Hrubá stavba, aneb každá cihla 3x rukama projde

Autor: Daniel a Bára (10 příspěvků)
7. 6. 2014
4 komentáře
Hrubá stavba, aneb každá cihla 3x rukama projde
Příspěvek stavebníka
Když jsem kdysi začal uvažovat o stavbě domu, říkal jsem si, že nejlepší by byla dřevostaba. Ale jak zrál čas a já věděl, že když dům, tak svépomocí, tento "sen" se začal pomalu rozplývat.

Načetl jsem mraky materiálů o stavbě a byl jsem si jist, že dřevostavbu si kvalitně sám prostě nepostavím. Na to je to příliš technologicky náročná záležitost. A dávat min. 1,5 mil. firmě navíc se mi prostě nechtělo. Takže jsem změnil plány. Další věc, kterou jsem původně nechtěl, bylo zateplení obvodového zdiva.

Chtěl jsem jednovrtevnou zeď s kvalitními izolačními vlastnostmi. Vlasta, s kterým stavím, má pár let dům kousek ode mě, a má ho z 365 Ytongu. Všude podlahovka a myslím, že se mu tam bydlí moc fajn. Nikdy jsem nezažil, že by tam měl zimu nebo nějaké nepohodlí. A protopí cca. 10 PRM za zimu. Takže volba padla na Ytong theta 50cm. Vše jsem k tomu směřoval a i projekt byl původně navržený v této variantě. ALE... člověk míní, doba mění.

Jednoho dne jsem se potkal se svým dobrým kamarádem a ten mi nabídl, že mohu materiál nakupovat přes jeho stavební firmu. Když jsem si to spočítal, tak rozdíl v nákupech za internetové a jeho ceny dělal na celém domě několik set tisíc. Bylo rozhodnuto. Ale tady vyvstal jeden zásadní problém. Jeho firma staví pouze z Wienerbergeru a má u něj nasmlouvané vlastní ceny. Bylo kolem toho trochu diskuzí, cena ovšem jednoznačně rozhodla za nás.

Reklama

Dům bude z Porothermu 30 Profi a na to 17cm ESP 100F izolace. Nosná příčka Porotherm 24 Profi. V plánu je obdelníkový půdorys, 20,5 x 10m. Zhruba 2/5 je obývací pokoj se zádveřím a komorou. Celý tento prostor bude přiznaný až do krovu. Zbytek domu budou lepené vazníky se sádrokartonovým podhledem. Sklon střechy 35°, jak nařídilo CHKO. Poslední šár nad okny bude tvořen železobetonovým věncem, který tímto vytvoří i překlad. Spočítal jsem materiál a objednal. Zatím máme na stavbě jeden problém a to příjezd. Jezdíme po sousedovo louce, asi tak 150 m v mírném svahu bokem. Od souseda to mám dovolené, jen bohužel nesmí být mokro, jinak těžší auto klouže bokem dolů a dost to orá... Tím pádem veškerá logistika musí korespondovat s počasím :)

Když by byl ale problém, soused má Crystala s vidlema a může mi palety navozit z cesty k domu (to se také 2x stalo, jelikož kamion tam prostě nevyjel). A tak nastal další den D. Nařezal jsem si pásy PE hydroizolace, která je i protiradonová, máme střední pásmo. Pod to jsem natahal geotextilii a pásy jsme svařili k sobě. Tato folie byla jedna z věcí, kterou jsem moc neřešil a převzal ji rovnou z projektu. Nebylo to ale moc šťastné. Kamarád, co mi to vařil říkal, že se s tím dost blbě dělá a je to tuhé. Bohužel měl pravdu. U této folie - Penefol 800 se dává geotextilie, pak folie a zase geotextilie. Má to jednu zásadní vadu. Po té geotextilii to hrozně klouže. Izolace byla nakonec pod nosnými zdmi připravená, takže hurá na to.

Přes dodavatele jsem objednal (v ceně) technika z Wienerbergeru a ten přijel založit první šár. Má na to parádní udělátko s digitálním nivelákem. My míchali maltu a on ji zakládal. Šlo to jedna báseň. Začal v nejvyšším místě základovky a jel kolem dokola. Asi za 3-4 hodiny bylo hotovo. Pak jsme museli chvíli ještě čekat, aby malta trochu zavadla a začali se klást cihly prvního šáru. Je to Lego. Naprosto jednoduché. Po založení to ještě obešel s dlouhou váhou a zkontroloval, jestli je vše opravdu v rovině. Když zakládáte pro broušené cihly, je tento krok naprosto zásadní. Jakmile je křivý první šár, v podstatě se z těchto cihel nedá stavět. Lepidlem ani pěnou nedoženete nic. Max. obrousit. Když byl založen první šár, dali jsme se druhý den do zdění.

Reklama

Zjistil jsem, že ve vedlejší vesnici je chlapík, který pro Wienerbergera vyrábí dávkovací válce na lepidlo. Normálně stojí kolem 11tis, od něj jsem ho pořídil nový za 4tis. Po hrubé jsem ho obratem za stejnou cenu prodal. Naučit se míchat a dávkovat lepidlo na broušenou cihlu chce trochu cviku. Trvalo mi to asi tak 2 šáry... A ze začátku to byla dost pakárna. Buď to rovnou vyteklo, nebo to neteklo vůbec :) Ale pak jsem chytil tu správnou konzistenci a grif. Od té doby to šlo náramně dobře a rychle. U prvních šárů jsme si museli ještě dávat pozor na tu blbou hydroizolaci, protože se stačilo o zeď více opřít a ona normálně poodjela... Asi od 5. šáru si to ale sedlo a už to bylo ok. Lešení jsem měl půjčené od sousedů, na kolečkách, což nám hodně ulehčilo práci s přesunem. Jen jsme vždycky popojeli. K tomu jsme měli 6x kozy, takže nebyl problém zdít kontinuálně i dlouhou stranu.

No a najednou jsme byli u posledního šáru a přišel na řadu věnec. Ne, že by úplně vše šlo hladce. Mezi tím pršelo, mrzlo, byla zima a hnusně. Makali jsme ale, jak to šlo. Jo, ještě jeden problém se vyskytl. Nevím, jak se to stalo, ale v obýváku jsme zapomněli na jedno okno :) No, dořízli jsme ho ... A ještě k oknům. Horní část ostění jsme šalovali 3cm XPS kvůli tepelnému mostu z budoucího věnce. Věnec, to už je tedy další kapitola. Od kamaráda ze stavební firmy mě zdarma zapůjčili parádní jednoúčelový šaluňk na věnce. Jsou to zbité fošny s dřevěnými zámky na přesnou sílu zdi. Příprava šaluňku nám trvala 2 dny ve 3 lidech. Ve dvou to šlo hrozně blbě, jelikož ty fošny byly fakt dlouhé a těžké. Pak přišlo na řadu armování. Věnec mám 30x25cm a do toho jsme vázali armování 20x20cm, svázané příčně zhruba po 60cm. Roxor 10mm.

Vše jsme vázali na zemi a hotové přenesli do šaluňku na zdi. Rohy jsme dodělávali samozřejmě až uvnitř bednění. Opět to celé trvalo 2 dny ve 3 lidech. Myslím, že jsme to provedli poctivě a pořádně. Mezi tím jsme také osadili překlady v garáži a v obýváku. Byly to 4x I profily 180 mm, mezi které jsme dali napříč 10cm EPS, kvůli tepelnému mostu. A bylo hotovo. Objednal jsem opět mix s pumpou. Trochu jsem trnul, jaké bude počasí, protože bylo pořád kolem nuly a občas pršelo. Kdyby bylo po dešti, tak k domu nevyjedou. Ale klaplo to. Do věnce padlo asi 5m3 betonu 20/25. Vylito bylo za 3/4 hodiny. Vše klaplo, srovnali jsme latí ještě horní rovinu věnce a nechali ho zhruba 20 dní zrát.

Reklama

Poté přišly na řadu štíty. Bylo už horší počasí a stále mírně mrzlo. Rozhodl jsem tedy, že budeme zdít na pěnu. Objednal jsem ji dle technického listu a skutečně to vyšlo téměř přesně. Dokupoval jsem jednu láhev. Zdili jsme 3 štíty. Dva na obvodu a jeden na nosné příčce. Tady už byl trochu problém s lešením, jelikož se docela kývalo a měli jsme strach, jestli to ty kolečka dají :) Ale daly a my taky. Na počátku zdění jsem si z latí udělal mustr 35° a na něm jsme si odměřili odskoky bočních cihel v každém dalším šáru štítu. Trefili jsme se naprosto přesně a střechaři nám pak říkali, že takhle přesné štíty už dlouho neviděli. Linie štítu šla přesně 0,5-1cm pod trámem. Zuby na štítech jsme dozdívali Ytongem, jelikož se dobře řeže.

Poslední, co bylo třeba před střechou udělat, byl komín. Koupil jsem keramický systém s isostatickou vložkou od Tuma Thermu. Vyšel na 30 tis. i s koncovými prstenci Heluz. On to je totiž ve skutečnosti Heluz multi, vyrobený pro Tuma Therm. Pod komínem jsme měli vybetonovaný základ, začali jsme jednou vylitou šalovací tvárnicí 40cm a na to vyzdili komín. Ne, že by to šlo úplně jednoduše, vnitřní izolaci jsme museli stále stahovat drátem, jelikož jsme ji nebyli normálně schopni narvat do té keramické tvarovky. I ty tvarovky jsme radši stahovali, než zatvrdla malta v rozích. Vše jsme v rozích armovali 4x12mm roxorem a vylévali dodanou maltou. Vždy jsme dělali 3 šáry a nechali zatvrdnou. Komín bylo potřeba dodělat nad úroveň nadkrokevní střešní izolace. A bylo hotovo!! Budeme se těšit na střechu :)

Náklady

Název položkyCena
ostatní
12 500 Kč
doprava, vykládka
9 000 Kč
komín ThumaTherm Royal
30 000 Kč
"I" profily překlady
6 500 Kč
betonové překlady
2 200 Kč
roxory
5 700 Kč
beton, mix, pumpa
12 700 Kč
hydroizolace a geotextilie
3 700 Kč
pěna Porotherm
4 000 Kč
cihly
64 000 Kč
práce
75 000 Kč
Celkem225 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Daniel a Bára
Daniel a Bára (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací