Schodiště

Autor: Evča a Péťa (24 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
6. 2. 2013
4 komentáře
Schodiště
Příspěvek stavebníka
Tento prvek, který je pro RD s 1 a více nadzemními podlažími bez výtahu nepostradatelný, jsme měli hotové asi za týden.

Schodiště se dělalo v lednu 2012, kdy jsme ještě o sibiřské zimě, která se na nás v únoru chystala, neměli ani ponětí.

Jelikož se jedná o schodiště točité bez podesty a jelikož jsem s tím neměl zkušenosti, rozhodli jsme se kontaktovat známého zedníka, který už si i pro sebe takové schodiště dělal.

Nakonec jsme udělali schodiště železobetonové, které jsme posléze nechali obložit masívem – dub. Celá plocha pod schodištěm (budoucí WC a špajz) se nejdříve zaizoloval a potom se na zdi (nosné) začalo kreslit, jak by to asi mohlo vypadat. Potom jsme si vyzdili z normálních nenosných příčkovek střední zeď a dodělali i prostor zadní zdi, který potom sloužil jako oddělovací zeď se špajzkou.

Reklama

Dále jsme si udělali bednění zespodu, podstojkovali, položili karisíta a roxory, které jsme nahoře svázali z již zabetonovanými roxory z betonování 1 patra a nakonec připravili bednění pro jednotlivé schody. Potom jsme mezírky v bednění vyplnili klasickou PUR pěnou, aby beton neprotékal.

Poslední fází potom byla betonáž, která při ručním míchání zabrala asi 3 hodiny a myslím, že tam padlo něco kolem 6 míchaček, čili něco mále přes kubík.

Jakmile se bednění sundalo, už jsme mohli připravit i osvětlení schodiště. Nakonec jsme dali pouze 6 LED světel (původně plánovaných bylo 18 – na každý schod). Vysekala se drážka, elektrikáři natáhli kabely a jelikož jsme si koupili LED světla rovnou na 230 V nemuseli jsme řešit nějaká ta trafa.

Reklama

Jakmile uplynulo asi půl roku a nás už nebavilo chodit po schodech betonových, neboť byly studené a nevzhledné, objednali jsme si truhláře, který nám dělali i kuchyni (viz další články), aby se pustil do schodnic. Nadělal si nejdříve ze dřevotřísky šablony a potom podle šablon udělal i schodnice a po naší dodatečné objednávce i zábradlí.

Potom jeden den schodnice přivezl a nalepil, připravil zábradlí, 2 dny jsme po tom nechodili a bylo vymalováno. Krásné schodiště, které nám zatím všichni závidí za pusinku :-). Děkuji švagrovi, bráchovi i Milanovi za pomoc při akci schodiště.

Náklady

Název položkyCena
Světla na schodišti
1 668 Kč
Obložení schodiště
28 700 Kč
Práce bednění + betonování
12 000 Kč
Celkem42 368 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Evča a Péťa
Evča a Péťa (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama