Bydlení bez plynové přípojky

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
14. 2. 2013
0 komentářů
Bydlení bez plynové přípojky
Příspěvek stavebníka
Pokud nemáte v blízkosti svého domu plynovou přípojku a přesto byste chtěli topit plynem, není potřeba věšet hlavu. Místo zemního plynu vedeného plynovodem můžete využívat propan nebo propan-butan ze zásobníků.  Je třeba počítat v tomto případě a s větší počáteční investicí, která je spojená jednak s vyšší prvotní investicí do zásobníku i s vyššími provozními náklady. 

Pokud by se v budoucnu zrealizovala ve vaší blízkosti plynofikace a k vašemu domu dovedla plynová přípojka, pak i tehdy můžete bez problémů přejít ze zásobování z plynového zásobníku na plynové potrubí.

V případě, že jste se již rozhodli pro některou variantu, je vždy ideální, pokud zadáte vypracování projektu odborníkovi. Ten pro vás vybere tu nejvhodnější variantu, ve které zohlední, zda chcete pouze vytápět, nebo i ohřívat teplou vodu plynem, navíc stanoví energetickou bilanci stavby, zhodnotí případně stávající otopný systém a také nadimenzuje teplotní spád.  

Bydlení bez plynové přípojky
Reklama

Podle průzkumu provedeného u nás za rok 2012 nejvíce nákladné bylo vytápění elektřinou, za které  v průměru ročně utratili lidé 94 tis./rok. Na druhé příčce je vytápění plynové, za které lidé vydali v průměru  46 tis./rok a nejlevněji vychází vytápění dřevem, které přišlo v průměru na 25 tis. /rok.

Bydlení bez plynové přípojky

Pokud se tedy teprve chystáte stavět, je dobré vědět, že plynové vytápění klade specifické podmínky na komín, který bude odvádět spaliny vzniklé hořením plynu.

Reklama

Na trhu je velký výběr kotlů. Ty se z konstrukčního hlediska dělí na závěsné nebo stacionární, kombinované s průtokovým ohřevem vody nebo s možností nepřímo ohřívaného zásobníku,  případně kotle s integrovaným zásobníkem teplé vody. Další dělení kotlů je podle způsobu odvodu spalin. Na výběr máte klasický konvenční kotel nebo kotel kondenzační.

U nás sice stále převládají v používání kotle konvenční, protože technologie kotlů kondenzačních je u nás v praxi poměrně nová. Ale ve světě je tomu přesně obráceně. U novostaveb již ale i u nás převažuje použití kondenzačních kotlů, které jsou v novostavbách instalovány až v téměř 90% případů.

Stavebníky často odrazuje od pořízení kondenzačních kotlů jejich vyšší cena, ale to je z dlouhodobého hlediska chyba, jelikož při nižších provozních nákladech tohoto typů kotlů se počáteční investice brzy vrátí. Kvalitní kondenzační kotel může ušetřit ročně až mezi 15 – 25 % nákladů na vytápění.

Reklama
Bydlení bez plynové přípojky

Pokud zvažujeme variantu, kdy není možné odvádět spaliny do vyvložkovaného komína, je nutné zvolit kotel s variantou turbo. U tohoto typu je odvod spalin zajištěn speciálním dvojitým nebo trojitým potrubím. To je určené k nasávání vzduchu a odvodu spalin anebo systémem děleného odkouření.

Bydlení bez plynové přípojky

Samozřejmě lze pomýšlet i na pořízení solárního systému pro přípravu teplé vody a podporu vytápění. Propracované technické soustavy dokážou ušetřit celkově až 60 % energie na přípravu teplé vody a až 30% nákladů na vytápění.  

Bydlení bez plynové přípojky

Z výše uvedených skutečností vyplývá, že výběr je široký, ale bez plynové přípojky poněkud komplikovaný. Ale přesto, že současné domácí elektrospotřebiče nové generace dokážou ušetřit velké množství elektrické energie, celkový provoz domu vybaveného pouze jediný zdrojem energie, a to elektřinou vychází vždy jako finančně nejnáročnější.

Článek "Bydlení bez plynové přípojky" vznikl na základě přání stavebníka Tomáše Kostrhouna, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o tomto tématu napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová   Foto: c dn.thevillagesheatingandair.com, cdn.bricoman.pl, e db.cz, oshplumbersandelectricians.co.uk, doityourself.com, blogs.ei.columbia.edu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací