Základové pásy

Základové pásy
Příspěvek stavebníka
Na konci dubna 2012 jsem poprosil známého geodeta, zda by mně vytyčil stavbu. Namísto laviček jsme do země zatloukli kolíky, podle kterých jsem vápnem vyznačil hranici, kde bude bagr kopat. Výškové kóty jsme zajistili pomocí kolíků a krátkého prkénka. Po vylití pásů betonem přijede pan geodet ještě jednou a vyznačí rohy domu přímo do betonu pomocí hřebů.

Na následující víkend jsem domluvil bagr JCB. Celý týden bylo sucho. V sobotu ráno přijel bagr a začalo se kopat. Zhruba 20 minut po jeho příjezdu začalo silně pršet. Základové pásy jsme kopali do hloubky 85 cm. Bagrista byl šikovný pán. Podařilo se mu vykopat pěkné rovné pásy a čisté rohy. Jen aby té vody nebylo málo, tak jsme nakopli drenáž, ze které se do základů začala valit voda. Naštěstí je zemina jílovitá a nezačala padat do výkopu.Za 4 hodiny bylo hotovo. 

Odpoledne jsem do výkopu položil zemnící pásek FeZn 30 x 4 mm. V rozích jsem pásek spojoval pomocí sponek. Dále jsem vyvedl nahoru 3 dráty FeZn průměr 10 mm na připojení hromosvodu a jeden drát na připojení uzemnění elektrorozvaděče.Pásky byly poměrně nepoddajné a v jednom člověku to byla dřina. Navíc skoro všude v pásech byla voda!

Druhý den v neděli jsem vzal kalové čerpadlo a snažil se vodu vyčerpat, ale šlo to jen částečně. Nakopnutou drenáž jsem samozřejmě utěsnil. Rohy pásů jsem měl podle projektu vyztužit betonovou armaturou 4 x R12 v délce 1 m na každou stranou. Třmínky jsem vyrobil z průměru R6 mm. Dále jsem si připravil prostupy pro vodovodní trubku a elektrický kabel. Aby pásy byly vybetonované zhruba v rovině, tak jsme do výkopu natloukli kolíky a k nim jsme přišroubovaly podle vodováhy prkna. Beton jsme vylili do úrovně prken. Ještě jsem si připravil trny z R12 dlouhé 1.5 metru.

Reklama

V pondělí ráno v 7:30 přijela paní z Archeologie, aby provedla archeologický průzkum. Já jsem sice od 7:00 hodin čerpal vodu z pásů, ale stejně nebylo dno výkopu vidět. Po zhruba 10 minutách konstatovala, že se žádné archeologické nálezy nenašly a opouští se od dalšího zkoumání. Díky bohu! Jen co ta paní odjela, tak přijely první dva mixy s betonem.

Jelikož na parcele nebylo dostatek místa a také jsem neměl dost lidí na pádlování, tak jsem musel objednat i betonovou pumpu. Betonovalo se betonem třídy C16/20. Jak se do pásů uložily první dva mixy, voda se začala valit do nejhlubšího místa a já jsem mohl zhruba polovinu vody vyčerpat kalovým čerpadlem. V přestávce jsem rovnal beton do roviny. Když přijela druhá dvojice mixů, tak se celý proces opakoval. Beton vodu vytlačil. Přenesl jsem čerpadlo a odčerpal druhou velkou dávku vody. Měl jsem z těch zatopených pásů docela obavy, ale naštěstí se voda s betonem nesmíchala a většinu vody se nám podařilo odčerpat. Nakonec jsem poslední litry vody vybíral kbelíkem. Beton jsem nechal dvě hodiny tvrdnout a potom do něho zasunul kolmé trny R12, na které jsem navléknul prázdnou PET lahev, aby se později někdo nezranil.

Po dvou dnech zrání nám geodet do betonu zatloukl v rozích domu ocelové hřeby. Také změřil rozdíl ve výšce betonu. Maximální rozdíl vyšel 3 cm.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Hřebínková ocel
2 200 Kč
Zalití pásů betonem B20 - 22.5 m3 + beton pumpa
42 800 Kč
Výkop základových pásů
4 200 Kč
FeZn 30x4 - 50m, R10 - 16 Kg,12 spojek, chránička 110 a 75 po 3 m
2 729 Kč
Celkem51 929 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama