Studie a projekt RD

Autor: Ondra a Klárka (5 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
28. 2. 2013
5 komentářů
Studie a projekt RD
Příspěvek stavebníka
Jakmile se nám podařilo vyřešit koupi pozemku vrhli jsme se na hledání podoby našeho domu. Se ženou jsme na to šli od lesa, tedy nejdříve jsme si museli sami uvědomit, jaký dům vůbec chceme a aby nebyl v rozporu s územním rozhodnutím.

V dnešní době, každý dodavatel domů na klíč má postavené referenční domy, objednali jsme se tedy na prohlídky, pobrali katalogy, nechali si zpracovat bezplatné studie. Další možnost, jak se podívat k někomu do baráku bylo, jezdit na schůzky s lidmi co svůj RD prodávají.

Docela smutné je, že jsme narazili na případy, kdy manželé společně postavili dům, pak se rozhádali a rozvedli se… doufám, že nás to nečeká. Těmito návštěvami a hodinami listování v katalozích jsme si celkem jasně udělali prvotní představu o vzhledu a tvaru budoucího domu.

Nyní přišla otázka, jestli si nechat dům postavit, nebo jít do toho svépomocí. Nechali jsme si tedy dům na klíč nacenit. Při ceně domu na klíč přes 4mil, bylo hned jasno, vítězí stavba svépomocí. Hodně našemu (hlavně mému) rozhodnutí pomohlo i to, že kolegyně v práci se vydala v minulosti stejným směrem a dům dokázali s přítelem během jednoho roku postavit a zkolaudovat.  

Reklama

Stanovili jsme si rozpočet 2,5mil a začali hledat někoho, kdo naše představy přenese na papír. Při hledání jsme použili jak kamarády, tak sociální sítě i internetovou inzerci. Chodili nabídky na PD i za 100tisíc, což nás velmi zarazilo (nebyly to prováděčky, jen dokumentace potřebná k ohlášce).

Při jedné návštěvě u kamaráda s krásným českým příjmením Paroubek :-) - díky Bohu za něj, jsme dostali typ na projektanta, který projektoval dům jeho otci. Bohužel, pán již byl v důchodu a už se mu nechtělo do dalšího projektu, dostali jsme tedy další kontakt. Tentokráte se jednalo o mladého projektanta ze Dvora Králové, se kterým jsme si hned při první schůzce padli do oka. Dohodli jsme se na tom, že nejdříve zpracuje 3D studii a jakmile celý dům vizuelně odladíme, zhotoví projektovou dokumentaci a to v ceně 60tisíc.

Začalo tak téměř dvouměsíční období tvoření studie, pan projektant mi vždy zaslat PDF, nebo zdrojový soubor, my jsme si něco přičmárali, nebo smázli a tak vznikla téměř konečná podoba domu. Ten kdo ještě nemá jasno v tom, jaký dům vlastně chce, jaké půdorysy, tak vřele doporučuji si nechat studii zpracovat. Krásně si tam umístíte všechny zařizovací prvky, no prostě to všechno uvidíte z mnoha pohledů, ještě než to bude v reálu hotové. Ve studii jsme počítali s tím, že bude dům bez garáže.

Reklama

Jakmile jsme si odsouhlasili s projektantem podobu domu, tak začal kreslit PD. Bohužel my a pan projektant jsme udělali jednu velkou chybu, která především jeho stála spousty práce navíc. Odsouhlasili jsme si podobu, ale už ne materiálové složení domu. O této chybce se rozepíši dále. 

Cca po třech týdnech jsem dostal první verzi PD. Vše nám naprosto vyhovovalo, taky proč ne, když to kreslil přesně dle studie. Ale já jsem si začal hrát s myšlenkou, zrušit kryté stání pro auto a postavit garáž. Takže tím jsme stopli tvorbu PD a začali jsme opět pracovat na studii již s garáží.

Bohužel je náš pozemek nepravidelného tvaru a je dosti úzký, tak jsme museli umístit samostatně stojící garáž na hranici pozemku. Tím začalo asi třítýdenní obíhání stavebního úřadu, památkářů a požárního specialisty, jestli garáž tak můžeme umístil a jestli tam nejsou nějaká úskalí. Naštěstí i památkáři se vyjádřili kladně, tak jsme mohli dál pokračovat ve tvorbě PD.

Reklama

V čekání na vyjádření památkářů k garáži si projektant začal počítat energetickou náročnost budovy. Bohužel pro něj a naštěstí pro nás zjistil, že to, na čem jsme se bez jakéhokoliv výpočtu dohodli, je blbost. Na začátku jsme si řekli, že použijeme na stavbu domu cihly Porotherm Profi 40 a 15cm izolace vatou. Při výpočtech návratnosti investice do zateplení vyšlo, že se nám to nikdy nevrátí a že je zbytečné mít extrémně zateplené zdivo, když nám většina tepla stejně uteče jinudy.

Asi po 14 dnech rozhodování, počítání, čtení článků na webu o zateplování jsme se rozhodli nezateplovat a použít cihly Porotherm Profi 44 Dryfix, které sami o sobě splňují požadavky na nízkoenergertické bydlení. Jelikož se změnila šířka cihly, tak projektant musel celý projekt překreslit. Bohužel se vydal cestou překreslení, což dle jeho slov byla chyba, protože mu to trvalo mnohem déle, než nakreslení PD od nuly. Inu, chybami se každý učí.

Samozřejmě, že jsem musel získat veškeré vyjadřovačky od RWE, ČEZ, VaK, Telefonica, ale naštěstí lze vše vyřešit přes internet.

Dále bylo potřeba zajistit stanovení radonového indexu pozemku. Použil jsem poptávkové servery. Rozdíly mezi nabídkami byly i dva tisíce. Nakonec jsem dostal nabídku za 1800,- Kč za vypracování posudku. Objednal jsem tedy a protokol mi za týden přišel poštou na dobírku.  

Pro umístění domu na pozemek bylo zapotřebí  změřit výškové rozložení pozemku. Půjčil jsem si tedy od šváry nivelák a pozemek jsem si sám výškově zaměřil. Nic na tom není, zvládne to každý.

Součástí PD bohužel musí být i průkaz energetické náročnosti budovy. Pan projektant nám jej tedy také zpracoval a dokonce jsme se s nezatepleným domem dostali do kategorie B.

Včera 22.2.2013 jsem si konečně hotovou PD vyzvedl. Nyní ještě musím opět získat některé vyjadřovačky, souhlasy sousedů a můžu PD podat na stavební úřad ve Smiřicích.

Budeme stavět na ohlášení stavby a stavební dozor nám bude dělat kdo jiný, než náš projektant. 

Náklady

Název položkyCena
Stanovení radonového indexu pozemku
1 800 Kč
Průkaz energetické náročnosti budovi
4 000 Kč
Více práce studie a projekt
5 000 Kč
Studie a projekt
60 000 Kč
Celkem70 800 Kč

Přílohy

Půdorys 2.NP
Půdorys 1.NP
Situace stavby
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ondra a Klárka
Ondra a Klárka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací