Jak to před 8 lety, aneb náhody se dějí...

Autor: Daniel a Bára (10 příspěvků)
29. 5. 2014
4 komentáře
Jak to před 8 lety, aneb náhody se dějí...
Příspěvek stavebníka
V pohodě jsme si žili v našem krásném rekonstruovaném domečku na vesnici. Až jednoho dne... Zazvonil telefon a na druhém konci se ozval můj dobrý kamarád Tonda. Tonda je echtovní starousedlík a bývalý starosta v naší krásné obci Habří. A jsme moc dobří kamarádi. A to byl vlastně ten opravdový začátek.

Ale zpátky k tomu telefonu. Co potřebuješ, ptám se. Hele Dane, nechceš koupit kus lesa, mohl by se ti někdy hodit. O jednom bych totiž věděl. A bylo to.

Asi za 14 dní jsem se stal majitelem 0,5 ha pěkného smíšeného lesa na kraji obce, který ale nebyl oficiálně les, ale kus louky. A pak to začalo nabírat 8. letý, strmý spád :).

Najednou se odnikud vynořila informace, že během 1,5 roku budou z fondů EU revitalizovat zaniklou původní cestu a já měl najednou k mému lesíku krásnou, novou silnici. Mezi tím jsem zjistil, že sousední pozemek patří Pozemkovému fondu a nepatří do církevních restitucí. Takže coby dup jsem ho během asi 2,5 letého vyřizování a soutěžení koupil. A rázem jsem byl majitelem 9500 m2 nádherného pozemku, nad Budějovickou pánví, s výhledem od severu na jih :) a v chráněné krajinné oblasti Blanský les.

Reklama

A co teď s tím? Přišel na řadu územní plán. Ten poslední byl bohužel 1,5 roku starý. Jelikož jsme si ale u nás v obci všichni dobří sousedé a zastupitelstvo stojí za svými sousedy, měl jsem podporu i v tomto. Stálo mě to tedy 2 roky života, asi tak 100 tis. na poplatcích a projektantech a hodně, hodně nervů, jelikož CHKO je prostě peklo... Nemá cenu to rozebírat do detailů, ale nakonec to s mnoha kompromisy a po několika odvoláních proti zamítavým stanoviskům prošlo.

Během těch let vyřizování se mi podařilo také ukecat EON, aby mě vybudoval na parcelu podzemní elektrické vedení, asi tak 300 m dlouhé, a kupodivu za to ani nic nechtěli. No a pak ještě pár detailů nakonec, jako že jsem se mezi tím stačil rozvést, takže ani tohle nebylo zas tak jednoduché vyřešit. Ale !!! jednoho krásného dne jsem stál na parcele se svojí budoucí manželkou a řekli jsme si, jdeme do toho. A to je konec a začátek zároveň.

Takhle ve zkratce to zní celkem vesele, ale bylo to 8 let docela tvrdého vyjednávání, zařizování a nervů. Ale stálo to za to. Máme pozemek, který nám fakt každý může závidět a hlavně, ke kterému máme opravdu silný vztah.

Reklama

A můžeme se pustit do stavění, no, spíše do zařizování :).

Náklady

Název položkyCena
změna územního plánu
100 000 Kč
EON připojovací poplatek
12 500 Kč
2. pozemek - pozemkový fond
29 500 Kč
1. pozemek
25 000 Kč
Celkem167 000 Kč

Galerie

Jak to před 8 lety, aneb náhody se dějí...Jak to před 8 lety, aneb náhody se dějí...
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Daniel a Bára
Daniel a Bára (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama