Podle čeho vybírat dobrého projektanta/architekta?

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
16. 9. 2013
0 komentářů
Podle čeho vybírat dobrého projektanta/architekta?
Příspěvek stavebníka
V architektuře je zapotřebí hledat hodnoty místa, jeho potenciál a o ten se pak opřít při tvorbě projektu. Územní plán tedy vždy bude hrát v urbanismu svou nezastupitelnou roli. Nahlížet na územní plány pouze z hlediska funkce není správné. Do území však vstupují investoři a jednání s nimi může být pro architekty/projektanty někdy obtížné. Územní plány by měl být popisem procesu shody mezi investorem a zastavěným územím, měly by spíše sloužit jako podklad k prováděcí dokumentaci.

Vzhledem k tomu, že lidé jsou různí, a možnosti jsou v současnosti stále širší, mnoho lidí se uchyluje k tomu, že staví domy velké, například i s 200 m2 podlahové plochy. Pak na těchto domech vidíme, že se po dostavení hrubé stavby, která je časově i finančně náročná, šetří, kde se dá.

Na domě se tu a tak objeví nevhodná střešní krytina, jinde nesprávný typ oken anebo omítky, které vůbec neměly spatřit světlo světa a v interiérech jsou materiály, které neodpovídají celkovému pojetí těchto mega staveb. Je tomu tak proto, že lidem už nezbývají finanční prostředky na kvalitní vybavení.

Podle čeho vybírat dobrého projektanta/architekta?
Reklama

A to je jeden z důvodů, proč vlastně hledat kvalitního architekta či projektanta. Vždy je lepší bydlet v domě, který bude nejen příbytkem pro nás, ale také bude prvkem a výrazem tvorby kvalitní současné architektury.

Málokdo z těch, kteří sami staví dům, s tím mají nějaké předchozí zkušenosti. Proto se právě zde nabízí jako ideální řešení oslovit před započetím stavby projektanta nebo architekta, který bude tím, kdo předá své zkušenosti, poradí jak dům celkově pojmout a pomůže nám sladit naše osobní představy s realitou okolí a skutečnými možnostmi. Bude rovněž tou osobou, která nám pomůže vyhnout se stavbě domu z podřadných nebo nevhodných materiálů a postavit dům neodborně zhotovený.

Lepší je vždy investovat více času do kvalitního projektu, promyslet ho do všech detailů, konzultovat postupy a konfrontovat představy zadavatele a projektanta, než postavit dům, který nám v budoucnu přinese více starostí než užitku.

Reklama
Podle čeho vybírat dobrého projektanta/architekta?

Klienti, tedy budoucí stavitelé, mohou porovnávat, dělat tak svoje osobní malá výběrová řízení, která jim pomohou při volbě architekta/projektanta. S kvalitní architekturou a dobrými projektanty/architekty se mohou seznámit nejprve prostřednictvím médií, na trhu je také stále více kvalitních časopisů zabývajících se architekturou.

Chce to zkrátka nic nepodcenit a neuspěchat. V nejrůznějších televizních pořadech taktéž co chvíli zazní zmínka o architektuře a moderních projektech, které si získaly své příznivce. Je třeba se inspirovat a pátrat.

Reklama
Podle čeho vybírat dobrého projektanta/architekta?

Ne všichni dobří architekti se soustřeďují pouze na Prahu a Středočeský kraj, velké spousta jich nejprve získává zkušenosti v zahraničí a poté se vrací do svých rodných měst, která znají nejlépe, aby zde pomáhali s rozvojem urbanismu. Na ně se pak obracejí nejen městské úřady a instituce, ale mohou se na ně obrátit i soukromé osoby, které chtějí poradit a pomoci se stavbou svého vlastního domu.

Často se pak stává, že tito architekti se uplatní svým osobitým způsobem, zanechají na stavbách svůj specifický rukopis a ten pak putuje dál, do okolí a dalších měst v republice.

V dnešní době se tak stává mnohem častěji to, že i lidé v menších městech si vytipují projektanta/architekta, co nejdůkladněji prostudují jeho tvorbu a nakonec se na něj obrátí s požadavkem zpracovat koncepci jejich domu. Zvláště tehdy se takové dílo podaří, pokud architekt pracuje nejen na studii domu, ale zároveň zohledňuje i okolí budoucí stavby z hlediska přírodního a z hlediska případných historických staveb v jeho okolí. To je jedno z kritérií, které nám může pomoci rozpoznat dobrého architekta/projektanta.

Podle čeho vybírat dobrého projektanta/architekta?

Ještě před tím, než započne projekční realizace a následná stavba samotná, měla by se uskutečnit schůzka klienta s projektantem přímo na pozemku. Následuje obvykle další setkání v kanceláři, kde je nutné se pobavit o detailech projektu. Někteří klienti mají totiž jen zcela rámcovou představu o svém budoucím domě, zatímco jiní už uvažují naprosto detailně.

Pokud existují podklady k pozemku, vytvoří se po těchto prvotních diskusích ideová skica, což lze nazvat jakýmsi zhmotněním následného stavebního procesu. Na ní se ověří, zda si projektant s klientem ve všech bodech porozuměli. Poté se skica rozpracovává podrobněji a následuje vizualizace objektu. Pak následují obvyklé fáze jako dokumentace k územnímu řízení, prováděcí projekt, stavební dozor atd. Pokud projektant/architekt vyžaduje zpětnou vazbu od investora, je to v pořádku.

Podle čeho vybírat dobrého projektanta/architekta?

Klienti zase z logického důvodu vyžadují, aby architekt/projektant byl následně přítomen u jejich nově vznikajícího projektu. Dobrý projektant by to neměl odmítnout. Dobrý projektant by měl také uvážlivě pracovat s rozpočtem zadavatele stavby. A naopak, klient by si měl zase uvědomit, že vždy jsou místa, kde šetřit se nevyplácí!

Další otázkou je pak samozřejmě to, kde mají architekti společně s klienty hledat dostatečně kvalitní realizační společnosti. Najít dobrou stavební firmu anebo dodavatele určitých řemeslnických prací může být někdy opravdu velmi složité.

Dobrý architekt se v průběhu stavby samotné stává vlastně i takovým právníkem, který pak v průběhu realizace stavby stojí jakoby proti realizační firmě a hlídá, aby dodržovala pracovní postupy a termíny, čímž vlastně hlídá zájmy investora.

Pokud tedy vás projektant/architekt splňuje kritéria, o kterých jsme se výše zmínili, je zde velká pravděpodobnost, že jste vybrali dobrého projektanta/architekta.   Článek "Podle čeho vybírat dobrého projektanta/architekta?" vznikl na základě přání stavebníka Martina Vebera, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o tomto tématu napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Text: Zuzana Bohdalová Foto: aljonesarchitect.com, ansci.agsci.colostate.edu, milimet.com, greenbridgearchitects.com, designlike.com, show.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama