Skládání spirollů

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Kategorie: Strop
14. 8. 2013
4 komentáře
Skládání spirollů
Příspěvek stavebníka
Poslední červencový den nastal den D pro stropy. O spirollech jsem se poprvé dočetl na stránkách stavby domu svépomocí a byla to láska na první pohled. Obepsal jsem snad všechny firmy, které spirolly vyrábí, popř. pouze instalují a nakonec padla volba na firmu Conders, která dodává a pokládá betonové “cokoliv co si vymyslíte“ od dywidagu.

Nebyli určitě nejlevnější (rozhodně ne ani nejdražší, cenově byli v té levnější polovině), ale dali ucelenou nabídku a hlavně víceméně převzali celou odpovědnost za doručení a vyskládání. Měl jsem tedy jistotu, že nepřivezou spirolly, neřeknou, že k domu nezajedou, nevysypou je u cesty a neodjedou tak, jak to nabízela pražská Prefa.

Kdybych u stavby stropu vůbec nebyl a dojel tam až další den, tak by se zřejmě nic nestalo. Víceméně jsem si u nich objednal „strop na klíč“. Pak začalo několikaměsíční období ladění, úprav projektu a dalších mých změn, kdy jsem každou změnu konzultoval i s panem Žitkem s Conders. Dalo by se říct, že jsem mu volal častěji než manželce.

Když byli zedníci u posledního šáru, přijeli pánové stropaři, zaměřili si dům, domluvili se se zedníky, jak chtějí mít dům připravený, dohodli jsme další detaily, provedli menší změny u garáže a odjeli. Po cca 14ti dnech byly spirolly připraveny. V den D jsme měli sraz s Fanoušem a zedníkama v půl osmé na pozemku. Já pochopitelně zaspal. Ale jen o fous. Po mém příjezdu byli pánové nastoupení. Vrhli jsme se na úpravu příjezdové cesty a doufali, že kamion se spirollama vyjede. Jako první dorazil jeřábník, tak jsme si zatím vyhodili nahoru HEBka a čekali na kamion. Když dorazil kamion, bylo hned jasné, že nahoru nevyjede a celé se to protáhne.

Reklama

Bylo nutné přeskládat spirolly z kamionu k domu a následně teprve naházet na dům. Kamion tedy zůstal stát na hlavní silnici, čímž jsme tak trochu na dvě hodinky zablokovali jeden pruh hlavního tahu z Úval do Říčan a hlavně jedinou příjezdovou cestu do naší ulice. Z toho neměl úplně radost pán ze stavební firmy dělající u souseda plot bo si na pozemek zavezl vlhký beton.  Když pak přijel s bedněním, tak už se nedostal k domu, takže se mu tam přes hodinu kopali dělníci do pr… a z jeho vlhkého betonu se pomalu, ale jistě stával beton suchý a tvrdý. Šlo nám to ale od ruky a bez komplikací. Po vyskládání odjel kamion a jeřábník zajel na pozemek. Skládání spirollů šlo bez komplikací až do doby, kdy se Fanouš rozhodl mi předvést, že taky na stavbě něco dělá. Při pokusu vylézt po žebříku do patra mu žebřík podjel a Fanouš sletěl z necelých tří metrů naplacato. Takže ambulance v Říčanech a sanitkou na Bulovku. Narkóza, nahození ruky, na to sádra a sádru na nohu bo si u toho ten hňup ještě zlomil prstíček na nožičce.

Když jsem se vrátil z Říčan, byly spirolly nahoře, zednící upravovali bednění a pánové z Conders ucpávali dírky kvůli betonování. Po chvíli přijel mix a jeřábník nám košem beton podával nahoru. Pak se jen lopatama roztahal po spirollech mezi všechny mezery a hlavně do věnce mezi spirolly a ztracené bednění. Problém byl, že beton byl dost řídkej a bednění, ač kvalitně přidělané, nám vylamoval ze zdí. Ono totiž není moc za co chytit horní hranu bednění a tlak betonu na bednění není uplně zanedbatelný. 

Nakonec celé bednění vydrželo, ale bylo potřeba druhý den celý věnec zabrousit. Okolo půl čtvrté odpoledne byl strop hotový a pánové odjeli. My ještě využili jeřábníka a nechali si na strop hnedka naházet 12 palet cihel (poměrně velká úspora práce a času). Pány stropaře vřele doporučuji, bylo to poprvé, od doby, kdy jsme si vyhlídli pozemek a rozhodli se stavět, co se nic nepo…. Když nepočítám ten úraz. Pokud si někdo sám netroufá na strop a nevěří zedníkům, tak spirolly jsou jasná volba. A pokud někdo nemá čas řešit ostatní subdodávky a chce mít jistotu, že vše bude v nejlepšim pořádku, pak jedině od Conders. Doufám, že mi z toho kápne nějaká sleva, až mi budou házet spirolly na garáž :-).

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama