Pokládka dlažby na anhydritovou podlahu v obýváku a hale

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
8. 8. 2013
1 komentář
Pokládka dlažby na anhydritovou podlahu v obýváku a hale
Příspěvek stavebníka
Všechny místnosti v domě mají anhydritovou podlahu na kterou s výjimkou ložnice měla přijít dlažba. První pokus s pokládkou dlažby a vyspárováním jsem udělal v technické místnosti a na řadu přišel obývací pokoj s kuchyní, který svou velikostí tvoří polovinu celého domu.

Před samotnou pokládkou jsem opět půlil a měřil. Protože měla dlažba z obýváku pokračovat přes halu, až do zádveří. Měřil jsem asi ½ dne, abych se dostal k trochu rozumným výsledkům.

Začínal jsem v kuchyňském koutu. Nejprve jsem anhydritovou podlahu v kuchyňském koutu zbrousil smirkovým papírem, vysál vysavačem a natřel penetrací na anhydrit. Penetraci jsem použil proto, abych zdrsnil hladký povrch anhydritu, pro zvýšení přilnavosti lepidla a dlažby.

Po zaschnutí penetrace jsem kuchyňský kout rozdělil na ½ a namaloval si na zem čáru. Čáru jsem používal jako výchozí bod, od kterého jsem pokládal dlažbu směrem k bočním zdem. Cílem je umístit čáru na takové místo, aby dořezávané dlaždice u stěn měli "rozumnou" velikost.

Reklama

Následně jsem pokládal dlaždice podél čáry na zem „na sucho“ a sledoval, jak velké budou dořezy. Po měření a zkoušení jsem čáru ze středu místnosti posunul o 6 cm mimo střed a pustil jsem se do pokládky.

Namíchal jsem lepidlo, připravil si hřeben (používal jsem velikost 10), lžící jsem na zem "hodil" lepidlo, hřebenem ho rozprostřel od počáteční čáry směrem k jedné ze stěn a začal pokládat dlaždice. Každou dlaždici jsem pomocí vodováhy přeměřil a podle potřeby dorovnal gumovou paličkou.

Mezi dlaždice jsem dával křížky, abych dodržel přesnou velikost spár.

Reklama

Video

Do kuchyňského koutu jsem potřeboval z obýváku přesunout věci, abych mohl pokračovat dál v pokládce dlažby. Proto jsem následující den kolem kuchyně nalepil sokly a po jejich zatvrdnutí dlažbu zaspároval a spáry umyl houbou a vodou.

Sokl jsem v horní části naštukoval a poté zbývalo jen jeho nabílení.

Reklama

Do kuchyňského koutu jsem přesunul nábytek z obýváku (darované kuchyňské skříňky atd.) a stejným postupem jsem pokračoval v dalších místnostech.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací