Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl.3

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Serial
16. 7. 2014
0 komentářů
Jak zateplit dům - odpovědi na dotazy svépomocných stavebníků díl.3
Příspěvek stavebníka
Připravili jsme pro Vás 3. díl prázdninového seriálu o zateplování, kde na otázky stavebníků odpovídá Roman Studený, specialista na zateplování domů a majitel společnosti Zofi - fasády,s.r.o., která se zaměřuje na realizaci fasád od návrhu po realizaci a zároveň majitel stránek zatepleni-fasad.eu.

  3. díl je pro Vás připraven v tomto videu:

Výčet otázek a odpovědí je pro Vás připraven zde:

1. Ondřej Pavlica Chtěl bych se zeptat na názor ohledně izolace přírodními materiály jako je ovčí vlna, konopné desky nebo dřevovlákninové desky. Jaká je životnost těchto izolací? Mají tyto izolace pozitivní vliv na propustnost vlhkosti od zdiva nebo je lepší zateplit celé strany polystyrenem ?

Reklama

Nebál bych se říci, že je životnost přírodních materiálů vysoká třeba až 100 let. Mají velice pozitivní vliv na propustnost vlhkosti. Jediná nevýhoda zateplování přírodními materiály je vysoká cena.

2. Michal Stehlík Rád bych se zeptal na možnosti kotvení markýz, pergol, okapů a hromosvodů do 20cm vaty či polystyrenu? Snažím se vyhnout tepelným mostům a zatím jsem nenašel adekvátní systém.   Jakýkoliv průchod zateplení oslabuje. Doporučuji systém, který se kotví pouze do izolantů. Osobně jsem si vybral materiál, který se dováží a speciálně pro ukotvení hromosvodu je to PVC podpěra vedení, dlouhá 55 mm, upevňujeme do fit hmožděnky od Fischer. K ukotvení svodů existují speciální hmožděnky tzv. plastové s ocelovým šroubení pro objímku, která se opět šroubuje do izolantu. Co se týče markýz a pergol, tak doporučuji hmožděnky od Fischer. Přímo kotvu Fischer Thermax.

3. Milan Heřman Je nutné vkládat polystyren i na obvodové zdi, které jsou pod povrchem země? Myslím tím sklep. Nejedná se ani tak o zateplení jako o spíše o stav, kdy zeď je z vnější strany izolována proti vlhkosti, ale z vnitřní strany z důvodu rozdílů teplot se do zdi vlhkost sráží z vnitřního vzduchu. Zajímá mě i rozdíl síly izolantu pro různé druhy materiálu stěny, například děrovaná cihla nebo betonová zeď odlitá do ztraceného bednění.

Reklama

Rosný bod vzniká na vnitřní straně konstrukce. Je potřeba dům podkopat a dodatečně zaizolovat vlhkostně nenasákavým polystyrenem. Tloušťku doporučuji od 10-14 cm nenasákavého polystyrenu.

4. Henry Forest Jak mám postupovat, když je stěna rovná, ale v úrovni věnců jsou vypoukliny nerovnosti a jak správně vyrovnávat nerovnosti zdiva?   V podstatě sekat nebo podřezat na izolantu (polysyterntu) tloušťku vyboulení.

5. Jarda Jsou bodové tepelné mosty hmoždinkami výrazné vzhledem k celé ploše? Případně jestli použití zátek na hmoždinky se tepelný tok výrazně sníží?

Reklama

Určitě. Čím dražší hmoždinka, tím se eliminuje tepelný tok. Používáme zátky vždy a na všechny izolanty. Tepelný most se tvoří přes každou hmoždinku. Při hustějším kotvení může být oslabení zateplovacího systému až 10%.

6. Jakub Jak je to s potřebou kotvit polystyren při celoplošném lepení ? Hraje tloušťka nebo druh nějakou roli?

Pokud máte fasádu z polysternu, nalepte ho na rámeček a dodatečně ukotvěte 4-6 hmožděnkami na m2. Pokud použijete lepidlo např. od Baumit, tak mají certifikováno, že do 8 m se nemusí dodatečně kotvit. My tedy kotvíme vždy.

7. Franta D. Jaké je správné a systémové řešení prostupů kabelů, například pro externí žaluzie a nebo pro vývody na světlo na fasádě?

Průchodky ke kabelům k předokením žaluziím nejsou nutné. Pokud se jedná o zásuvku (světlo nebo kameru), tak dopuručuji elektroinstalační krabice.

8. Martin Janček Chtěl jsem se zeptat, jak je to s rosným bodem a jeho nutností vypočítávání? Dále zda polystyren funguje jako taková zátka co se týče dýchání stěn a odvodu vlhkosti? Bylo mi řečeno, že zeď dýchá pod polystyrenem ve vrstvě lepidla, ale moc se mi to nezdá.

Rosný bod je obrovské téma. Dá se samozřejmě spočítat, ale myslím, že bude vhodné vytvořit samostatné video na téma rosného bodu. Polystyren vám na domě může uškodit, když použijete špatnou tlouštku. Rozhodně musíte zvolit vhodnou tloušťku a nemusíte se bát žádné zátky.

9. Václav Janovský Prosím o radu, jak zateplit zvenčí stěnu venkovské chalupy, která je z vepřovic na podezdívce z opuky a není podřezaná. Běžně používaný systém s polystyrenem a lepidlem s perlinkou by asi zvětšil vlhkost ve zdi.

Je to pravda. Tyto staré domy z opuky, nebo-li z nepálených hliněných cihel tzv. vepřovic, obsahují vlhkost pokud nejsou podřezány a zateplit tento dům polystyrenem, byť i s tloušťkou 10-14 cm, mi přijde ne příliš zodpovědné a určitě bych zateplil paropropustným systémem.

10. Jenda Chtěl bych vědět váš názor na zateplení starého domu, který je kamenný a tloušťka stěn je 60 cm?

Doporučuji zateplit něčím paropropustným. Čím hutnější je materiál (např. kámen), tím je větší je nutnost zateplit a to paropropustným systémem.

Stáhněte si zvukový záznam tohoto dílu ve formátu MP3 zde

(velikost cca 30MB, klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost "uložit odkaz jako")

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama