Co je lepší? Podlahové vytápění nebo radiátory?

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
15. 1. 2013
24 komentářů
Co je lepší? Podlahové vytápění nebo radiátory?
Příspěvek stavebníka
Každý způsob vytápění má své výhody i nevýhody.  V souhrnu se však dá říci, že podlahové vytápění má těch výhod přece jen více.

Mezi zásadní výhody teplovodního podlahového vytápění lze zařadit velmi dobré rozložení teploty vzduchu v místnosti. Ze všech variant jak a kde umístit otopná tělesa, je z hlediska rozložení teploty vzduchu nejlepší právě podlahové vytápění

U plošného vytápění podlahové krytiny jako je například lamino, keramika nebo dřevěná podlaha se teplo po místnosti rozptyluje rovnoměrně. Teplo sálavé, které je vyzařováno podlahovým vytápěním, je příjemnější než teplo vyzařované topnými tělesy. Rozdíly teplot ve výšce nohou a hlavy jsou takřka minimální, pro nás v podstatě nepostřehnutelné. Proto vnímáme pocit tepla celkově jako útulnější a příjemnější.

Co je lepší? Podlahové vytápění nebo radiátory?
Reklama

Z hlediska úspory energií hovoří pro podlahové vytápění výrazně nižší teplota na přívodu, což se samozřejmě projeví na úspoře energie. U klasických topných těles je nutné vyhřát vodu  až na 70°C na vstupu, zatímco podlahovému topení při zajištění stejného komfortu postačuje teplota pouhých 35°C.

Z toho vyplývá úspora až 20 % primární energie. Abychom si udělali snadnější představu, uveďme jako příklad následující situaci: pokud snížíme teplotu v místnosti o pouhé 2°C, docílíme úspory energie až o 12 % za rok.  Snížením teploty o pouhý 1 °C se dá ušetřit kolem 6 % paliva, z čehož vyplývá, že při použití podlahového vytápění ve srovnání s radiátorovým se dá ušetřit až 15 % paliva.Z hlediska celoroční spotřeby je to již opravdu velká úspora.  

Co je lepší? Podlahové vytápění nebo radiátory?
Reklama

Nižší potřebná teplota vody pro podlahové vytápění je zároveň další výhodou, v důsledku to znamená menší tepelné namáhání materiálu i menší délkovou roztažnost trubek v důsledku  změny teplot. Navíc nižší teplota vody v podlahovém vytápění je naprosto postačující pro vytápění i v případě nízké venkovní teploty.

Co je lepší? Podlahové vytápění nebo radiátory?

Nenahraditelná je možnost vytápění pomocí teplovodního vytápění nebo vytápění elektrickými rohožemi v tom, že tyto druhy lze použít i do místností o rozdílném půdorysném tvaru. Trubky lze různě ohýbat, aniž by se snížila jejich životnost anebo to mělo vliv na jejich  kvalitu.  Navíc je možné je použít na vyhřívání i některých venkovních prostor jako například na příchozí chodník k domu nebo garážové prostory.  

Reklama
Co je lepší? Podlahové vytápění nebo radiátory?

Další vhodnou možností je kombinace podlahového vytápění s konvekčním. V současnosti to není nikterak nemožné a při dobře navrženém projektu a použití kvalitních materiálů je to technicky snadno proveditelné.

Co je lepší? Podlahové vytápění nebo radiátory?

Jednoznačnou nevýhodu lze u podlahového vytápění vidět snad pouze v jedné věci, a to  v nemožnosti provádět jakékoli dodatečné úpravy a opravy v zabetonovaném podlahovém vytápění. Rozbitím betonu by došlo k poškození jak trubek, tak rohoží a navíc by se mohla narušit i nosnost celé stavební konstrukce. Proto se musí podlahové vytápění od samého začátku pokládky dostatečně kontrolovat a provádění instalace se nesmí uspěchat. Každá část pracovního postupu musí být nutně velmi dobře kontrolována ihned po provedení.   

Článek "Co je lepší? Podlahové vytápění nebo radiátory?" vznikl na základě přání stavebníka Tomáše Šrahůlka, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby napsala, která varianta vytápění je lepší. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: plumbers.co.uk, thedurhamplumer.co.uk, blueskyenergy.net, chiswellheating.co.uk, archiexpo.com, ambient-ufh.co.u.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama