Domy v zemi

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
27. 12. 2012
0 komentářů
Domy v zemi
Příspěvek stavebníka
Dům "zakopaný" pod zemí je jednou z možností, jak využít darů Země pro úsporné bydlení, které je zároveň šetrné k přírodě a životnímu prostředí. Zemina zde plní funkci nejpřirozenější tepelné izolace domu. V zahraničí jsou často pro takovouto výstavbu využívány například písečné duny na mořských plážích. U nás bohužel tyto možnosti nejsou.

Domy v zemi kromě značných úspor energií snižují i náklady na údržbu, izolují před hlukem, zajišťují velké soukromí a bezpečnost svým uživatelům. Dá se hovořit i o ochraně samotné krajiny, vzhledem k tomu, že zelené střechy těchto domů přirozeně navazují na krajinu a vegetaci ve svém okolí.

Domy v zemi

Vzhledem ke zkušenosti našich předků, ze kterých čerpáme, se ukázalo jako nejvýhodnější orientovat tyto stavby tak, aby zadní stěna, nejvíce ochlazovaná byla skryta pod zemí stejně jako boční stěny a střecha.  Jižní strana by naproti tomu měla být právě co nejvíce odkryta a prosklená, aby pomáhala čerpat sluneční energii, dům prosvětlovala a pomáhala s jeho větráním. Takto orientovaný dům může ušetřit až 80 % nákladů na vytápění v průběhu zimy a v létě zase stejné procento nákladů na klimatizaci.

Reklama
Domy v zemi

S existencí podzemních staveb jsou vždy spojena určitá rizika. K jedněm z nejdůležitějších a neopomenutelných vlivů působících na podzemní stavby je vliv podzemních vod. Taktéž horninu obklopující dům ovlivňuje její chemické složení, pH, teplota a rychlost proudění. Dalšími faktory ovlivňující existenci stavby v podzemí mohou být seismické účinky, podzemní plyny, podzemní teplota a vlastní váha ostění, nebo zatížení vyvolaná provozem na povrchu.

Domy v zemi
Reklama

Detailem, jenž způsobuje velké množství poruch, je návaznost svislých izolací na izolace vodorovné. Svislé izolace jsou ochraňovány před poškozením izolačními přizdívkami. Ty jsou namáhány vlhkostí, postupně se rozpadají a umožní tak vtékání volné vody přímo k izolacím. Následně může docházet k poruchám, pokud tyto izolace nejsou vhodně propojeny s horizontálními tak, že vznikne dokonalá izolační vana.

Domy v zemi

Spodní stavbu lze ochránit také pomocí drenážního systému. V takovém případě se odvádí pomocí příkopu část srážkové vody proudící ze svahu. Příkop musí mít patřičný průřez. Vždy je vhodné odvést co nejvíce srážkové vody povrchově. U zdiva vykazujícího známky nadměrného zavlhčení je třeba udělat sanační zásah. Ten se navrhuje na základě hmotnostní vlhkosti zdiva. Je také závislý na hydrofyzikálním namáhání spodní stavby a na způsobu budoucího užívání suterénu.

Reklama
Domy v zemi

Konstrukce domů chráněných zemí vlastně již z podstaty vylučuje vlhkost uvnitř stavby. Samozřejmostí je zde obvykle dvouvrstvá hydroizolace a tepelná izolace, jejímž základem je  extrudovaný polystyren mezi stěnou a zeminou obklopující zeď. To vše brání prochládání stěn, takže vzdušná vlhkost zde nemá důvod kondenzovat. Stěny, strop a podlahy jsou u domu chráněného zemí obvykle shodné teploty se vzduchem v místnosti.

Domy v zemi

Zásadní chybou při stavbě domů v zemi je umístění izolace na vnitřní stěny. Dochází tak ke ztrátě velké kapacity obvodových zdí a navíc hrozí riziko promrzání půdy na styku se studenou zdí. To následně vede ke strukturnímu poškození zdi.

Domy v zemi

Článek "Domy v zemi" vznikl na základě přání stavebníka Michala Švaříčka, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o domech v zemi napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: archicentral.com, decodedstuff.com, mono-graphie.com, inhabitat.com, greencommercialandhomearchitects.com, gardenvisit.com, hebhide.co.uk, inhabitat.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací