Projekt

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
11. 1. 2013
7 komentářů
Projekt
Příspěvek stavebníka
Finanční situace není růžová, a proto jsme se rozhodli pro stavbu svépomocí. Tudíž dům musí mít zastavěnou plochu maximálně 150 m2. Jsme si vědomi toho, že budeme stavět delší dobu, než je dnes obvyklé. Optimální jsou pro nás 4 roky.

Jelikož momentálně bydlíme v prvním patře a často chodíme až ze suterénu po schodech nahoru, tak jsme od začátku chtěli dům přízemní. Bungalov je sice dražší, co se týče základové desky a střechy, ale zhruba stejná částka se dá ušetřit, protože nepotřebujete nosné zdi, schodiště, lešení a můžete zvolit montovaný strop ze sádrokartonu, který je podstatně levnější než monolitický betonový strop.

Asi jako většina stavebníků, tak i my jsme začali výběrem typového domu na internetu. Bungalov Miami (10 x 15m) od GServisu byl, po menších úpravách, naším favoritem. Vyhovoval nám počet místností, plocha a jednoduchost. Jenže se nám stále nedařilo zvolit vhodné umístění bungalovu na pozemku. Shodou okolností jsem navštívil kamaráda, který vystudoval architekturu. Po hodinové konzultaci mně typový dům rozmluvil. Navrhl mně dům (6 x 25 m) se šikmou střechou umístěný u severní hranice pozemku. Tento návrh mně ovšem přišel moc futuristický. Vzal jsem si z toho to nejlepší a pustil se do vlastního návrhu bungalovu.

Rozměr 6 x 25 m jsem zachoval, ale „zlomil“ jsem dům do tvaru L. Soukromí budoucích obyvatel je pro nás důležité, a tak jsme navrhli raději menší pokoje. Dispozice domu je 6+1. Dům je navržený tak, aby vhodně využíval světové strany. Líbí se mně oddělení ložnice od dětských pokojů. Mezi obývacím pokojem a jídelnou je pouze nízká oddělovací zídka, o kterou bude z jedné strany opřený gauč a z druhé strany lavice. Obývací pokoj, tak bude vypadat větší.

Reklama

Nejprve jsem kreslil všechno na papír a později na počítači v malování windows. Návrh jsme konzultovali i s přáteli. Kamarád mně potom napsal, že tenhle „Hotel“ je rozhodně hezčí než ta původní typová stodola :-)

Zbývalo dořešit stavební konstrukce a materiál. Jelikož jsme u rodičů stavěli dílnu s pergolou z Porfixu, tak jsem se rozhodl pro pórobeton. Také mám už zkušenosti se stavěním příček z Ytongu. Je to materiál příjemný na opracování, relativně lehký. Stavba rychle roste a výborně se do pórobetonu provádějí instalace. U obvodových stěn dávám přednost dodatečnému zateplení před 50 cm zdí, a proto budou obvodové stěny z pórobetonu třídy P4 a šířce 250 mm. Zateplení provedeme šedým polystyrénem tloušťky 150 mm. Šíře stěny bude 40 cm, což je na obvodu domu 60 m úspora 6 m2 plochy oproti 50 cm zdi!

Konstrukce střechy bude ze sbíjených vazníků. Krytinu jsme zvolili pálenou tašku Tondach (Samba 11 černá glazura). Strop bude montovaný ze sádrokartonů. K pozemku se budovaly přípojky plynu a z toho důvodu bude topení zajišťovat plynový kondenzační kotel a podlahové topení. Plánuji plastová okna s trojskly, řízené větrání s rekuperací a časem možná i ohřev TUV/bazénu pomocí solárních panelů.

Reklama

Projektanta jsme sehnali na doporučení známých. Spolupráce probíhala většinou pomocí emailů. Po vypracování konečné studie jsem si za 4 týdny vyzvedl projekt (5 pare) včetně požární zprávy, stanoviska hasičů a průkazu PENB. Projekt je jednoduchý, ale za výbornou cenu 18 tis. Kč. Poptával jsem více projektantů. Další nabídky jsem měl 33, 45, 50, 60 a 80 tis. Kč. Nastal čas lovu razítek a podpisů ....

Náklady

Název položkyCena
Projekt stání pro 2 auta
1 190 Kč
Projekt domu + PENB
18 000 Kč
Celkem19 190 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama