Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat? - část 1.

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
5. 2. 2013
1 komentář
Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?   - část 1.
Příspěvek stavebníka
Před začátkem každé stavby je důležité dobře promyslet volbu stavebního materiálu. Stavebníci by si jednoznačně měli ještě před touto volbou ujasnit, jaká kritéria jsou pro ně důležitá.

Někdo chce dům zdravý a ekologický, jiný dům pasivní, další raději zvolí dřevostavbu. Některé stavební materiály jsou výhodné, jiné méně, některé finančně nákladné, jiné levnější, jedny se dají použít bez nutnosti dalšího zateplování, jiné je nutné zateplovat.

Dnes se tedy zaměříme na srovnání těch druhů stavebních materiálů, které jsou na současném trhu běžně dostupné, a to zvláště z hlediska tepelné izolace.

Obecně je třeba říci, že každý ze stavebních materiálů má své výhody a nevýhody. Není tedy jednoduché odpovědět na zdánlivě snadnou otázku „z čeho stavět“.

Reklama

K nejčastěji uváděným požadavkům patří cena hrubé stavby, ale toto kritérium bývá často přeceňované. Pokud se na celou stavbu podíváme z hlediska finanční nákladnosti, nejlevněji vycházejí hrubé stavby ze slámy a také některé dřevostavby.

My se však nebudeme zaobírat stavbami alternativními, ale naopak stavbami tradičními.

Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?   - část 1.
Reklama

Druhým nejdůležitějším požadavkem stavebníků jsou minimální tepelné ztráty staveb, což je naprosto pochopitelné vzhledem k neustále rostoucím cenám energií.

Nízkých tepelných ztrát lze dosáhnout u dřevostaveb. V důsledku toho je mnoho v současnosti stavěných pasivních domů koncipováno jako dobře izolované dřevostavby.

V některých případech, zvláště pokud jsou v úvahu brány tepelné zisky ze slunečního záření, jsou lepší sendvičové konstrukce s masivní nosnou zdí a silnou vnější tepelnou izolací.

Reklama
Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?   - část 1.

Nejčastěji se dnes jako se stavebním materiálem setkáváme s cihelnými bloky se svislými dutinami a lehčeným střepem (Heluz a Porotherm). Výrobcům se daří neustále vylepšovat tepelné vlastnosti tohoto typu zdiva a tím zároveň zjednodušovat způsob stavby.

Dá se říct, že při ještě poměrně snesitelné tloušťce stěn do 50 cm, má tento druh zdiva dobrou tepelně izolační schopnost. Určitá nevýhoda u tohoto materiálu je nasákavost pórovitého střepu, z čehož vyplývá nutnost nechat stavbu vyschnout.

Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?   - část 1.

Druhé v pořadí oblíbenosti jsou pórobetonové bloky. Co do vlastností jsou velmi podobné blokům cihelným. Jejich hlavní výhodou je jejich snadná opracovatelnost řezáním, hoblováním, vrtáním, frézováním. Nevýhodou je opět nasákavost, při které navíc trochu mění i objem.  

Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?   - část 1.

 

Článek "Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?" vznikl na základě přání stavebníka Tomáše Šrahůlka a Markéty Hlavinové, kteří požádali naši redaktorku Zuzku, aby o vhodných materiálech napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: thehardwayhome.blogspot.com, knockdownrebuildcosmopolitan.blogspot.com, jetsongreen.com,  qcbc.com.qa, baumagazin.sk.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací