Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 4.

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Serial
23. 7. 2014
0 komentářů
Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl 4.
Příspěvek stavebníka
Máme tu opět středu a my jsme pro Vás připravili další, v pořadí 4. díl prázdninového seriálu o zateplování, kde na otázky stavebníků odpovídá Roman Studený, specialista na zateplování domů a majitel společnosti Zofi - fasády,s.r.o., která se zaměřuje na realizaci fasád od návrhu po realizaci a zároveň majitel stránek zatepleni-fasad.eu.

4. díl je pro Vás připraven v tomto videu:

Výčet otázek a odpovědí je pro Vás připraven zde: Karel Zátka (1:04) Jaké je nejvhodnější zateplení okálu ? Mám sundavat před zateplováním ty osinkový desky ?

Určitě sundejte osinkovou desku, doporučuji si zevnitř udělat sádrokartonový podklad s parozábranou a na zateplení fasády použít dostatečně silný polystyren.

Reklama

Petr Rybár (4:38) Dobrý den, měl bych dotaz ohledně "napojení" dřevěného podbití na nově udělané zateplení. V případě, že zatepluji štít a mám jednu krokev vně a jednu až za zdí uvnitř a chtěl bych podbít krov zespodu dřevěnými palubkami, jak napojím tyto palubky na stěnu / zateplení domu u zdi? Budu mít 12 cm polystyren. Podbití by se mělo konat po zateplení fasády. Určitě bych nic nezadlabával do polystyrenu. Na krokev se vytvoří trojuhelníky a zespodu se na ty trojuhelníky našroubuje palubka. Je to levné a efektivní.

Martin Svoboda (7:12) Dobrý den mám několik dotazů:  - Při aplikaci EPS typu Greywall 200mm má smysl zapouštět hmoždinky do EPS? Určitě to smysl má.  - Jaká jsou (obecná) pravidla pro množství kotvících hmoždinek (konkrétně na nové zdi YTONG)? Pro zakotvení do Ytonku jsou předepsány hmožděnky se šroubovacím trnem. Při zateplení např. bungalovu doporučuji dvě hmožděnky do desky a do vyšších staveb doporučuji 6-8ks na m2.  - Preferujete lepení cementovým lepidlem, nebo PU pěnou? Z jakého důvodu? Lepení pěnou doporučuji u novostaveb a u zdiva Heluz a Porotherm, protože je to rychlé, dobře drží a cenově je to levné.  - Detail soklu: oddělit XPS Perimetr od EPS? nebo přímo navázat, bez oddělení? základy i stěna budou v jedné vertikální rovině. Pokud chcete mít fasádu i sokl v jedné rovině, tak bych nic neodděloval a nechal to v jedné rovině. Určitě bych to provedl v jednom kroku.  - Detail kolem oken: je nějaká best-practise pro aplikaci EPS kolem oken/dveří - prvně aplikovat ostění okna, nebo prvně vnější zeď? Překládat něco a zařezávat, nebo řezat přesné míry? Pokud máte okna zapuštěná, používáme systém, kdy byste měl nalepit desku, která je přesunutá přes ostění 10 nebo 20 cm a pak vlepit do ostění požadovanou tlouštku izolantu a zaříznout.

Katka (13:47) Dobrý den, jedna stěna našeho bytu je tenčí - je to boční stěna a vedle je proluka. Na této stěně se v zimě tvoří plíseň. Fasáda domu se zateplovat nebude a plánujeme proto zateplení zevnitř. Jakým způsobem byste zateplení doporučoval provést, abychom se tohoto problému zbavili? Bojíme se toho, aby se plíseň pouze neposunula "do zdi" mezi sádrokarton a zeď.

Reklama

Vnitřní zateplení je jediné řešení v tomto případě. Když použijete 10-12cm polystyren, tak by neměl vzniknout problém. Nebo použít sádrokartonové profily a minerální vatu. Avšak mezi sádrokartonem a vatou by měla být parozábrana.

Malinovská Stáňa (15:45) Dobrý den, při přípravě dokumentace ke stavbě RD jsem preferovala zateplení pláště minerální vatou s tím, že je prodyšnější než polystyren. A bylo mi řečeno, že je to jedno, protože současné fasádní nátěry, které se používají, jsou stejně neprodyšné. Co vy na to?

Pokud byste zateplovala vatou a použila základní tmel, který na to není určený, může se stát v určitých klimatických podmínkách, že ten rosný bod může vznikat na styku mezi vatou a neparopropustným materiálem jako je třeba lepidlo. U fasád zateplených vatou doporučuji použít co nejparopropustnější omítku.

Reklama

Ivan Škoda (19:15) Hodlám zateplit novostavbu bungalov polystyrenem 18 cm. Řeším otázku zda PE lepit lepidlem či nízkoroztažnou pěnou a zda-li použít kotvení fasádními hmoždinkami.

Při lepení pěnou vždy doporučujeme kotvit. Jsem zastáncem toho, aby se kotvilo VŽDY.

Miloš Válek (21:05) Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na vnitřní zateplení domu. Máme pozemek u řeky a chtěli bychom stavět z betonových skořepinových tvárnic s vnitřním zateplením.

Když špatně utěstníte fasádu, tak vzniknou tepelné mosty. Při vnitřním zateplení se ta venkovní stěna neustále ochlazuje a mění svou teplotu. Může se přehřívat nebo ochlazovat. Jsem zastáncem venkovního zateplení.

Petr (23:02) Chtěl bych se zeptat na zateplení základové desky,podlahy a stěn. Chtěl bych stavět pasivní dům a projektant mi určil zateplení základové desky 10 cm XPS, dále pod obytnou část dát 20 cm EPS ( nenapsal druh - jaký byste dal Vy?) a zateplení stěn 20 cm EPS s grafitem. Ale všichni z okolí mi říkají, že je to velice přehnané. Jaký na to máte názor Vy?

Myslím, že všechny tyto požadavky na zateplení jsou naprosto v pořádku. Je vidět, že pan projektant ví co dělá :-).

Jiří Matějovič (25:30) Jaká je doporučená výška soklu fasády? Jaký je nejvhodnější materiál pro vrchní vrstvu soklu? Jakou tloušťku zateplení mám dát ještě "pod povrch"?

Ideální výška soklu je 30 cm. U kontaktního zateplení bychom nalepili extrudovaný polystyren. U nízkoenergetických pasivních staveb lze natáhnout klasickou fasádní omítku. Pokud je možnost, tak zateplete přibližně 60 cm hluboko. Tloušťka 8-12 cm.

Stáhněte si zvukový záznam tohoto dílu ve formátu MP3 zde

(velikost cca 30MB, klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost "uložit odkaz jako")

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama