Kondenzační nebo konvenční kotel?

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
28. 2. 2013
0 komentářů
Kondenzační nebo konvenční kotel?
Příspěvek stavebníka
Konvenční kotle jsou u nás stále velmi rozšířené a také cenově přijatelné.  Maximální účinnost těchto kotlů vždy závisí na konkrétním výrobku od určitého dodavatele. V konvenčních závěsných kotlích se spaliny tvoří s teplotou od 90°C do 160°C.

Nejvyšší účinnosti při spalování zemního plynu v kotlích s kondenzací spalin se dosáhne při nízkém přebytku spalovacího vzduchu a nízké teplotě  otopné vody přiváděné do kotle. 

Nízký přebytek vzduchu při spalování vytváří spaliny s vysokou teplotou rosného bodu a nízká teplota zpětné otopné vody zajišťuje značné ochlazení spalin ve výměníku kotle. Velká kondenzace spalin a tudíž i velké předání tepla otopné vody je tedy dána velkým rozdílem mezi teplotou rosného bodu spalin a teplotou ochlazení spalin.

Kondenzační nebo konvenční kotel?
Reklama

Výkon zdroje pro vytápění se stanovuje z výpočtové venkovní teploty a pro topnou sezonu platí, že výkonový rozsah je od 100 do 20%. Pro přípravu TV je výkon přibližně konstantní a může být vyšší než je maximální jmenovitý výkon pro vytápění nebo může být nižší než je minimální výkon pro  vytápění.

Kondenzační kotel umožňuje zřejmě nejúspornější způsob výroby tepla z plynu (účinnost přibližně 110% se blíží k fyzikální hranici). Jeho účinnost je oproti jiným kotlům navýšena tím, že dokáže využít teplo ze spalin, které u jiných kotlů bez užitku unikají komínem do ovzduší. Kondenzační kotel vychladí spaliny do takové míry, že vodní pára v nich obsažená zkondenzuje a odevzdá kotli teplo, které se uvolní při přeměně skupenství.

Kondenzační nebo konvenční kotel?
Reklama

Dalším plusem pro kondenzační kotle je jejich mimořádně úsporné spojení s nízkoteplotními systémy vytápění (například podlahovým nebo stěnovým). Jelikož pro sálavé velkoplošné vytápění stačí  podstatně nižší teplota topné vody a chladnější je i voda vracející se do kotle, kondenzační kotel spotřebuje méně paliva a je mimořádně úsporný.

Zahřívání podlah anebo stěn musí být v každém případě zkombinované se zvýšeným tepelným odporem budovy, protože jinak se neúměrně zvýší náklady na topení – přehřívá se stavba a mnoho tepla se ztrácí obvodovým pláštěm.

Kondenzační nebo konvenční kotel?
Reklama

Nejdůležitější oblastí regulace pro vytápění je oblast II. pásma, které zaujímá podstatnou část topného období. Pro přípravu TV stačí uvažovat s konstantním výkonem topného zdroje a není nutná náročná plynulá regulace výkonu.

Odlišnost teplot otopné vody, požadované pro vytápění, je dána topnými křivkami vyjadřujícími průběh teploty otopné vody během topného období. Pro ohřev TV je teplota otopné vody na přibližně stejné úrovni a je většinou vyšší, než jaká je požadovaná pro vytápění.  

Kondenzační nebo konvenční kotel?

Cenově i prostorově příznivé řešení  nabízí  například kondenzační kotel CerrapurAcu Smart s integrovaným zásobníkem TV od Junkers. Jedná se o plynový závěsný kondenzační kotel o objemu 48 litrů. Výkon tohoto kotle je pro vytápění plynule regulován v rozsahu 7 až 24 kWa při přípravě teplé vody až 30kw.

Kondenzační nebo konvenční kotel?

I v současných podmínkách se dá s vlastním kotlem ušetřit na nákladech za teplo, nesmíme však opomenout náklady na roční servis, případné opravy ale také časové a jiné starosti, které se vážou k pořízení kotle. 

Chceme-li zjistit, v jakém časovém horizontu se nám náklady na kotel vrátí, k samotné ceně kotle je zapotřebí připočítat ještě cenu regulace, práce, stavebních úprav spojených s instalací kotle atd. a pak vypočítat, po kolika letech provozu bude tato suma vyvážená úsporou v nákladech na vytápění.

Článek "Kondenzační nebo konvenční kotel?" vznikl na základě přání stavebníka Martina Poura, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o kondenzačních a konvenčních kotlech napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: thisishullandeastriding.co.uk, estchesterhomeowner.com, static2.consumerreportscdn.org, edilportale.com,archiproduct.com, nuthermgalway.ie.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama