Zateplení domu a rovnání pozemku

Autor: Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
21. 1. 2014
9 komentářů
Zateplení domu a rovnání pozemku
Příspěvek stavebníka
Je leden 2014, a já se pokusím dopsat články k již postavenému a zkolaudovanému domečku. Naše první vánoce a přelom roku 2011/2012 jsme strávili v domě s výhledem na bláto, nebo v lepším případě na zasněžené bláto. Rok 2012 jsme tedy chtěli stihnout dvě hlavní etapy. Zarovnat pozemek a zateplit dům, včetně natažení finální fasády.

První zima v domečku se vlekla, a elektrokotel papal měsíčně cca 2 megawaty, proto jsme rádi přivítali jaro a začali vymýšlet, co udělat dříve.

Koncem března jsem objednal cca 160m2 fasádního EPS 100mm, vše navozil na barák, nacpal do boudy a čekal na lepší počasí. Koncem dubna 2012 začalo počasí přát a mohli jsme se spolu se švagrem začít.

Před samotným lepením EPS jsem stěny zbrousil a zbavil zbytku lepidla, založil hliníkovou zakládací lištu a vše připravil na samotné lepení. EPS jsme zpočátku lepili klasickým fasádním lepidlem, mohu říct, že je to pakárna... neustálé míchání lepidla, všude to padá (učený z nebe nespadl), ale nakonec jsme to zvládli a společně udělali celou garáž. Po vytvrdnutí lepidla a dodělání špalet kolem oken jsme celou plochu přebrousili brouskem na EPS, a mohu říct, že mě v této fázi sousedi určitě "milovali" (polystyrénové kuličky lítaly všude po okolí).

Reklama

Poté přišly na řadu fasádní hmoždinky. Sice všude píšou, že jsou nutné až pro stěny od 8m výše, ale znáte to.. pro jistotu jsem si tam pár těch tepelných mostů udělal (snad to nebude tak hrozný... ale zajisté je lepší fasáda bez hmoždinek než s.) Poznatek k fasádním hmoždinkám po natažení fasády a první zimy. Bohužel jsou místa, kde se hmoždinky prokreslují, když je venku mráz a na domě je jinovatka, tak v místech kde jsem vrtal a dal hmoždinku se prokreslí kolečko – co s toho plyne? Pokud nechcete mít prokreslené hmoždinky, tak použijte EPS záslepky na hmoždinky. A všechny větší díry mezi EPS důkladně vyplnit pěnou!!!

Před natahováním lepidla jsem ještě do zakládací lišty zasunul okapničku s perlinkou, a musím konstatovat, kdo může, dejte si tam ten plastový nesmysl dřív než EPS. Nacpat tam okapničku s již nalepeným EPS je docela o nervy.

Natahování lepidla a perlinky šlo celkem bez problémů a během chvilky jsem se naučil ten gryf a lepidlo už na zem nepadalo :). Natahování proběhlo klasicky ve dvou vrstvách a samozřejmě jsem se snažil udělat vše maximálně rovné. Tímto způsobem jsem během léta postupně oblepil celý dům, akorát s tím rozdílem, že na zbytek domu jsem použil k lepení EPS PU pěnu. Vyzkoušel jsem několik značek (DenBrave,Titan a Gutta) a vřele doporučuji jedině pěnu od Titanu. (nastříkáte 1-2desky a můžete hned lepit, není potřeba čekat několik minut, než se může deska přimáčknout ke zdi.) Spotřeba jedné tuby na cca 5-7m2 EPS.

Reklama

Během zateplování, jsem musel ještě obkopat základy domu až na drenáž, a zateplit perimetr. Použil jsem 2x50mm EPS přes sebe. Opět lepeno na pěnu. Původně zamýšlený okrasný sokl z KB bloků vzal za své a příště bych ho určitě nedělal a rovnou si základy postavil tak, abych je mohl pořádně zateplit. Během zateplování a natahování lepidla jsem ještě s rodinou stihnul částečně zavozit pozemek kamením a hlínou tak, aby to trochu připomínalo budoucí zahradu, viz níže.

Z jara jsem hned rozhodil sítě a začal shánět cokoliv, čím bych mohl zvednout terén za barákem. Vzhledem k tomu, že se jedná v průměru o 50-60cm, bylo potřeba hodně kubíků hlíny. Problém byl v tom, že hlínu jsem mohl složit pouze před barák a pak ručně odkolečkovat za barák, mám úzký pozemek a kolem domu mi těžká technika neprojede. Takže mi jednoho dne před domem vyložili 7 Scanii hlíny a my se skoro nedostali do domu :). Zapojili jsme celou rodinu a postupně všechnu hlínu a bordel odvozili, přesáli a poupravovali vzadu za barákem a terén se pomalu začal zvedat do požadované výše.

Nebudu to zdržovat, rovnání parcely nám zabralo jak rok 2012, tak rok 2013, kdy jsme konečně celou zahradu srovnali a oseli trávou. Celkově na úpravu pozemku mohlo padnout cca 140tun hlíny a skorohlíny :). Pro ilustraci přikládám pár fotek. Hlína je až nahoře cca 10-15cm.

Reklama

Náklady na zateplení vám již neřeknu, protože to je již pár let a nějak sem si nestihl dělat záznamy… znáte to hypotéka vyčerpaná, vše se platilo ze zbytku peněz a člověk byl rád, že ušetřil aspoň za tu práci. Hlína mě též nestála ani korunu, vše se dalo sehnat od lidí, co se jí chtěli zbavit a nechtěli platit za uskladnění. Příště článek o fasádě.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vláďa a Lucka
Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací