Prošlapané dřevěné schody

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
19. 3. 2013
0 komentářů
Prošlapané dřevěné schody
Příspěvek stavebníka
Bohužel nic nevydrží věčně, ani kvalitní dřevěné schody po předcích bez pořádné rekonstrukce nebudou sloužit na věky. Je zcela logické, že se za desítky let používání prošlapaly.

Je možné, že poškození je nejdříve téměř neznatelné, po nějakém čase již mohou být viditelné drobné nerovnosti, ale čekat, až si po čase na některém z takových schodů škaredě ublížíte, je zahrávání si s vlastním zdravím.

Nášlapné plochy schodů, oficiálně zvané stupnice, by měly být z tvrdého dřeva. Kdo kvůli úsporám na ceně za materiál zvolí dřevo měkké, dělá chybu. Měkké dřevo se vychodí a opotřebuje logicky nejvíce tam, kde je nejvíce používané, vzniknou v něm prohlubně.

Hrany se obrousí a na schodech to začne klouzat. Může se však stát, že se například při stěhování nábytku do patra poškodí pouze jeden schod. Pokud je tomu tak, renovace nezabere mnoho času.  

Reklama
Prošlapané dřevěné schody

Mohlo by se zdát, že k rychlé opravě takto poškozených schodů poslouží lamely laminátové plovoucí podlahy, ale nedoporučují to sami výrobci. Díly laminátových podlah nejsou k takovýmto opravným činnostem uzpůsobeny. 

Nejlepší je opět použít tvrdé dřevo anebo speciální systémy, které jsou přímo k renovaci schodišť vyráběné. Některé rekonstrukční postupy lze uplatnit například i při rekonstrukci betonových schodišť.

Reklama

Než se zaměříme na pracovní postup při rekonstrukci, objasněme si některé pojmy s tímto související. Stupnicí je nazývána deska, na níž při chůzi došlapujeme. Podstupnice je část schodu, která spojuje kolmo dvě stupnice. A schodnice, ta spojuje celé schodiště obvykle po obou stranách.

Prošlapané dřevěné schody

A nyní k vlastnímu postupu: prošlapané místo nejdříve zarovnejte pomocí dláta nebo elektrické brusky. Zabruste plochu a vlepte do otvoru tenký štěp. Spoje opracujete co nejpečlivěji, aby přesně doléhaly. 

Reklama

Měly co nejméně narušovat vzhled schodů. Taková oprava spotřebuje málo materiálu, ale výsledkem může být značný barevný rozdíl původního schodu a renovovaného místa.

Proto vybírejte na renovovanou část dřevo co nejpodobnější barvě i kresbě původních schodů. Pokud přece jen zůstanou rozdíly, můžete je poupravit tónovací lazurou nebo zakrýt barevným lakem.

Osvědčilo se pro jistotu přidat ještě z přední strany stupně novou hranu. Použijte na to ohoblovanou lištu z tvrdého dřeva. Tu přivrtejte těsně pod schodnicovou hranu. Pro jistotu ji můžete ještě přitlouct hřebíky.

Prošlapané dřevěné schody

Jakmile přistoupíte k rekonstrukci schodů za pomocí dřevěných kousků a prkýnek, v každém případě je pak přetřete pochozím lakem.  Pochozí lak musí odolávat opotřebení, nesmí klouzat a musí unést váhu člověka, aniž by popraskal.

Obvykle se používají syntetické laky s polyuretanem, ten je tvrdý a přitom zachovává pružnost. Vybírejte mezi laky s certifikátem protiskluznosti.

Druhou variantou, která se pro rekonstrukci vyšlapaných schodů nabízí, je obroušení celé plochy schodu do roviny. Pak vytvořte celou nášlapnou vrstvu z prkénka z tvrdého dřeva, například bukového.

Pokud budete mít vrstvu dobře zbroušenou, lze použít disperzní lepidlo na dřevo. Může se stát, že mezi starou částí schodu a nášlapnou vrstvou z prkénka zůstane větší mezera, tu tedy vyplňte epoxidovým tmelem a na přilepení nové stupnice použijte epoxidové lepidlo. I při této variantě zepředu zakryjte opravované místo lištou a vše nalakujte.  

Často se setkáváme také s uraženými hranami schodů, obvykle jen jejich částí. Při menším poškození lze hranu zbrousit. Při zbroušení dokulata, pak poloměr zaoblení nesmí být menší než 10 mm.

Zbrousit můžete i na šikmo, pak na výšku bruste na 5 mm a na délku 25 mm. Naprosto ideální situace bude, když obrousíte stejně všechny schody, aby mělo schodiště sjednocený vzhled. Na více uštípnuté hrany vsaďte plombu. Pro přesnost a co nejmenší viditelnost spoje vyrobte plombu ve stejném tvaru a zabroušení.  Pro dobré spojení použijte univerzální lepidlo na dřevo.

Budete muset být trpěliví a vytrvat než vytvrdne lepidlo a zaschne lak. Také počítejte s tím, že v průběhu rekonstrukčních prací nebudete moci schody používat.   

Pokud jsou stupnice již v opravdu velmi špatném stavu, avšak celková konstrukce schodiště je stále pevná a použitelná, můžete přistoupit k takovému řešení, že celé schody obložíte zakoupeným systémem obkladových profilů, což ale nebude pravděpodobně tento případ, pokud chcete schodiště po předcích zachovat.

Článek "Prošlapané dřevěné schody" vznikl na základě přání čtenářky Zdenky, která požádala naši redaktorku Zuzku, aby o prošlapaných schodech napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce. Zuzana Bohdalová Foto: 1.bp.blogspot.com, walkerssawmill.com, th09.deviantart.net,  farm1.staticflickr.com, reclaimeddesignworks.com, inmyownstyle.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama