Bez střechy není dům, aneb konečně v suchu.

Autor: Daniel a Bára (10 příspěvků)
8. 6. 2014
9 komentářů
Bez střechy není dům, aneb konečně v suchu.
Příspěvek stavebníka
Svépomocí, to je naše krédo :) U střechy to ale v našem případě neplatí. Sice máme pohledově jednoduchý tvar sedlové střechy, jelikož CHKO u nás nic moc jiného nepovolí, ale konstrukčně už je to podstatně složitější.

Když jsme s mojí ženou dolaďovali "projekt", jedna z věcí, která byla zcela jasně rozhodnutá byl přiznaný krov v obýváku. V domě, kde bydlíme teď, máme asi 60m2 obývák s kuchyní, ale s normálním stropem. Poté, co jsme viděli přiznané krovy v obývacích místnostech na různých fotkách a jednou i živě, věděli jsme, že to musíme mít. Velký prostor, hodně světla a kombinace dřeva a zdiva.

S tímto ovšem přichází řada problémů. A ten hlavní je izolace. Jelikož izolujeme kvalitně a pečlivě, tady to musí platit dvojnásobně. S kamarádkou projektantkou jsme řešili různé varianty s minerální vatou, polystyrenem, ale pořád se mi to moc nezdálo. Všude se jednalo o hodně vysokou konstrukci a mnoho potenciálních problémů s provozem. Až jsem jednoho dne narazil na nadkrokevní PIR (PUR) izolaci.

Začal jsem se tím intenzivně zabývat a došel k závěru, že pouze rakouské a německé firmy nabízejí kompletní ucelený a hlavně, léty ověřený systém. Hlavní výhoda této varianty je nízká výška izolace, perfektní izolační vlastnosti a technologická komplexnost. Nevýhoda je cena... 1m2 vychází, podle tloušťky, kolem 1000,- bez DPH. Ale stavíme si dům snad již napořád a tady šetřit nebudeme.

Reklama

Další problém varianty nadkrokevní izolace je výběr firmy. Ne každý to umí a hlavně ne každý se může pochlubit nějakou kvalitní realizací. Jelikož ta část střechy, kde bude nadkrokevka musí být dopředu adekvátně snížena, je tam velký důraz na naprostou přesnost provedení. Kdyby se to nepovedlo, měli bychom na střeše hodně viditelný "hrb". Oslovili jsme 5 firem, na které byli dobré reference. 2 jsem vyřadil hned, jelikož o nadkrokevce snad slyšeli poprvé. V dalších 2 sice věděli, o co jde, ale evidentně by to pro ně byla první taková realizace. Takže zbyla poslední firma ML střecha, která nejenže umí dělat s mnou požadovanou technologiíí, ale mají za sebou i četné realizace v PD a NED dřevostavbách.

Bylo rozhodnuto. Po pár jednáních o ceně jsem dostal detailní kalkulaci prací a materiálu a plácli jsme si. Musím konstatovat, že pan Lexa (majitel) byl velmi korektní a vstřícný. Kompletní dodávka střechy bude stát 493 000,- za 290 m2. 2/5 střechy bude přiznaný krov s hoblovaných pohledových trámů a záklopem z bezformaldehydové OSB desky. Nad tím 160mm německý PUR systém BAUDER. Jsou to perodrážkové polyuretanové desky, oboustaně kašírované hliníkem a s horní vrstvou asfaltového pásu se samolepícím přesahem. Desky jsou nenasákavé, pochozí a přímo na ně přijdou latě a kontralatě. Bauder dodává vše, včetně foliíí, tmelů a speciálních vrutů. Izolační parametry jsou špičkové a rovnají se zhruba 35cm kvalitní minerální vaty. Zbytek domu budou lepené vazníky s možným obytným prostorem 12,5m dlouhým, 3,2m širokým a 2,05m vysokým.

Tato možnost se vyvrbila nově a byla pro nás velmi příjemným překvapením. Přibyl nám tím pádem do domu pěkný skládek a noclehárna pro hosty. V současnosti máme také vazníky, ale nedá se skrz ně na půdě téměř ani projít.  Při zadání dohodnuté varianty statikovi se objevil další zádrhel a to byly dvě velké 8m dlouhé pohledové vaznice v obýváku. Statik nařídil, že musí být lepené, z masivu je neschválí. Takže se hold musely objednat a stály 24 000,- :-(  Ale zase jsou fakt hezký (aby nebyly, za ty prachy). Poslední záležitost byla krytina.

Reklama

V projektu máme schválenou (barvu máme nařízenou od CHKO) hnědou betonovou tašku. Jelikož můj spolužák je vlastníkem společnosti Betonpres a vím, že v roce 2012 sputili nejmodernější linku na výrobu betonek v Čechách (linka je ze Švédska a ostatní chemie a barviva z Německa), o tašce bylo rozhodnuto. Bude to hnědý Betonpres Exclusive. Je to glazovaná, hladká taška, vyrobená z hydrofobizovaného betonu. Shodou okolností p. Lexa z ML střecha je právě od toho roku 2012 také pokládá, takže i tady jsme se hned domluvili. Byl dohodnutý i termín a už jsme se fakt tešili.

A přišel den "S". Počasí přálo, příjezd k domu po louce v pohodě. Ráno dorazil kamion s trámy, vaznicemi, vazníky a izolací. Za chvíli také další auto s krytinou. Bylo vidět, že pracovníci p. Lexy jsou opravdu super sehraná parta a že reference nelhali. Vše šlo jak na drátkách. Krov a vazníky byly instalovány za dva dny.

Pak se stavba zaplachtovala a museli jsme počkat asi 3 týdny, jelikož měli práci na jiné, již domluvené stavbě. Po 3 týdnech dorazili a vrhli se na pokládku krytiny. Byla radost sledovat, jak střecha začíná být střechou. Celkem ještě strávili na stavbě 3 dny, my jsme mezi tím museli dodělat komín, aby se dalo dokončit oplechování a zatmelení průchodu střechou a izolací. Nakonec nám ke komínu osadili dvě pochozí lávky a od okapu ke komínu nášlapné tašky, abychom nemuseli instalovat výlez pro kominíka (na ty jsem původně zapomněl a v nacenění střechy nebyly).

Reklama

A bylo hotovo. Narovinu říkám, že to byl zatím nejhezčí okamžik celé stavby. A co dál? No přece příčky, elektrika, okna, voda a topení :-) A to bude taky ňamka.

Náklady

Název položkyCena
lávky, nášlapy
8 500 Kč
Izolační systém Bauder
132 000 Kč
střecha bez izolace Bauder
361 000 Kč
Celkem501 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Daniel a Bára
Daniel a Bára (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama