Koupelna, WC

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
Kategorie: Koupelna a WC
17. 3. 2013
0 komentářů
Koupelna, WC
Příspěvek stavebníka
Červenec 2012 Výběr obkladů a dlažby a vůbec veškerého vybavení koupelny a WC probíhal někdy od října 2011 do cca května 2012 (čtete dobře, přes půl roku).

Nebylo to jednoduché, prohlédli jsme desítky katalogů, minimálně 1x týdně jsme navštívili nějakého prodejce nebo studio. V podstatě jsme nebyli schopni najít to, co jsme si vysnili (respektive manželka :-)). Postupně jsme začali přicházet na chuť i tomu, co jsme v prvních týdnech absolutně vylučovali. Nakonec se nám podařilo vše úspěšně vybrat, uf.

Jelikož velkým přáním manželky bylo nastěhovat se do konce roku, tak jsme se na pokládce obkladů a dlažeb domluvili se zedníkem. Je fakt, že měl hotovo překvapivě rychle a navíc za slušné peníze (čekali jsme, že si řekne více).

Mezitím co zedník obkládal, tak jsem připravil odpad na sprchovou vaničku a zalil jsem díru betonem (obedněno při lití podlah, protože v té době jsme ještě neměli vybranou vaničku a tak jsem nevěděl, kde bude odtok). Potom, když byly hotové obklady v prostoru nad vanou, tak jsem vanu usadil a obezdil, aby mohl zedník pokračovat.

Reklama

Po koupelně a WC ještě zedník položil dlažbu v zádveří a technické místnosti a obklady v kuchyni.

Obklady v koupelně a na WC jsou Rako Remix, vana plechová Kaldewei, skříňka s umyvadlem a galerka jsou od Dřevojasu Alfa Plus a Dreja Plus.

Když jsem skládal sprcháč od Ravaku, tak jsem po osazení dveří zjistil, že dveře nedoléhají. Od shora směrem dolů se rozšiřovala škvíra až asi na 1,5cm !!! Přeměřil jsem vodováhou vaničku i stěny, kolmost stěn k vaničce, zkoušel jsem rám lehce „zkroutit“, otočit vzhůru nohama, ale nic nepomáhalo.

Reklama

Nakonec jsem sprcháč rozebral a zkusil jsem dát na sebe spodní a horní hliníkový „půlkruhový“ díl. A ejhle, neseděly na sebe. V různých místech měly různý poloměr a navíc na sebe neseděly ani díry pro panty dveří. Tak jsem s tím zajel k prodejci, kde si to prohlédli a konstatovali, že nic podobného ještě neviděli.

Nakonec mi sdělili, že přijede technik od Ravaku. Za pár dní mi z Ravaku volali, aby se se mnou domluvili na termínu, kdy přijedou. Znovu jsem jim do telefonu vysvětlil můj problém a pán přislíbil, že až se na to přijedou podívat, tak sebou rovnou přivezou i nové profily. Když pak přijel nějaký „Franta“ s „Pepou“, tak to nejdříve vypadalo stylem „no, jo, my vám ukážem, jak se skládá sprcháč“.

Když jsem jim vysvětlil, v čem je jádro pudla a ukázal ty profily, tak uznali, že ani takový machři jako oni to asi nedají do kupy. Bohužel s sebou na výměnu profily nepřivezli, takže ty moje si odvezli.

Reklama

Po několika dnech mi volal prodejce, že mu z Ravaku dorazili nové profily. Pro jistotu jsem je při přebírání vybalil a položil na sebe. Světe div se, opět byly v jednom místě drobně rozjeté a díry na panty opět o chlup mimo. No, řekl jsem si, že to přesto zkusím. Po smontování už byla škvíra po zavření dveří znatelně menší, už jen ve spodní třetině a to v nejhorším místě cca 5mm.

Tak jsem si řekl, že se na to zatím vykašlu a udělám s tím něco až budeme zabydlení (představoval jsem si, že to vezmu do práce a opatrně jeden profil přihnu na ohýbačce trubek). To smontování vlastně proběhlo už po kolaudaci a já se raději věnoval pověšení lustrů, konzolí na záclony apod.

Když jsme se nastěhovali, tak jsem si hned první večer všiml, že dveře najednou těsní – v podstatě v horní části více tlačily na gumovou těsnící lištu s magnetem a ta se trochu vytvarovala podle toho, jak na ní dveře tlačily. Takže se vše srovnalo samo a není nic vidět. :-)

Teď po dvou měsících používání sprchového koutu musím konstatovat, že dveře dobře těsní, přestože díly sprcháče nejsou tip ťop. Nechápu, jak to v tom Ravaku dělají. Za ty prachy by to mělo být kvalitnější.

Ještě jedna perlička. Nelíbilo se nám madlo na dveřích sprcháče. Prodejce se dotázal Ravaku, zda by do dveří nešla při výrobě vyvrtat druhá díra, abychom si tam mohli dát jiné madlo. Asi po dvou dnech mi prodejce volal, že to jde za příplatek asi 4 nebo 5 tisíc!!! My s tím nakonec souhlasili. Ale za dalších několik dní prodejce volal, že mu výrobce zase sdělil, že to nejde. Pěknej kocourkov.

Mám jeden postřeh ke sprcháči. U rodičů, kde jsem vyrůstal, máme sprcháč v nice s obyčejným závěsem. Několikrát jsem se na dovolených nebo na služebních cestách setkal v hotelech se sprcháčem, který měl dveře na kolejničkách a odsunovaly se do boku. Tohle řešení se mi absolutně nelíbilo, protože to ne vždy dobře fungovalo a měl jsem strach, jak to bude šlapat za pár let. P

roto jsme si vybrali sprcháč s dveřmi na pantech. Hned po prvním osprchování jsem zjistil nemilou věc. A to, že na dveřích je stále spousta stékajících kapek vody a já dveře vlastně otvírám do prostoru, což znamená, že kapky stékají na podlahu koupelny. :-) Sice máme vyhřívanou podlahu, takže by se voda asi po pár minutách vypařila, ale přesto jsem si druhý den koupil gumovou stěrku a po vysprchování pár tahy stáhnu vodu ze dveří a pak teprve vylézám. :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací