní

Z vnější strany je dům izolovaný polystyrenem 180 cm silným, který si investor realizoval sám. „Velký dojem na nás udělala skutečnost, že dodavatelská firma nešetřila s jinými materiály, takže například střecha je Bramac, okna jsou vícekomorová Trocal, komín Schiedel, krovy ze zdravého a masivního dřeva". Protože v místě stavby není plyn, je dům zatím vytápěn elektrokotlem a radiátory. V budoucnosti přibude ještě krb. První, byť krátké zkušenosti s bydlením jsou více než pozitivní. „Zima nás teprve čeká, ale například v horkém létě jsme tady měli velmi příjemně." Více o Domech jedním tahem najdete na www.dumjednimtahem.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Liapor (44 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.liapor.cz/352 324 401
Č.p. 176, 357 35 Vintířov
Poslat poptávku
LIAS VINTÍŘOV, LEHKÝ STAVEBNÍ MATERIÁL K.S.

LIAS VINTÍŘOV, LEHKÝ STAVEBNÍ MATERIÁL K.S.

352 324 401

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama