Finální fasáda a ploty

Autor: Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
29. 1. 2014
7 komentářů
Finální fasáda a ploty
Příspěvek stavebníka
Již během realizace zateplování jsem začal shánět nějaké řemeslníky, kterým bych svěřil to nejdůležitější, a to udělání finální fasády. Po zkušenostech s „umělci“, co mi zmršili vnitřní omítky, jsem dal na doporučení známých a oslovil dva starší pány, koukl na domky, kde fasádu dělali a předběžně se s nimi domluvil na konec září, jakmile budu mít hotový zateplení.

Jako fasádu jsme zvolili probarvenou silikonovou omítku od Webera, zatáčenou, zrnitost 2,0 na velké plochy a kolem oken 1.0. Celkem se spotřebovalo 22ks 30kg kbelíků omítky, 2ks na okna a 2ks 20kg penetrace.

S omítkou jsme začali poslední víkend v září 2012, počasí přálo a bylo až nezvykle slunečno, což nebylo zrovna dobré. Od zedníků jsme si půjčili několik kostek lešení a mohlo se jít na věc.

Práce chlapům odsejpala a byla radost na ně pohledět. Postavili lešení, zbrousili natažené lepidlo (dokonce mi to pochválili, že to mám rovnější, než kdejakej zedník J), nepenetrovali a udělali nezbytné přípravy na natažení omítky. Nejprve oblepili páskou okna a světlejším odstínem udělaly všechny špalety a „prasátka“ kolem oken. Druhý den se pak dělaly velké plochy, kdy jeden natahoval a druhý roztáčel a rovnal. Velký štít jsem jim pomohl celý natáhnout a na to, že jsem to dělal poprvé, na tom vůbec nic není, jen se toho nebát. Je fakt, že omítka je řídká a zezačátku to dost padá z natahovadla, ale chce to cvik a pak už to jde samo. Takto postupně obešli celý domek, včetně blbě přístupných míst nad garáží, a během 4 dnů bylo hotovo. Teda až na přední část domu, kdy mě nevyzbyla omítka a musel jsem podle šarže objednat ještě dva kýble. Následující víkend během několika hodin byl natažený i předek domu a my jsme se mohli vyrovnat. Za práci si řekli 22tis, což mě přišlo ok. Mamka pak v místě, kde je venkovní kohoutek s vodou, nalepila obklad, aby voda necákala na omítku.

Reklama

Sám jsem si ještě dodělal kolem baráku perimetr, na který jsem použil marmolit, taktéž od Webera. Práce s ním byla celkem bezproblémová. Nepenetrovat, nanést marmolit, zatáhnout a zahladit tak, aby kamínky byly rozneseny po celé ploše. Na obvod mi stačil 30kg kbelík.

Tímto byla práce kolem baráku a omítek hotová a já se mohl soustředit na dodělávky a přípravu na kolaudaci, která proběhla těsně před vánoci 2012 (bez natažení do lepidla nám ji nechtěli udělat).

Po natažení marmolitu jsem konečně mohl oddělit domek od okolí kamínky. Kolem dokola jsem zabetonoval obrubníky a vše vysypal kamínky a kačírkem.

Reklama

Abych to měl komplet, tak přikládám ještě fotografie konečné realizace plotů, kdy mezi sousedy jsem použil klasické pletivo 1m a 1,5m (chtěl sem 1,2m, ale omylem sem objednal 1,5 a vracet se mi to nechtělo J).

Zepředu jsem musel vystavět klasický zděný plot, je to ve svahu a chtěl sem před plotem udělat místo na parkování. Bagřík tedy srovnal terén, vykopal 1m hluboké základy. Mixem mi tam svrhly cca 4,5 m3 betonu a já na to hned založil jednu řadu ztraceného bednění o šířce 20cm a zapíchal roxory. Další dny jsem rovnal jednu řadu kb-bloku za druhou, až sem měl hotovou zeď. Betonování už proběhlo klasicky malou míchačkou a postupně zaplnění všech kbček. Tam, kam měly přijít sloupky, jsem nechal místo a zapíchal další roxory na sloupky. Po vytvrdnutí se postavily sloupky, švagr mi svařil patky na budoucí rýgle a vše se zabetonovalo. Pak už stačilo namontovat rýgle a našroubovat plaňky a celkem slušnej plot byl hotov J. Místo před plotem jsem zavozil makadamem a až se bude dělat zámkovka vše se zhutní a nějak upraví pro parkování.

Během roku 2013 se stihla obložit terasa, garáž a venkovní schody dlažbou a tím bych prozatím asi skončil. Na rok 2014 plánuji dodělat konečně zámkovku před barákem a vzadu na zahradě postavit novou boudu a zbořit tu starou. Místo ní přijde zbudovat posezení s krbem. Uvidíme, co z toho se povede.

Reklama

Co napsat závěrem? Stavět jsme začaly v květnu 2010, stěhovali jsme se v prosinci 2011. Takže nám svépomocí trvalo 19 měsíců a mohly jsme bydlet ve svém. Dalších 12 měsíců jsme zápasily s fasádou a dodělávkami abychom v lednu 2013 úspěšně zkolaudovaly jak stavbu, tak studnu a septik (dvě samostatné kolaudační řízení). Celá stavba bez pozemku nás vyšla přibližně na 2,5 milionu. A to tam již nepočítám výdaje kolem plotů, budoucí zámkovky a podobně. Prostě jde to do peněz a to si člověk co nejvíc šlo, dělal sám.

Tímto bych chtěl poděkovat Pavlu Tesárkovy za jeho web stavbadomusvépomocí, prostřednictvím kterého jsme mohlI předávat i čerpat informace od ostatních stavebníků. My již máme článkama splněno (tento je 36tý), a těšíme se na vaše články, jak zápasíte s budováním svých snů.

Náklady

Název položkyCena
Náklady na plot (materiál, beton, dřevo, barva)
45 000 Kč
Pletivo a sloupky (1,5m a 1m cca 37m )
8 000 Kč
Marmolit 2,0 30kg 1ks
1 750 Kč
Práce 2 zedníci
22 000 Kč
Omítka Weber pas. silikon 2,0mm 30kg 22ks
29 000 Kč
Celkem105 750 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vláďa a Lucka
Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama