Díl 7. Zemní práce a přípojky

Autor: HELUZ (60 příspěvků)
4. 2. 2013
0 komentářů
Díl 7. Zemní práce a přípojky
Příspěvek stavebníka
Koncem dubna a začátkem května 2012 jsme na vzorovém objektu prováděli zemní práce a stavební přípojky. Vzhledem ke skutečnosti, že celý objekt je založen na pěnovém skle, bylo provádění přípojek neobvyklé.

Nebylo potřebné řešit průchodky přes betonové zakládací pasy. V případě klasického zakládání jsou ležaté rozvody provedeny těsně pod základovou deskou. Na našem vzorovém domě byly vedeny ještě pod vrstvou (40-50cm) pěnového skla. Tuto skutečnost uvádím proto, že někde by mohl nastat problém s napojením např. na uliční kanalizační řad a zachovat předepsaný spád.

Díl 7. Zemní práce a přípojky

Po vytvoření vany a odvezení cca 55m3 zeminy se začaly vykopávat rýhy pro ležatou kanalizaci, vodovodní přípojku, chráničky pro elektrické kabely k domovnímu rozvaděči a venkovní elektro kapličce a čtyři sondy pro termočlánky uložené v různé hloubce zeminy pod základovou deskou.

Reklama
Díl 7. Zemní práce a přípojky

Po obvodě základové vany byla vykopána základová rýha pro uložení zemnícího pásku pro uzemnění elektroinstalace včetně hromosvodné jímací soustavy.  Nad základovou desku je vytaženo 7 plastových kanalizačních trubek připravených pro napojení vnitřních zařizovacích předmětů z koupelen, WC, technické místnosti a kuchyně. Toto kanalizační potrubí je napojeno na areálovou splaškovou kanalizační šachtu v komunikaci na jižní straně budoucího objektu.

Díl 7. Zemní práce a přípojky
Reklama

Plastové trubky ležaté kanalizace byly v základové vaně obsypány cementovým potěrem a chráněny tak před možným poškozením při hutnění pěnového skla. Pod vanou byl veden a též obetonován ležatý rozvod dešťové kanalizace, do kterého bude zaústěn dešťový svod na severní straně objektu.

Díl 7. Zemní práce a přípojky

Základovou deskou také prochází dvě chráničky k el. rozvaděči od venkovní elektrické kapličky na severní straně objektu a jedna chránička uprostřed objektu, do které budou svedeny všechny dráty od termočlánků.

Reklama
Díl 7. Zemní práce a přípojky

Ty jsou umístěny takto: dva v různé hloubce zeminy pod budoucím objektem, jeden v pěnovém skle a jeden v základové desce. V jedné chráničce na severní straně objektu byla instalována přípojka pitné vody, která bude vyvedena v technické místnosti objektu.

Díl 7. Zemní práce a přípojky

Potrubí ve všech výkopech v okolí objektu bylo obsypáno pískem, označeno folií a drátem pro budoucí identifikaci a byla zde použita také ochranná folie proti prorůstání kořenů. Na dně vany na severní straně objektu bylo položeno drenážní potrubí napojené na dešťovou kanalizaci areálu výstaviště.

Vzorový cihlový pasivní dům v Českých Budějovicích, více na www.heluz.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HELUZ (60 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
www.heluz.cz800 212 213
U Cihelny 295, 373 65 Dolní Bukovsko
Poslat poptávku