Dokončení základové desky

Autor: Žaneta a Jirka (35 příspěvků)
18. 5. 2014
12 komentářů
Dokončení základové desky
Příspěvek stavebníka
Týden po vylití ZB jsme se vrhli na dokončení  základové desky. Původně jsme měli v plánu zavést desku betonovým recyklátem za cca 100Kč/t, ale zdejší firma nestihla beton nadrtit, a nás tlačil čas, tak jsme nakonec použili kamenivo s hlínou z nedalekého lomu. 

Kamenivo opět vozil otec a nakonec se musela objednat i tatra z lomu, aby se vše stihlo za den navozit kvůli objednanému bagru. Celkem pod desku padlo 16 tater.  Vše se zhutnilo žábou a vibračním pěchem. Na kamenivo s hlínou přišly ještě 4 tatry štěrku, který se také zhutnil.

Další dny se začalo kazit počasí, a i když foukal studený vítr, bylo zapotřebí položit odpady, které budou svedeny dolů pod vchodem spojeným s terasou. S pokládkou a zadrátkováním kari sítí nám pomohl brácha. Jelikož počasí znovu přitvrdilo a chvílema i pršelo, vyfasovali chlapci čepice a pokračovalo se v dalších pracích. Den před vylitím desky se udělal šalunk kolem ZB. Ten jsme udělali z durelis desek nařezaných na 20cm široké prkna. Desky se přišroubovaly k ZB šrouby určenými pro beton, cca 8 cm nad ZB, výška desky 15cm. Zvolili jsme tuto alternativu, protože jsme nesehnali žádné stavební řezivo vhodné na šalunk a „doma“ jsme nic neměli. Desky se použijí ještě na dodělání překladů nad okny a na další věci.

Na 17.3.2014 jsme měli v plánu objednat beton z betonárky Cemix, ze které jsme vždy objednávali, ale všechny domíchávače byly obsazené. Toho 17tého byl jediný den, kdy nám mohli kamarádi přijít pomoct se zalitím desky, a tak jsme se poohlédli po jiné betonárce. Naštěstí se nám podařilo sehnat beton z jiné betonárky a za stejnou cenu. Na desku jsme použili kvalitnější beton – C20/25. Vrchní část desky jsme po okrajích ještě zpevnili kari sítí. Také jsme si zapůjčili hladítko betonu.

Reklama

Realizace základové desky nám trvala přesně měsíc :-) Přítel, rodina i kamarádi odvedli výbornou práci a tímto bych jim chtěla moc poděkovat. Ušetřili jsme hodně peněz a bez nich bychom desku dělali ještě dnes :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žaneta a Jirka
Žaneta a Jirka (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací