DÍL 13. Jak správně stavět obvodové zdi – převazby zdiva, ostění a parapety otvorů

Autor: HELUZ (60 příspěvků)
22. 7. 2013
0 komentářů
DÍL 13. Jak správně stavět obvodové zdi – převazby zdiva, ostění a parapety otvorů
Příspěvek stavebníka
Kde a jak použijeme doplňkový sortiment cihel HELUZ?Experimentální pasivní objekt stavíme z cihelných bloků FAMILY 2in1 tloušťky 38 a 50 cm. Máme založenou první vrstvu cihel, máme vybranou maltu pro zdění a nyní se budeme věnovat vazbě rohů - převazbě jednotlivých vrstev zdiva a správnému vyzdívání ostění a parapetů otvorů.

Minimální délka převazby maloformátových cihel ve zdivu je 4 cm. Při použití cihelných bloků, což je i náš případ, platí, že převazba musí být min. 0,4 x výška cihly (cca 25 cm) =  10 cm. Pro dosažení tohoto požadavku je potřeba správně založit zdivo v rozích objektu. Pro správné založení rohů se používá doplňkový sortiment cihel (cihly krajové poloviční a cihly rohové). Vazbu rohů pro různé šířky obvodového zdiva pomocí doplňkových cihel najdeme v technické příručce.   

Schémata založení rohu zdiva šířky 38, 40, 44 a 50 cm.

Vazba rohu zdiva šířky 38 cm (použito na experimentálním objektu)

Reklama
DÍL 13. Jak správně stavět obvodové zdi – převazby zdiva, ostění a parapety otvorů

Vazba rohu zdiva šířky 40 cm  

DÍL 13. Jak správně stavět obvodové zdi – převazby zdiva, ostění a parapety otvorůDÍL 13. Jak správně stavět obvodové zdi – převazby zdiva, ostění a parapety otvorů
Reklama

Vazba rohu zdiva šířky 50 cm (použito na experimentálním objektu)

DÍL 13. Jak správně stavět obvodové zdi – převazby zdiva, ostění a parapety otvorů

  Při zdění se postupuje tak, že se založí protilehlé rohy zdiva, mezi kterými se vypne zednická šňůra. Poté naneseme tenkovrstvou maltu (lepidlo) na ložnou plochu zdiva. Maltu (lepidlo) nenanášíme na příliš velkou plochu cihel, aby nedocházelo k jeho zaschnutí, což by ohrozilo správné spojení malty s cihlou. Podél zednické šňůry pak klademe jednotlivé cihly do maltového lože shora zasunutím per do drážek. Neposouváme cihly po nanesené vrstvě lepidla! Při zdění dbáme na to, aby šířka styčné (svislé) spáry mezi cihlami byla menší než 5 mm. Styčné spáry ve zdivu v místech dořezů, kde nejsou cihly spojeny na pero a drážku, i kapsy v doplňkových cihlách vyplňujeme tepelněizolační maltou.

Reklama

Další použití doplňkového sortimentu cihel v obvodovém zdivu je kolem okenních a dveřních otvorů. Pro správnou montáž oken do jednovrstvého cihelného zdiva a pro eliminaci tepelných mostů mezi zdivem a rámem okna se používají doplňkové cihly krajové a krajové poloviční. Ty jsou opatřeny vybráním (kapsou), do kterého se vkládá tepelný izolant pro přerušení kontaktu mezi tvarovkou a okenními rámy nebo zárubněmi. Cihly krajové a krajové poloviční se v ostění ve vrstvách nad sebou střídají.

V parapetní části otvoru jsou doplňkové cihly o 90° otočeny, aby jejich vybrání vytvořilo vodorovnou drážku pro vložení tepelného izolantu kolem rámu okna. Cihly se ukládají na maltu (lepidlo) a ve svislých spárách mezi nimi se spojují lepidlem, neboť z důvodu otočení cihel nejsou spojeny na pero a drážku. V parapetní části můžeme použít buď cihly krajové, nebo krajové poloviční, podle požadované výšky parapetu a výšky okna.  

Schéma vyzdívání obvodové stěny kolem okenních otvorů:

DÍL 13. Jak správně stavět obvodové zdi – převazby zdiva, ostění a parapety otvorů

  Dozvěděli jsme se, jak je jednoduché vyzdívat obvodové stěny z cihel a příště se budeme věnovat překladům nad okny a dveřmi.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HELUZ (60 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
www.heluz.cz800 212 213
U Cihelny 295, 373 65 Dolní Bukovsko
Poslat poptávku