Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 6

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Serial
6. 8. 2014
1 komentář
Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 6
Redakční článek
Připravili jsme pro Vás 6. díl prázdninového seriálu o zateplování, kde na otázky stavebníků odpovídá Roman Studený, specialista na zateplování domů a majitel společnosti Zofi - fasády,s.r.o., která se zaměřuje na realizaci fasád od návrhu po realizaci a zároveň majitel stránek zatepleni-fasad.eu.

6. díl je pro Vás připraven v tomto videu:

Výčet otázek a odpovědí je pro Vás připraven zde:

Michal Pink (0:32) Rád bych se zeptal, jak zamezit datlům ve vyklování zateplení. Budeme bydlet cca 25m od lesa, který je jich plný. Je proto lepší zateplování minerální vatou nebo polystyrenem?

Reklama

Datlové klovají rádi polystyren, tudíž doporučuji zateplit minerální vatou nebo šedým polystyrenem.

Radim (2:20) Dobrý den,mám několik dotazů k zateplování fasád: - kdy je lepší zvolit polystyren/vatu s ohledem na prodyšnost, míru zateplení, vlhkost, hořlavost,...) - zkušenosti s ptáky pro oba materiály - jak moc je možné fasádu dále zatížit obklady, konzolou satelitu... - je problém, když se do zateplení integruje svod z okapu? - omítku ze staršího domu je lepší sundat, nebo to není potřeba - má cenu mezi řadové domy dávat pár cm tlustý polystyren? Co to přinese?

K první otázce... dedukuji, že budete zateplovat starší dům, tudíž doporučuji paropropustný izolant a protože se ptáte na ptáky, tak je přitahuje polystyren, takže doporučuji zateplit vatou. Jinak problémem opravdu je integrovat svod z okapu do zateplení. Pokud budete dodatečně nalepovat třeba obkladové kameny či jiné, tak je důležité změnit i skladbu fasádního systému. Nepoužívat levné lepidlo atd.

Reklama

Pavel (12:40) Dobrý den, jaké talířové hmoždinky s kovovým trnem jsou šroubovací s prodlouženou plastovou hlavou, jako bravoll PTH-S ?

Obávám se, Pavle, že pokud sháníte levnější variantu tak už nesežetene. Kelner nabízí šroubovací hmoždinky ale bez plastové hlavy.

pan Mlčoch (13:21) Zajímalo by mne, podle jakých kritérií vybíráte konkrétního dodavatele zateplovacích systémů. V NZÚ je seznam spousty dodavatelů, avšak procházet každý výrobek každého z nich není v lidských silách a zhodnotit jejich poměr kvality a ceny už nebude snadné ani pro odborníka. Existuje nějaký srovnávač?

Reklama

Pokud pojedete podle programu Zelená úsporám, budete si muset najít specializovaného projektanta nebo přímo tepelného auditor,a který navrhne na váš stavající stav vhodné zateplení.

Michal (16:49) Dobrý den, jak nejlépe instalovat ozdobné fasádní prvky jako římsy? Kdy lepit, jak provést povrchovou finální úpravu?

Ozdobné prvky jsou z polystytenu. Lepí se na napenetrovanou fasádu, silikonem či tmelem se prvek nalepí. Poté se omítne a nabarví montážní barvou.

Tomáš Kročian (18:40) Dobrý den, moje otázky jsou: -do jaké hloubky zateplit sokl? -je potřeba zateplit i základové pásy? -jakým způsobem se zateplují izolační desky za sokl?

U novostavby bych zateplil tak 50-60cm do hloubky, ale pokud chcete zateplit opravdu důkladně, zateplete až na spodní hranu základové spáry.

Jiří Langer (20:14) Při dodatečném zateplení 20 - 40 let starého domu, kde je podezdívka z kamene, bude asi nutné zateplit i tuto podezdívku ?

Pokud je ze spodu sklep, tak by stačilo zateplení stropu. Pokud byste nechtěl zateplit strop, tak bych zateplil kámen. Jde o to eliminovat tepelný most. U starších domů doporučujeme zateplit skelnou vatou.

 Petr Vágner (23:00) Je opravdu nutné kotvení EPS  desek při zateplování fasády a lepení na PU lepidla (např. typu Honter InstaStick, DenBraven ThermoKleber, Ceresit CT 84). Přídržnost těchto lepidel je obrovská a oddělit EPS ve spoji lepidla je nemožné. Daleko dříve se roztrhne samotné EPS než aby povolil spoj. Není to v současné době spíše už jen povinnost vyplývající z návrhové normy? Je rozdíl v přídržnosti tzv. bílého EPS a šedého s přídavkem grafitu? Pokud by bylo možné odpověď konkretizovat. Jaké PU lepidlo by jste doporučil pro lepení šedého EPS na vápenopískovou cihlu?

Je pravda, že pěna perfektně drží a přilne ke všemu. Dát pryč polystyren je pak nemožné a dřív ho roztrhnete než sundáte. Dodatečně určitě kotvěte. Jinak pro lepení šedého polystyrenu na vápenopískovou cihlu doporučuji Baumit star kontakt nebo Ceresit CT85 - cementové lepidlo.

Dalibor (25:49) Při 20 cm EPS je lepší ho lepit lepidlem nebo použít pěnu? Třeba EPS kotvit, když je dům vysoký 7m? Dům je postavený z ytongu a štít je z OSB desek. Lepí se EPS na OSB desky jiným postupem?

Doporučuji zakotvit a lepit na pěnu. Pokud nemáte zkušenost, tak to raději nedělejte. Lze lepit i předepsaným cementovým lepidlem. Do 7m můžete použít i Star kontakt nebo Cerezit, ale já bych do ytongu zakotvil alespoň 2 hmoždinkama. Na OSB desky bych lepil pěnou.

Menšík Karel (28:17) Mám celkem zkušenost s minerální vatou resp.různými druhy polystyrenu a polyuretanu. Ale možná už jsme o tom komunikovali a stále mi to "leží v žaludku" a sice zateplování starých kamenných domů zevnitř anebo tam, kde jde o členitou fasádu a nelze zvenčí. Nabízí se vestavěná dřevostavba, redstone, ytong + svislá izolace anebo ytong + odvětraná vzduchová mezera a k tomu podřezané /nebo injektované/ základy atd.atp. Jaký je Váš názor?

Nedělal bych vnitřní vestavbu a řešil bych určitě zateplení z venku.

Stáhněte si zvukový záznam tohoto dílu ve formátu MP3

(velikost cca 30MB, klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost "uložit odkaz jako")

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací