Základová deska domu

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
4. 8. 2013
11 komentářů
Základová deska domu
Příspěvek stavebníka
Když už se zadařilo dát konečně pozemek dohromady a byl připraven na základovku, tak jsme se na ni vrhli :-). Já se teda v rámci zkušební doby v novém zaměstnání nikam moc nevrhal, ale i tak jsem si každý večer udělal čas a zajel se podívat na pozemek, jak práce pokračují.

Domluvili jsme se, že základovka domu i garáže bude do konce května, na základě čehož se domlouvali další pracovníci. Nepřízeň počasí nás ale zastavila už ve fázi připraveného ztraceného bednění a to na celých 14 dní. Hned první den, při zaměřování, se vyskytl menší problém. Geodet, který vyměřoval dům kvůli přeložkám, zřejmě použil jako výchozí bod k měření náš provizorní plot, který je postavený cca 1,5 metru mimo hranici pozemku, protože přímo na hranici máme ovocné stromy. Jeden by řekl, že zkušený geodet by mohl vědět, že k zaměření je potřeba použít výchozí bod trvalého charakteru a ne pletivový plot. Ale co už. Základy se tedy vykopali tak nějak od oka, aby byly alespoň metr od přeloženého metalického kabelu. A světe div se, trefili se přesně do míst, kde měl dům stát dle PD, kterou jsme předkládali na SÚ.

To se ukázalo, jako velice podstatná věc během naší žádosti o hypotéku, kterou si procházíme v současné době. Vzhledem k tomu, že máme samostatnou garáž, kterou jsme rozšířili, chtěli jsme dům posunout směrem k hranici pozemku. To nám kluci, kteří rozpracovávali PD do prováděčky v jejich koordinační situaci zohlednili. Pokud by se dům skutečně o metr posunul, bylo by třeba žádat o změnu stavby před dokončením, což je trochu vopruz, ale hlavně by do té doby byla stavba stavbou černou. A odhadci banky prověřují i legálnost výstavby.

Vtipné na celé věci je, že koncem minulého týdne jsme nechali zpracovat odhad pro banku. Ještě v neděli jsem v mailu našel zprávu odhadkyně, která mi oznámila, že jsem jí lhal, ale že mě chápe. Sesmolila jakýsi dodatek, ve kterém bance oznámila, že jsem jí předložil geodetickou zprávu, která se nezakládá na pravdě a zatajil jí některé podstatné skutečnosti.

Reklama

Paní inženýrka vůbec nebrala v potaz, že zpráva byla opatřena kulatým razítkem úředně oprávněného zeměměřického inženýra. Paní inženýrka dokonce neměla ani potřebu zvednout telefon a zeptat se mě nebo jeho co a jak. Paní inženýrce prostě přišlo jednodušší sesmolit dodatek a ještě mě označit za podvodníka. Ona si totiž při cestě kolem našeho pozemku, zřejmě ševcovským metrem, přeměřila vzdálenost domu od provizorního plotu a zjistila, že dům je o metr a půl jinde. Vůbec neřešila fakt, že by mohl být o metr a půl jinde plot a rovnou nás sťala. Z toho plyne jedno důležité ponaučení: Pokud si budete stavět provizorní plot, dejte si na něj cedulku „PROVIZORNÍ PLOT“. Ušetří vám to spoustu potíží.

Ještě před vylitím pasů jsme se dohodli, že garáž necháme až na příští rok a nakonec jsme dobře udělali. Po vylití garáže se totiž nedostane těžká technika na zahradu a my se před pár dny definitivně rozhodli pro TČ s kolektorem, takže nejdřív dokončíme RD a upravíme zahradu a pak se budu bavit garáží. Nemluvě o tom, že budeme nakonec žádat o výjimku a garáž zřejmě posunem blíže k sousedovi. Mimo to, jsem upozornil známého, který prováděl desku, že mi k desce nenacenil hromosvod a že na něm lpím. Když jsem první den dojel na pozemek, pásy byly vylité a zemnící pásek nikde. Na což se mi dostalo odpovědi, že dávají pásek do ZB a že je to OK. Moc jsem tomu nevěřil, ale kamarád, čerstvý toť absolvent FELu, mě ujistil, že je to skutečně OK. Takže budu doufat, že pro případný blesk to tak bude taky OK.

Pak rychle poskládat ZB, vylít betonem, navozit něco málo hlíny a v tu ránu 14 dní déšť. Pak chvíle čekání, než hlína vyschne, zhutnění, navožení bordýlku (starý televize a tak, i když podle vyúčtování se jednalo minimálně o nový LCDéčka), zhutnění, navození štěrku, zhutnění, kari síť, beton a pak třicetistupňová vedra. To díky absenci vody na pozemku, desku řádně prověřilo. Na desce se ukázalo pár prasklinek, ale nic co by stálo za řeč a podle všeho to nebylo ani tak moc způsobeno absencí vody.

Reklama

Po řádném „vyschnutí“ a vytvrdnutí se po celé desce roztahal asfaltový pás (Glastek 40) a nechala se celá deska ještě zalít betonem, aby nedošlo k jeho porušení. Po vylití se chlapcům trochu uvolnilo bednění, čímž vznikl menší výklenek velikosti zimní zahrady, ale to se po odstranění bednění nechalo zaříznout. Když pominu, že po odstranění bednění nebyla rovina nic moc (zřejmě z důvodu nechtěného výklenku), z boku na mě vykoukl igeliťák a papírovej pytel od cementu a strávím poměrně dost času čištěním boků základovky kvůli zateplení, bo je zaflákaná od betonu, tak se akce docela povedla. Bude mi potěšením si od chlapců nechat udělat i základovku na garáž.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama