Okna a venkovní dveře

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
2. 9. 2013
14 komentářů
Okna a venkovní dveře
Příspěvek stavebníka
Zvolili jsme plastová okna, protože s nimi máme vesměs dobré zkušenosti. Vybíral jsem mezi profily Vekra Prima, Vekra Classic, BlueEvolution od RI okna, Trocal 88 od Decro Bzenec a nakonec ještě nabídka od firmy PKS okna.

Cenově vycházeli okna hodně podobně v rozmezí 10 000 Kč. Nakonec vyhrál profil Trocal 88, na který jsem dostal několik dobrých referencí a byl se na něj podívat u kamaráda, který má tyto okna namontované. Snad budou dobře sloužit.

Parametry oken jsou:     ·         Šesti komorový profil, Uf = 1.0, Ořech/Bílá     ·         Hloubka rámu a křídel 88 mm     ·         Středové těsnění     ·         Kování ROTO NT     ·         Trojskla 4-14-4-14-4, Uw = 0.6     ·         Teplý nerezový rámeček

Nejdříve jsem si říkal, že ostění oblepím pomocí EPS, ale dodavatelé oken mě od toho odradili. Důvodem je snadný průchod zvuku polystyrenem a horší mechanické vlastnosti ukotveného okna. Doporučili mně montáž na tenkou spáru 1 až 1.5 cm.

Reklama

U okenních otvorů jsem musel dozdít spodní část sílou 15 cm pórobetonu, abych měl správnou výšku parapetu. Složil jsem to ze dvou tvárnic 5 a 10 cm, protože tvárnice silné 15 cm jsem neměl.

Abych dodržel šířku připojovací spáry 1 až 1.5 cm, musel jsem špalety přebrousit a maltou zaházet zámky u tvárnic. Několik špalet se nepodařilo dobře vyzdít, muselo se tedy dohazovat celé ostění. Po nahození jsem špalety přebrousil, napenetroval a přetáhl lepidlem.

Při zaměřování okenních otvorů vybranou firmou jsme se dohodli, že pod vchodové a balkónové dveře dozdím pórobeton do výšky -12 cm od budoucí podlahy. Ke dveřím firma dodala plastové podkladní profily o výšce 10 cm, které budou lépe izolovat únik tepla z podlahového vytápění.

Reklama

Po zaměření se ještě mírně upravila nabídka a podepsali jsme smlouvu. Okna dodají za 6 až 8 týdnů od zaplacení zálohy 70% z celkové ceny.  Uběhlo 5 týdnů a z firmy mně volali, že přijedou za týden na montáž. Montáž trvala asi 6 hodin. S montáží jsem byl spokojený. Firma použila turbo šrouby s vyšším stoupáním do ytongu. Montovalo se 9 a více turbo šroubů na jedno okno.

V některých případech jsou ještě použity další kotvy. Okna jsou položena na plastových podložkách různé výšky. Vše je pěkně ve vodováze. Po vypěnění spár jsme podepsali protokol o předání a převzetí a dostali rychlé školení. Ujistili mě, že kdyby si okna sedla, tak je přijedou zdarma seřídit. Ve výsledku jsem byl spokojený.

Co nejdříve jsem okna oblepil parotěsnou páskou do interiéru a paropropustnou páskou do exteriéru od firmy Soudal, aby pěna v připojovací spáře degradovala pomaleji.  Montáž pásek jsem prováděl dodatečně, což sice není dobře, ale cena pásek vyšla na 3 000 Kč, zatímco dodavatel oken si je cenil na 10 000 Kč. Rozdíl je značný.

Reklama

Oblepování zabralo asi 8 hodin. Pásky jsou měsíc namontované a musím napsat, že na rámu oken pásky drží perfektně, ale ten butylový pásek se od pórobetonu místy odlepuje. Jsou to jenom centimetrové úseky. Holt nic není dokonalé. Dále jsme okna z vnitřní strany zakryli fólií, protože se chystáme na zdění příček tak, aby se okna nezapráskala.

Cena obsahuje dodávku a montáž vchodových a francouzských dveří, dvou balkónových dveří a 14 oken. Obvod výplní je cca 94 bm a plocha cca 33 m2.

Náklady

Název položkyCena
Zakrývací fólie
300 Kč
Pásky
3 000 Kč
Okna + montáž
135 000 Kč
Celkem138 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama