Jak pokračujeme?

Autor: Pavel a Monča (42 příspěvků)
27. 2. 2009
0 komentářů
Jak pokračujeme?
Příspěvek stavebníka
4.6.2008 - První dvě řady se zdály být docela v pohodě...

Myslel jsem že to za 14 dní stihneme vyzdít. Ale ouha... Barák nepatří k nejmenším, cihel je třeba na jednu řadu 72 garáž, a a 137 na barák. Je to tedy docela dost cihel do ruky :) Jsme teď ve stádiu, kdy máme hotovou komplet osmou řadu baráku i garáže, a ještě nám 3 řady chybí... :(

Navíc kamarád se kterým jsem to stavěl ( sláva mu) už teď asi moc času mít nebude, takže jsem zvědav jak to dopytlíkuju... V dnešní pauze jsem dojel pro dřevo do lesa, v první fázi bude sloužit jako podpěra stropům, a nám až na tom budeme po třech dnech hopsat, a zakládat další řadu cihel, jelikož s tím musím hnout, a v další fázi (po cca 14 dnech, kdy už bude beton opravdu vyschlý, tak pak jako palivové dříví do krbu. Byl jsem se ptát na půjčení rozpěrných koz, za 14 dní půjčovného 36 rozpěrek by si naúčtovali 17 000,- Kč!!! Dřevo mě vyšlo na cca 2500,- plus 500,- na "pivko" pro chlapce z JZD kteří mi to z lesa odvezli traktorem, a dost přiložili ruku k dílu...

Komín

Jinak myslel jsem, že si toto odpustím, ale neodpustím. Byl mi doporučen komínový systém CIKO (Cihelné komíny) Prý jelikož mám barák cihlu, tak dát tam (kord do nosné příčky) beton by nebylo ono..

Reklama

Sice je dražší než SCHIEDEL, ale zase na druhou stranu jsem si říkal ok, logický argument, cihla s cihlou je nejlepší, zdivo se bude namáhat teplem stejnoměrně, a nemělo by to praskat. Ohledně praskání omítek ještě nevím (ale snad brzy budu vědět), ale jsem velmi, ale velmi nespokojen s dílenským zpracováním tohoto systému. Základový díl tvoří betonová "patka" která se usazuje do maltového lože. V pořádku. Ovšem výrobce upozorňuje, že je nutné! patku uložit do "absolutní roviny". Ovšem jak toho má člověk docílit, když je betonový "odlitek" totálně nepřesný. Pokud jsem usadil patku křížem do váhy, pak jsem měl po obvodu rozdíl cca 3-4mm.

Což je dle mého názoru věc strašná! Ano, mnozí z Vás namítnou, že se pak stejně vyrovná do absolutní roviny tvarovkami okolo vložek. Ale proč tedy sám výrobce uvádí, že je nutno usadit patku do "absolutní" roviny? To je jedna věc. Patku jsem usadil do váhy křížem, a doufal že to v pohodě dorovnám v první řadě tvarovek, jelikož CIKO je taktéž broušená tvarovka.

Dnes po složení dřeva jsem se vrhnul na komín. Nejdříve jsem si na "sucho" seskládal první 3 řady tvárnic, abych vyřezal otvor pro dvířka, a viděl jak to vypadá. Ale hned jak jsem vložil šamotovou první "kondenzační" vložku, málem mě trefil šlak. Vložka se v betonové patce vrklala, a to dost. Volal jsem tedy do stavebnin, kde jsem byl ubezpečen, že se to ukládá "nasucho" (mají to v návodu), a že když se trošku vrklá, nic to neudělá.

Reklama

Nu dobrá. Vrklalo se to. Ale nevím zda byl opravdu tak špatně udělán betonový odlitek patky, ale vložky komínu jsem měl o cca 1.5cm vyosené z roviny a to na 1.3m! To bych na celém komínu měl rozdíl cca 7cm, což je děs.

No musel jsem opatrně nadzvednout kondenzační vložku a podložit jí "IPOU" aby se udržela rovinost vložek pro zdění. Samozdřejmě jsem jí vypodložil víc, a pořádně zatížil, abych měl jistotu, že to časem nic neudělá. Ale po této zkušenosti, již CIKO komíny nikdy! Pokud budu dávat komín do garáže pro kotel na TP, tak jedině SCHIEDEL.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel a Monča
Pavel a Monča (42 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací