Srovnání kotlů na pevná paliva

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
29. 1. 2013
1 komentář
Srovnání kotlů na pevná paliva
Příspěvek stavebníka
Úroveň dosahovaných účinností a emisních parametrů může být podle konstrukčního systému kotlů na pevná paliva řádově velmi rozdílná. I zde totiž platí, že čím dražší kotel využíváme, tím vyšší bude využití energie v palivu s vyšší přidanou hodnotou.
Srovnání kotlů na pevná paliva

Dále kotle dělíme podle přikládání paliva do kotle a řešení spalování. Výrobců dodávajících v současnosti kotle na náš trh je velké množství, kotle jsou principiálně velmi podobné, mohou se však lišit ve velice důležitých detailech. Tyto detaily pak často rozhodují o tom, zda bude tvorba emisí vysoká či nízká, případně zda budou problémy s odvodem popela, či nikoli.

Roštové kotle spalují kusová pevná paliva takzvaným filtračním způsobem. Velikost roštu do jisté míry omezuje výkon tohoto zařízení. Poslední dobou jsme mohli zaznamenat na trhu u spalovacích zařízení pro malé výkony mechanické rošty. Ty se podobají válcovým nebo přesuvným roštům.  Kotle se spodním přívodem paliva jsou jedny z nejvíce rozšířených.

Reklama

Další kategorii tvoří speciální hořáky na biomasu vyvinuté především k provozování na farmách.

Podle technologie a způsobu přívodu paliva se dělí kotle na ty s manuálním, tedy ručním přikládáním a kotle automatické. U kotlů s ruční obsluhou není pochopitelně možné  regulovat tepelný výkon a následný spalovací proces dávkou paliva. Výkon a proces spalování lze zde regulovat pouze množstvím primárního a sekundárního spalovacího vzduchu.  

Srovnání kotlů na pevná paliva
Reklama

U moderních automatických kotlů je využíváno systému kontinuálního přívodu paliva do ohniště. Automatické kotle na pevná paliva pro ústřední vytápění mohou využívat jak spalování roštu, tak speciálních hořáků nebo hořákového provedení spalovací komory, dále také spodního přívodu paliva nebo zplyňování. Zde je pak nejdůležitější funkce řídící jednotky, která koordinuje všechny systémy a zajistí naši komunikaci s kotlem.

Tady je na místě zmínit, že hlavním, důvodem odlišnosti cen u kotlů stejné výkonové úrovně je právě stupeň a preciznost automatizace.

Srovnání kotlů na pevná paliva
Reklama

Kotle na pevná paliva se dají dělit ještě z hlediska použité technologie. Buďto se jedná o kotle prohořívací, které představují jednoduchou a levnou variantu kotlů pro domácnost.

Další typ jsou odhořívací kotle, kde spalování představuje stabilnější proces než u prohořívacích kotlů, což znamená produkci menšího množství emisí.

Srovnání kotlů na pevná paliva

Odborníci předpokládají, že do několika let se u nás nebudou stavět jiné rodinné domy než s vytápěním tepelným čerpadlem. Již nyní se hojně využívají a mají pouze tu nevýhodu, že přestávají fungovat při teplotě pod - 20°C. Proto jsou připojovány společně se záložními zdroji.

Srovnání kotlů na pevná paliva

V následujících letech však hodlá stát velmi přísně usměrňovat používání kotlů na pevná paliva vzhledem k stále se zpřísňujícím emisním normám. Novela zákona o ochraně ovzduší, která vstoupila v platnost 1. 9. 2012, radikálně změnila podmínky provozování domácích kotlů na tuhá paliva.

Vybrané změny v souvislosti s novelou zákona o ochraně ovzduší:

Únor 2013: Nabývá účinnosti norma ČSN EN 303-5 pro kotle pro ústřední vytápění – část 5: kotle pro ústřední vytápění na pevná paliva, s ruční a samočinnou dodávkou, o jmenovitém tepelném výkonu nejvýše 500 kW – Terminologie, požadavky, zkoušení a značení

Leden 2014: Bude ukončen prodej kotlů na tuhá paliva splňující podmínky 1. a 2. emisní třídy podle ČSN EN 303-5

Leden 2017: Nastává platnost povinnosti předložit na základě požadavku obecního úřadu revizi domácího kotle na tuhá paliva

Leden 2018: Bude ukončen prodej kotlů na tuhá paliva 3. emisní třídy podle ČSN EN 303-5

Září 2022: Domácnosti budou mít povinnost prokázat, že jejich kotel splňuje podmínky minimálně 3. emisní třídy podle ČSN EN 303-5. V opačném případě hrozí vysoké pokuty v částkách až 50 000 Kč. Prakticky už proto nebude možné kotle nižších emisních tříd provozovat.

Srovnání kotlů na pevná paliva

Článek "Srovnání kotlů na pevná paliva" vznikl na základě přání stavebníka Miloše Pečinky, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o srovnání kotlů na pevná paliva napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá vyplňte formulář na této stránce. Zuzana Bohdalová Foto: broseleyfires.com, boilersa.mayapchel.com, kostrzewa.com.pl, strataireland.com, pl.all.biz, resintegration.co.uk, greenenergymarket.net.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama