Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 8

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Serial
20. 8. 2014
0 komentářů
Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 8
Příspěvek stavebníka
Připravili jsme pro Vás 8. díl prázdninového seriálu o zateplování, kde na otázky stavebníků odpovídá Roman Studený, specialista na zateplování domů a majitel společnosti Zofi - fasády,s.r.o., která se zaměřuje na realizaci fasád od návrhu po realizaci a zároveň majitel stránek zatepleni-fasad.eu.

8. díl je pro Vás připraven v tomto videu: 

Výčet otázek a odpovědí je pro Vás připraven zde:

Zdena (0:53) Dobrý den, mám dům z obytných kontejnerů. Na fasádě mám trapézový plech, chtěla bych zateplovat, ale nejsem si jista čím.

Přímo na plechy nalepit pěnou od firmy Cerezitu polystyren 15 cm. Taková je má zkušenost s domy z kontejnerů.

Reklama

Karel Špiler (3:43) Při rekonstrukci budu měnit a přistavovat zdi v porothermu tl.44. Je lépe rok počkat, nahodit jádro a potom zateplovat,  nebo rovnou zateplovat na holé zdivo a jestli ano, jak dlouho po zdění a v jaké tloušťce?

Jestli nepotřebujete bydlet ihned, tak nechte dům vymrznout jednu zimu a zateplit příští rok. Použijte vatu nebo paropropustný izolant.

Karel John (5:03) chtěl bych se zeptat: 1) může se šedý polystyren lepit na slunci, může být nějakou dobu nalepen na slunci než se zakryje lepidlem a perlinkou, v případě že ne, tak proč? 2) dává se perlinka shora dolů, nebo rovnoběžně s terénem? 3) jak se při lepení polystyrenu vyvarovat dlouhým (táhlým) nerovnostem? 4) lze svépomocí udělat finální fasádu (aby byla rovná) a co doporučujete? 5) jak řešit detaily u soklu a parepetu?

Šedý polystyren obsahuje grafit, takže může dojít k destrukci materiálu na slunci. Tyto fasády doporučujeme zakrývat plachtou tak, aby se k němu sluneční záření nedostalo. Perlinka se dává spíše shora dolu. Nerovnosti určitě zbruste. Svépomocí určitě fasádu nedělejte.

Libor Filipovič (10:30) Dobrý den, mám zateplený bungalov polystyrenem 8 cm a na něm nataženou minerální omítku s hrubou strukturou. Zateplení je staré 7 let a teď bych chtěl dát na rohy baráku a pod okna keramické pásky (vzor staré cihly) se spárami jako designový i účelový prvek. Máme kočku a fasáda je pod okny věčně špinavá a taky bych tím chtěl barák vizuelně vylepšit. Nemám s tímto zkušenosti a nevím zda to bude držet, jestli to nebude praskat, padat, když je pod omítkou polystyren, a co pro to mohu udělat a jaký postup mám pro obklad zvolit ? Pokud chcete dodatečně nalepit pásek, tak vemte hmožděnku se šroubovacím ocelovým trnem (10ks na m2), lehce přestěrkujte tmelem a následně nalepte obkladový pásek. Stávající fasádu musíte prokotvit.

Telecký Zdeněk (12:11) Mám starší dům z plných pálených cihel tl.50cm + patro z bloků CDK+CDM tl.45cm +břizolitová fasáda 5cm z r.1990. Dům je podřezaný relativně suchý. Podlahové topení. Jaká je min.tl.zateplení polystyrenem z pohledu rosného bodu? Uvažuji o 14 cm EPS100 a jaký je nejvhodnější typ fasády?

Reklama

Doporučuji 12-14 cm šedého polystyrenu a silikonovou omítku.

Lukáš (13:25) mám dům postavený z Porothermu 30 P +D což je na klasickou maltu, když zateplím 15 cm polystyrenem, jak to bude vypadat s rosným bodem? V tepelných ztrátách a návrhu topení v podlaze tepelným čerpadlem jsme počítali s 15 cm zateplením. Jen se bojím rosného bodu a vata se mi z finančních důvodů moc dávat nechce.

Myslím, že 15 cm stačit bude. Ale klidně bych zvolil i 16 cm. Rosného bodu se obávat nemusíte.

Petr Urban (14:20) Dobrý den, máme postaveno z broušených cihel Porotherm 36,5. V projektu máme zateplení fasády 12 cm polystyrenu. Je to takto v pořádku?

Z energetického hlediska je to v pořádku. Přikláním se k zateplení paropropustným izolantem.

Reklama

Marek (15:16) Dobrý den,chystám se stavět patrový dům z Ytongu 300. Vytápět budu elektřinou nebo plynem, proto počítám s kvalitním zateplením. Dům bude vybaven aktivním větráním s rekuperací. Zatím jsem rozhodnutý pro 15-20 cm polystyrenu. Je mi jasné, že difuzní odpor bude větší, ale díky velké tloušťce izolace počítám s rosným bodem někde v polystyrenu. Vidíte v tom nějaký problém nebo důvod proč toto řešení nedoporučit?

Myslím, že z konstrukčního i energetického hlediska je to v pořádku. Možná bych doporučil změnit na šedý polystyren.

Petr Jelínek (16:28) Měl bych dotaz ohledně zateplení novostavby RD. Dům je vystavěn z cihly Heluz STI 380, a celé obvodové zdivo je vysypáno drceným polystyrénem. Když opomenu pracnost vysypání, nešlo o citelný nárůst nákladů na výstavbu. Dům plánujeme dále ještě zvenku zateplit, zde bych se zeptal jaký materiál a v jaké tloušce (zda minerální vatu či polystyrén) by Roman Studený doporučil s přihlédnutím, že v určitých místech bychom rádi dům obložili kamenným obkladem. Jak postupovat ohledně kotvení v místech, kde by byl tento obklad, je třeba nějaká speciální příprava?

Nejsem proti tomuto řešení. Jako dodatečné zateplení doporučuji polystyren 12-14 cm.

Petr M. (18:19) Zdravím, projektant mi u NED ( 5,2kw TZ ) navrhl zateplit sokl pouze 6 cm XPS. Prý to stačí, pokud se základní řada cihle (heluz 30 cm) vysype polystyrenem a vyjde to prý levněji. Je to možné, nebo raději přidat na soklu cca 10 cm celkem?

Pokud je možnost navýšit, tak přidejte na soklu. Vyjde vás to všemi způsoby lépe než nějaké vysypávání.

Stáhněte si zvukový záznam tohoto dílu ve formátu MP3 zde

(28,5 MB, klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost "uložit odkaz jako")

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama