Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 5

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Serial
30. 7. 2014
1 komentář
Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 5
Příspěvek stavebníka
Připravili jsme pro Vás 5. díl prázdninového seriálu o zateplování, kde na otázky stavebníků odpovídá Roman Studený, specialista na zateplování domů a majitel společnosti Zofi - fasády,s.r.o., která se zaměřuje na realizaci fasád od návrhu po realizaci a zároveň majitel stránek zatepleni-fasad.eu.

5. díl je pro Vás připraven v tomto videu:

Výčet otázek a odpovědí je pro Vás připraven zde:   Martin Golas (0:44) Pokud začínám zateplovat např. rodinný dům, jak by se mělo začít? Extrudovaný polystyren nalepit na základy domu a poté začít na tento polystyren zateplovat stěny anebo obráceně? Dále bych se rád zeptal zda se hmoždinky. Dávají se na polystyren a nebo až na stěny s perlinkou? Rád bych si udělal školení na zateplovací systémy, jsem z Prahy, nevíte kde? Pracoval jsem u několika firem a každá má svoje nějaké pracovní postupy např. ty hmoždinky, jak jsem už psal, tak mě zajímá, co je správně?

Pokud chce mít Martin zateplené soklové zdivo a fasádu v jedné rovině, doporučuji založit do roviny extrudovaný polystyren a potom pokračovat dál v zateplení stěny v jedné tlouštce. Pokud bude mít odskok, založil bych základovou desku a vylepil fasádu a dodatečně dolepil v požadované tloušťce soklovou část. Jinak se kotví hned po nalepení polystyrenu. Naše firma chodí na školení Baumitu nebo Ceresitu, můžete si nastudovat postupy na internetu. Pokud byste chtěl nějaké školení, pošlu Vám nějaké e-booky nebo se můžeme domluvit.

Reklama

Jiří Kaleta (4:09) Co je pravdy na tvrzení, že minerálí vata oproti polysterenu "sedá" ?

Minerální vata nesedá. Je to mýtus.

Marta Matoušková (4:53) Zateplování novostavby nás čeká na podzim. Na jaké lepidlo se polystyren lepí? Lepení je celoplošné či na buchty? Jaká vrstva lepidla? Jak nejúčelněji přichytit polystyren k fasádě?

Reklama

Lepidlo na polystyren je dobré takové, které je určené na lepení polystyrenu. Například Weber 700. Polystyren se celoplošně nelepí, lepí se na rámeček. Na buchty se nelepí. Vrstva lepidla by měla být 2-4 cm a opět doporučuji 4-6 ks hmoždinek na m2.

Jiří (7:01) Dobrý den, mám dotaz na tloušťku izolace zateplení RD (1936). Nosná konstrukce plná cihla 45 cm, okna již byla vyměněná za eurookna. Stačí tloušťka izolace 120 mm fasádní desky z minerální vaty z kolmým vláken? Pro standartní zateplení stačí 12cm. Doporučuji takto starý dům zateplit vatou či jiným Open systémem. Doporučuji zateplení o tloušťce 14-16 cm.

Pavel Hájek (8:23) Při zatepleni vatou dát perlinku jednou nebo dvojnásobně ?   Pokud zateplujeme vatou doporučuji použít kvalitní perlinku. Dávat ji 2x je zbytečné. Nejsem zastáncem vrstvení perlinek.     Petr (9:54) Dobrý den, pokud nechci použít k zateplování polystyren (sendwich řešení) a plánuji spíše silnější zdivo, má význam uvažovat z ekonomického hlediska o jiné doprovodné izolaci fasády? Termoizolační malta či jiné tech. způsoby...   Pokud chcete 44 nebo 50 termoizolační blok, tak tyto domy není nutnost dodatečně zateplovat a stačí termoizolační omítka. Jinak bych zateploval paropropustným izolantem.   Medlín Martin (11:01) Dobrý den, zajímalo by mne, jak kvalitní jsou dnešní strojní fasády s polystyrenovýma kuličkama. Zejména porovnání například s tloušťkou zateplení samotným polystyrenem nebo vatou?   Nelze považovat omítku vyplněnou polystyrenovýma kuličkama za funkční izolant. Jedná se jen o vylehčenou omítku.   Věra Curtis (12:16) Jaké zateplení máme zvolit na novostavbu RD z Ytongu 375 Lamda? Původní záměr byl nezateplovat - Ytong 375 Lamda se prý nemusí. Jsme v horách, topení el.kotlem + krbová kamna s výměníkem. Minulou mírnou zimu bylo drahé - dcera je samoživitelka - tedy omezení cenové. Na baráku není zatím ani omítka. Máme uvažovat o polystyrenu 6-8 cm či jinou metodu? Tepelná ztráta domu byla stanovena na 6,5kW. Prosím o pomoc.   Ve vysokohorských podmínkách doporučuji paropropustný systém Baumit Open systém či minerální vatu v tlouštce 10-12 cm minimálně.   Radek (14:47) Dobrý den, prosím o informace ohledně celoplošného lepení EPS bez mechanického kotvení, zdivo VPC240+EPS Grey 330 mm. Jedná se o rodinný přízemní bungalov s plochou střechou, v pasivním standardu. Druhý dotaz, vodorovná hydroizolace na podkladním betonu, vytažena a napojena na svislou hydroizolaci cca 50cm nahoru, folie Fatrafol 803, jaká se používají lepidla na lepení EPS na tento nesavý povrch a zda je to vůbec možné na tuto fólii lepit EPS?   Je třeba použít systémové lepidlo, které je k tomu vhodné. My používáme lepidlo Baumit StarContact nebo Weber Therm elastik. Jsou to lepidla, u kterých se dodatečně nekotví do 7 nebo 8 m. Není důvod vytahovat hydroizolaci výše na zdivu. Nicméně otočíme desku na stojato a nalepí se pěnou a zakotvíme nad hydroizolací hmoždinkou.

Reklama

Roman (18:49) Dobrý den, chci zateplit novostavbu, zdivo porotherm profi 36,5. Vlhkost není. Je vhodnější šedý EPS nebo vata, kterou můžu mít za cca o 20% vyšší cenu.. A případně jak tlustou skladbu? Má úvaha je 12 cm...

Doporučuji 12 cm minerální vaty, ale přikláním se k paropropustnému materiálu. Jinak 14-16 cm šedého polystyrenu bude minimální.

Stáhněte si zvukový záznam tohoto dílu ve formátu MP3 zde

(velikost cca 30MB, klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost "uložit odkaz jako")

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama