Stavba dřevěné terasy

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: pergola, terasa
7. 5. 2013
6 komentářů
Stavba dřevěné terasy
Příspěvek stavebníka
Terasy patří v současné době k běžnému vybavení okolí domů a zahrad.  Příjemné místo, kde v horkých letních dnech můžeme odpočívat je vlastně takovým pokojem navíc. Řešení podlahy terasy a také způsob jejího ukotvení se liší podle polohy a povahy terénu. Ovlivňuje ji i typ domu, ke kterému přiléhá a uspořádání zahrady, do níž patří.

Dřevěné venkovní podlahy je možné postavit takřka všude bez masivního nákladného podkladu. Dřevo umožňuje velkou variabilitu konstrukcí a velmi dobře splývá s okolním přírodním prostředím. Na rozdíl od kamenné venkovní terasy postačí u dřevěné jednoduchá dřevěná či kovová podkladní konstrukce, což také umožní snáze překlenout případné výškové rozdíly v terénu.

Ačkoli je trvanlivost dřevěných teras nižší, těší se neustále velké oblibě. Není problém zvýšit konstrukční ochranu dřeva volbou trvanlivých druhů dřevin odolných hnilobě a trouchnivění.  Dřevo je navíc stavebním materiálem, který lze snadno opracovávat běžným nářadím, a tak není problém, pořídit takovou dřevěnou terasu svépomocí.

Kromě nákladů na prkna a stavební dřevo je nutné počítat s dodatečnými náklady na šrouby z nerezové oceli, úhelníky a kotvící šrouby, dále na skoby patky a další kovové díly. Ceny prken se mohou výrazně lišit, je zapotřebí počítat také s rozdílnou jakostí dřeva.

Reklama

Stavba terasy většinou nevyžaduje žádné zvláštní stavební povolení. Stavíte-li ji na vlastním pozemku a půdorys nepřesahuje příslušnou výměru, není třeba žádat o stavební povolení.  Pokud se ale chystáte stavět například dřevěnou terasu s pergolou a s prosklenou střechou, bude lépe se informovat se na příslušném stavebním úřadu, zda nebude požadovat žádost o stavební povolení. Předejdete tím možným pozdějším komplikacím.

Stavba dřevěné terasy

Dřevo lze snadno obrábět, a tak je možné vytvářet bez nějakých speciálních technologických nároků i neobvyklé tvary teras. Jestliže to dovoluje konstrukce základů, je možné rozdělit venkovní dřevěné podlahy i do několika rovin a ty pak vzájemně spojit schody. Vertikální členění terasy může výrazně vylepšit svažitý terén na vašem pozemku.

Reklama

Takovéto uspořádání je však nutno důsledně promyslet dopředu, aby se nestalo, že terasy zbytečně rozčlení pozemek.  Aby nedošlo k předčasnému zvětrávání dřevěných teras, jak se to obvykle u všelijak členitých a křivolakých dřevostaveb stává, je dobré zabránit tomu výběrem správného dřeva odolného proti povětrnostním vlivům.

Stavba dřevěné terasy

Aby byla pochozí plocha dřevěné terasy dostatečně pevná a odolná, bude vyžadovat vhodný nosný základ. Jen díky němu se nebudou dřevěná prkna prohýbat a při zátěži nejrůznějšími povětrnostními podmínkami nedojde k posunu takové dřevostavby. Základ terasy je možné umístit na piloty, dále je možné vytvořit plovoucí pokládku podlahových hranolů na válcované štěrkové lože.

Reklama

Další možnou variantou je plovoucí pokládka na betonové desky uložené na vrstvě válcovaného štěrku či pokládka na pevný podklad, kde nosníky jsou kovové profily, což umožní přípravu i přišroubování zespodu.

Štěrk je v tomto případě velmi výhodný právě proto, že odvede zachycenou vlhkost, protože může prosakovat.  Stejně to funguje i u štěrkové drti. Pokud je tloušťka štěrkového anebo štěrkopískového lože dostatečná, neměl by podklad promrznout. A pokud by k tomu přece jen došlo, stane se tak vždy v menším rozsahu, než u podkladu rostlého.

Stavba dřevěné terasy

Ať je provedení základů jakékoli, vždy platí, že dřevěná terasa nesmí být položena volně na půdu.  Aby nebyla terasa vystavena působení půdní vlhkosti, ostříkávána dešťovou vodou anebo nestála ve stojaté vodě, musí být ukotvena v určité výšce nad zemí. Trvanlivost dřevěné terasy je vždy tím vyšší, čím lépe je odvětrávána zespodu. Navíc by měly být podlahy pod dřevěnou zahradní terasou vždy alespoň mírně nakloněné, aby z nich mohla dešťová voda plynule odtékat.

Nezapomeňte, že dřevo často ještě pracuje a potřebuje tedy místo na to, aby se mohlo roztáhnout. Otvory mezi jednotlivými dřevěnými deskami budou vhodným prostorem nejen pro rozpínání dřeva, ale budou důležité i pro celkové odvětrávání konstrukce.   

Z dřev, která jsou vhodná pro stavbu terasy lze doporučit z tropických Bangkirai, Almendrillo, Massaranduba. Lze také použít sibiřský modřín anebo novinku na našem trhu takzvané  WPC, což je směs vláken dřeva a plastu. 

Montáž WPC se provádí pomocí připevňovacích klipsů na nosný  WPC hranol.  Dále lze doporučit již jedině dřeva, která jsou ošetřena chromuprostou technologií tlakové kotlové impregnace podle DIN 68800. Tato metoda zajistí hluboké a rovnoměrné pronikání ochranné látky hluboko do materiálu, čímž se postará o jeho bezpečnou a trvalou ochranu, aniž by to vyžadovalo další dodatečná ochranná ošetření.  

Článek "Stavba dřevěné terasy" vznikl na základě přání čtenáře Pepina, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o stavbě terasy napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: easyfreeride.com, hoffnungsweg15.blogspot.com, freshpalace.com, users.telenet.be, homenix.com, pavedeck.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací