Hurá, aneb jde se konečně do práce - základy a základová deska

Autor: Daniel a Bára (10 příspěvků)
2. 6. 2014
5 komentářů
Hurá, aneb jde se konečně do práce - základy a základová deska
Příspěvek stavebníka
Když bydlíte na opravdové vesnici, kde to ještě funguje po staru, máte částečně vyhráno. Je jasné, že místní zdroje budou hrát ve vaší stavbě hlavní roli. A u nás jsme na tom fakt dobře. Máme tu opravdu šikovného zedníka, obkladače, elektrikáře, instalatéra, tesaře a další pro stavbu zásadně potřebné profese. Ten má traktor, ten zase bagr, tamten umí dělat s nerezem i železem. Když to není za pár piv, je to za opravdu slušný peníz. Současně mám několik dobrých kamarádů, kteří mě umožnili nakupovat materiál za jejich firemní VO ceny, čímž jsme ušetřili řádově stovky tisíc korun.

My jsme se do stavby pustili s mým sousedem. Volná odpoledne, volné víkendy a volný čas. To je samozřejmě téměř pryč. Ale na druhou stranu se mi to podařilo skloubit tak, že nás to jako rodinu až tak moc nezatížilo. Já jsem byl jako "pomocná" síla a dodavatel technologických "novinek". Vlasta byl ten zkušený stavitel, který mé nápady (samozřejmě společně se mnou) převáděl do praxe. Ne, že by se mu vždycky chtělo, ale já jsem vytrvalý.

První problém při přípravě základů nastal po zaměření laviček. Zjistili jsme, že jedna strana pozemku, ač již stržená traktorbagrem, je pořád moc vysoko. Takže bagrování základů se odkládá a musí se znovu strhnout ještě asi tak 125 m3 zeminy. Takže celý den bagrování a převážení materiálu. Alespoň ho pak bude dostatek na zavážku. Druhý den již bylo vše znovu vyměřeno, vyvápněno a začalo se bagrovat. Počasí ok, takže i když je to bývalý lom, šlo to celkem hladce. Občas nám trochu padaly boky výkopu, ale s tím se počítalo. Základy byly za 2 dny vykopány. Šířka zhruba 45-55cm, hloubka 80-100cm, jak kameny dovolily :-).

Současně s výkopy nám kámoš elektrikář vybudoval vedle kapličky rozvaděč a 14 dní předtím požádal o připojení do sítě. To proběhlo následně během 2 týdnů. Takže i elektřinu jsme měli z krku. Jelikož jsem se rozhodl stavět dům s co nejmenší tepelnou ztrátou, od počátku jsem trval na některých technologických principech. A ten hlavní je zateplení od samého počátku a přísné dodržování technologie kvůli tepelným mostům. Nestavíme papírově ani NED, ani PD, ale chci to mít vše pořádně udělané a dle aktuálních, normálně dostupných technologických možností (205m2/TZB 5,8). Takže se bude zateplovat základ od paty výkopu.

Reklama

Jak ale na to? Dalším nenahraditelným rádcem je server www.TZB-info.cz. Ten je nekonečným zdrojem nápadů, rad a inspirací. Takže mnoho podnětů čerpám odtud. Zateplení základů od paty výkopu se řeší několika způsoby. My jsme vymysleli vlastní postup, upravený dle námětu z TZB. Z 10cm EPS perimetru jsme mimo výkop lepili 2 metrové díly a ty následně ve výkopu PURpěnou spojovali k sobě. Když jsme měli takhle vytvořenou obvodovou vanu z EPS, tak jsme si nechali naohýbat cca. 0,5m kovové "Z" kotvičky, kterými jsme ty desky fixovali pomocí větších kamenů k zemi. Poté jsme osadili kolem dokola zemnící pásek a 7x vývody na hromosvod a rozvaděč. Celé nám to zabralo 2 dny práce, ale stálo to zato. Vyřešili jsme tím u vnější strany i problém sesouvání se a rozšíření boků výkopu. Pak už dorazily mixy s betonem 20-25 a pumpa.

Nastal den D. Základy jsme měli vylité zhruba během hodiny. První 4 metry perimetru nám malinko vyplavaly (asi 10-15 cm, později jsem ho zde ořízl), ale pak už jsme přišli jak na to. Zbytek základů byl perfektní a ESP držel u dna jak přibitý. Pouze došlo k podélným průhybům do stran, ale s tím jsme počítali. Do základů jsme poté napíchali roxory a bylo hotovo. Zhruba 17 dní jsme dali technologickou přestávku a po zaměření rohů geodetem začali zdít 40cm a 30cm betonové šalovky. Vyšalovali jsme 2 šáry, proarmovali a následně opět vylili betonem. Do základů, včetně šalovek padlo cca. 25m3 betonu.

Na jedné straně jsme měli trochu hrb na základovém pasu, takže jsem musel koupit velkou flexu s diamantovým kotoučem (pak se jistě bude ještě hodit) a první šár šalovek jsem podřezával cca. 6 cm. Druhý už jsme měli krásně v rovině. EPS izolaci jsem poté pečlivě dopěnil, doplnil proužky polystyrenu a tím srovnal vodorovně - podélné průhyby. Horní šár perimetru už se lepil přímo na rovné šalovky a zespodu pečlivě dopěňoval PUR pěnou, aby mezi oběma vrstvami nezůstala žádná mezírka. Tím vzniklo zateplení 1m vysoké, od paty základů. Z vnitřní strany jsme poté nivelákem vynesli horní rovinu základové desky a perimetr ořízli. Dnes bych tento krok změnil a EPS bych nechal, jak byl. Nivelákem bych zevnitř vynesl rovinu a desku vylil s přesahem perimetru. Byl by vyřešen přechod k soklovému perimetru. Ten jsem potom díky ořezu musel o to pečlivěji napojovat. Vnitřek desky jsme 3x poctivě zhutnili žábou, materiál je původní hrubý štěrkopísek. Byl se nám na to podívat kámoš projektant a potvrdil naší úvahu, že navážet sem makadam je házení hrachu na zeď a hlavně vyhozené peníze :-).

Reklama

Máme velkou výhodu, že podloží je zvětralá skála, rula a pararula, takže nemáme vůbec žádný problém se spodní vodou. Voda se i při velkém lijáku udrží max. 2 hodiny a pak se vsákne do podloží a zkrze něj z kopce dolů. Toto jsem již vypozoroval na pozemku dříve a průběžně si to pravidelně potvrzuji. Následně dorazil soused s malým CATem a vybagroval odpady. Ty nám uložil a vyspádoval kamarád, který bude dělat vodu a topení.

Poctivě jsme vše podpískovali a zahrnuli. Následně opět dohutnili žábou. Armovali jsme kari sítí 6mm + 10mm roxory, poctivě propojili všechny přesahy a sítě podložili zhruba 7-10 centimetrů od zhutnělého podloží. Pak dorazily opět mixy s pumpou a do desky padlo 34m3 betonu 20-25. Deska je 15-17cm silná. Podařilo se nám udržet rovinu do max. 1,5cm rozdílu výšky.

Desku jsme pak opět nechali zhruba 3 týdny zrát, počasí přálo, jelikož pořád mírně pršelo, takže beton mohl pěkně vyzrát. No a už jsem se začal těšit, až se začnou rýsovat obvodové zdi :-).

Reklama

Náklady

Název položkyCena
doprava + ostatní
6 500 Kč
odpady + instalace
6 700 Kč
beton 20/25 58m3 + mixy a pumpa
102 500 Kč
PUR pěna + pistole
2 200 Kč
kari síť a roxory
19 700 Kč
šalovací tvárnice
9 500 Kč
nopová folie
800 Kč
EPS Perimetr 100mm 75m2
14 800 Kč
zemnící pásek + ostatní
2 400 Kč
geodetické práce
2 500 Kč
práce
56 000 Kč
zemní práce CAT
27 500 Kč
Celkem251 100 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Daniel a Bára
Daniel a Bára (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací