Změny v poplatcích stavebním úřadům pro rok 2013

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
21. 12. 2012
4 komentáře
Změny v poplatcích stavebním úřadům pro rok 2013
Příspěvek stavebníka
V průběhu letošního roku, tj. roku 2012 byly poplatky stavebním úřadům vesměs minimální. V roce novém, tedy v roce 2013, už tyto poplatky výrazně zasáhnou do rozpočtů stavebníků. Na vině je tomu změna zákona o správních poplatcích. Stát touto změnou slibuje zjednodušení vyřizování nutných záležitostí na stavebních úřadech, ale bude zkrátka nutné si za to připlatit. 

Především budou navýšeny stávající správní poplatky, ale navíc budou zavedeny i poplatky nové. Nově bude zaveden například „poplatek za vydání rozhodnutí o povolení výjimky z obecných požadavků na využívání území“. Zpoplatněn bude částkou 5000 Kč.  

Změny v poplatcích stavebním úřadům pro rok 2013

Poplatek za územní rozhodnutí pro novostavbu domu se zastavěnou plochou do 150 m2 a menší rekonstrukci zůstává stejný tj. 1000,- Kč, nově však vzniká povinnost úhrady 1000,- Kč za ohlášení stavby.

Reklama

V případě územního rozhodnutí pro novostavbu se zastavěnou plochou nad 150 m2 a větší rekonstrukce s nástavbou či přístavbou zůstává poplatek 1000,-Kč, avšak poplatek za stavební povolení se zvýší z 300,- Kč na 5000,-Kč a nově vzniká také poplatek za prodloužení povolení stavby na dobu dalších dvou let v částce 1000,-Kč.

Změny v poplatcích stavebním úřadům pro rok 2013

Co se stavby garáže u domu týče, dosud se platilo pouze 1000,-Kč za územní rozhodnutí, nově se k této částce od roku 2013 přidává ohlášení stavby s poplatkem 1000,- Kč.

Reklama

Při stavbě bytového domu, kdy se jedná o dům s více než třemi bytovými jednotkami, se poplatek za územní rozhodnutí zvyšuje ze stávajících 1000,-Kč na 5000,-Kč a stejně tak se zvyšuje i poplatek za stavební povolení. Navíc nově vzniká od roku 2013 povinnost platit za prodloužení povolení na dobu dalších 2 let v částce 1000,-Kč.

Změny v poplatcích stavebním úřadům pro rok 2013

Citelně může rozpočet stavebníků ovlivnit nově vzniklá povinnost zaplatit 5000,-Kč za každé rozhodnutí o výjimce. Výjimka může být spojena například s požadavkem postavit dům blíž u hranice pozemku, než je dovoleno vyhláškou, nebo za bezbariérové užívání staveb, či požadavků na stavby na území města Prahy nebo i výjimek z technických požadavků na stavby.

Reklama
Změny v poplatcích stavebním úřadům pro rok 2013

Je možné, že jednotlivé stavební úřady budou různě přistupovat k rozhodování o požadavcích předložení stavebních povolení a ohlášení staveb.

Podrobnější informace ohledně poplatků týkajících se staveb rodinných domů naleznete přímo ve změně zákona o správních poplatcích.

Nám stavebníkům nezbývá než věřit, že zavedení poplatků a jejich zvýšení se opravdu pozitivním způsobem projeví na práci a přístupu stavebních úřadů.

Změny v poplatcích stavebním úřadům pro rok 2013

Zuzana Bohdalová Foto: asproject.eu, shanlyhomes.com, e-architect.co.uk, town.clarksville.in.us, howtobuildahouseblog.com, forum.homeone.com.au,

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací