Pokládka vinylových podlah a dlažby na podlahové topení

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
31. 1. 2013
0 komentářů
Pokládka vinylových podlah a dlažby na podlahové topení
Příspěvek stavebníka
Jestliže máte v úmyslu pokládat přes podlahové topení novou dřevěnou podlahu, zohledněte hledisko přenosu tepla. Některé tlumící podložky totiž brání přenosu tepla. Obecně platí, že čím je nižší tepelný odpor, tím spíše teplo pronikne podlahou.

Výsledný účinek v podobě tepla působícího při chůzi po vytápěné podlaze není pouze otázkou použitého materiálu, ale také velkou měrou záleží na způsobu pokládky. Například masivní parkety pevně připevněné k podkladu budou lépe vést teplo než podlaha položená jako plovoucí.

Zvolíte-li palubky, budete je muset taktéž přilepit. Při montáži na hranoly se ztrácí příliš velké množství tepla, takže se nedoporučuje. Obecně je zapotřebí dbát na to, aby byla pokládka na podlahové vytápění podle platných norem ČSN EN 1264 a ČSAN EN 50350. Odpovídající údaje týkající se jednotlivých druhů podlah naleznete vždy na obalu výrobku. Pokud tomu tak náhodou není, obraťte se na výrobce.

Pokládka vinylových podlah a dlažby na podlahové topení
Reklama

I vícevrstvé dřevěné podlahy se hodí na pokládku i na podlahové vytápění, které příjemně rozptyluje sálavé teplo v interiéru. Praktickou i finančně výhodnější variantou pro pokládku podlahy na podlahové vytápění jsou lamináty. 

Jsou téměř nezničitelné, velmi snadno se udržují a navíc nabízejí takřka dokonalé dekory dřevin, které jsou k těm opravdovým včetně těch rustikálních k nerozeznání.  

Pokládka vinylových podlah a dlažby na podlahové topení
Reklama

Srovnáme-li vinylové podlahy s laminátovými, ty vinylové díky složení materiálu hřejí víc, protože jsou pružné a elastické. Určitou roli zde hraje plastičtější struktura vinylového povrchu. Tyto podlahy mají obecně nízký tepelný odpor, proto jsou považovány za ideální volbu krytiny na podlahové topení.

Pocitově na dotek bude vždy vinylová podlaha teplejší, i když již bude podlahové topení vypnuté. Pokud je zde tedy tato možnost položit na podlahové vytápění vinyl charakterizovaný jako pocitově příjemný, proč volit jako pokládku chladnou nepřívětivou dlažbu?

Pokládka vinylových podlah a dlažby na podlahové topení
Reklama

Elektrické podlahové vytápění nemá žádné pohyblivé části a je možné jej jednoduše nainstalovat. Elektřina je obvykle připojena přes speciální přípojky. Podlahové vytápění je řízeno vlastním nezávislým termostatem.

Tam, kde je nainstalován některý druh podlahového vytápění, bude tepelná energie proudit oběma směry. Cement podlahy působí jako chladič absorbující tuto energii, vytváří velký odpor.

Vysoce kvalitní tepelná bariéra mezi zdrojem tepla a spodní stranou podlahy významně zlepší výkon podlahového vytápění, urychlí počáteční vyhřívací časy a šetří tak finanční prostředky vydané za ceny energií.  

Článek "Pokládka vinylových podlah a dlažby na podlahové topení" vznikl na základě přání stavebníka Stanislava Svobody, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o pokládce vinylových podlah napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: hardwood-timberfloors.com, styleplantation.com.au, renewable-energy-news.info, wadeselectricalservice.com, krezgroup.com, inversolenergy.co.uk, radiantheatingsystem.net.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací