Stavba krbu

Autor: Viktor a Vendy (15 příspěvků)
2. 11. 2013
11 komentářů
Stavba krbu
Příspěvek stavebníka
Hezký den všem stavebníkům. Již před stavbou jsme uvažovali, že si v domečku postavíme krb s ohřevem vody, který napojíme na ohruh (el.kotel a radiátory).

Před betonováním podlah jsem vyvedl v místě, kde bude krb, dva vývody (jako kdyby tam měl být radiátor). Má představa byla - krbová vložka s výměníkem napojená na oruh el.kotle + expanze + čerpadlo + čidlo + náhradní zdroj.  

Již při výběru krb.vložky jsem byl nemile překvapen cenou a hlavně cenou komponentů. Dále se prodavač zeptal, jestlipak mám přivedenou ke krbu vodu a odpad. Odvětil jsem, že koupelnu mám jinde a že se v obýváku koupat nebudu. Zase omyl. Případný výpadek proudu jsem chtěl řešit náhradním zdrojem, ale prodejce chtěl vědět, jak budu řešit problém, když se kousne čerpadlo? Proto ta voda a odpad. Přivést vodu ke krbu by zas tak velký problém nebyl, ale odpad? Rozhodně, když už je hotová fasáda, vrtat z venku do domu díru nebudu. Tímto byl krb na vodu zavržen!

Řešením by mohl být krb s horkovzdušným vytápěním. Cena celolitinové vložky od fi. Ferlux příznivá(13tis). Oplach skla, dvojité spalování. Proč ne? Prozatím rozvedeme teplo do koupelny a chodby. Koupil jsem k tomu určený ventylátor cca 4.000kč, rozbočku, talířové zakončení a izolované roury. Dále itong, zdící desky promasyl a kamnářské lepidlo.

Reklama

Nejprve jsem vyzdil z itongu spodek, na něj dal dva betonové obrubníky a pak posadil krbovou vložku. Zapojil na komín a rozvedl rozvody na půdě. Následně proběhla zkouška. Paráda. V celém obýváku smrad a kouř, jak se začala vypalovat vložka. Do toho musel jako naschvál zapnout termostatický ventilátor a ten smrad rovedl do celého domu. No, alespoň víme, že funguje.

Rada pro všechny stavitele. Než umístíte vložku do domu, nejprve ji venku 3 hodiny vypalujte! Zdění s Promasylem je hračka. Vyštukovat, obložit a vymalovat. Až tak po čtrnácti dnech jsem zjistil, že po domě se line zápach a trvalo to další týden, než jsem zjistil, že smrdí izolace v rourách. První chyba byla, když jsem izolovanou rouru dal až nad krb.vložku, druhá chyba byla, že prodejce (jak jinak než přes internet) nám prodal roury, které ze záhadných okolností mají mezy vnitřním pláštěním a izolací malé dirky. Takže nejenom, že se pálila izolace nad vložkou, ale ten smrad se natáhl do izolace a i když jsem vyměnil rouru nad vložkou za jinou a obalil speciální kamnářskou izolací až po ventilátor, tak to stejně páchlo. Nezbývalo nic jiného než vyměnit všechny roury a od té doby je klid.

Celkové náklady jsou 13tis vložky + motor4tis + plus dvakrát roury 4tis + rozbočka zakončenícca 1tis + promasyl a lepidlo 7tis a obklad 3tis. Takže krb a celá obestaba s rozvodem cca 32.000kč. Pokud mohu poradit, příště bych volil slabší vložku. Po dvou hodinách v obýváku 27 stupňů a v koupelně 30st.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
krb a celá obestaba s rozvodem
32 000 Kč
Celkem32 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Viktor a Vendy
Viktor a Vendy (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací