Obložení betonového schodiště plovoucí podlahou

Autor: Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
15. 11. 2012
8 komentářů
Obložení betonového schodiště plovoucí podlahou
Příspěvek stavebníka
Dnes, 13.11.2012, to bude skoro rok, co jsem začal finišovat vnitřek baráku, abychom se stihli ještě v roce 2011 nastěhovat. Jako poslední, co mě čekalo, a co jsem dlouho odkládal, byl problém, co se schodištěm ?

Schodiště jsme betonovali koncem dubna 2011 a jeho obložení jsem, i z důvodu vyschnutí, odkládal na co nejpozději. Během čekání jsem si zjišťoval, co asi bude nejlepší dát na stupnice. Dlažbu jsme hned zavrhli, protože je studená, lino se nám nelíbilo a  nakonec jsme se rozhodli pro klasické dřevěné nášlapy od truhláře. Po předběžném nacenění a zjištění, že dřevěné nášlapy by nás vyšly stejně draho jako klasické dřevěné schodiště... (proč sem tedy asi dělal betonové), jsem si řekl, že tam nalepím plovoučku a basta.

Při nákupu plovoucí podlahy pro horní patro jsem vzal o cca 10m2 víc a doufal, že to vystačí i na schody (ve finále chyběly 2 balíky, které jsem dodatečně musel koupit... bylo dost prořezů)

Před samotnou pokládkou jsem musel trochu srovnat betonový podklad. Vyzkoušel jsem několik postupů, a nakonec jsem asi 10 schodů postupně vylil samonivelační potěrem (1schod = 1 den). Bohužel to šlo dost pomalu a dost problematicky se šalovaly boky schodu, aby ta nivelačka neprotékala o schod níže (posloužila různá udělátka z pěnové izolace a pod. viz foto.)

Reklama

Po vytvrdnutí nivelačky jsem, za pomoci lepidla na polystyrén v kartuši, nalepil extrudovaný EPS na jednotlivé stupnice (2cm tloušťka). Na EPS jsem prozměnu postupně lepil plovoucí podlahu. Nejprve pohledovou stranu (lepeno na beton) a přes to nalepit nášlap ze dvou desek plovoučky. Spotřeba lepidla byla docela závratná a postupně jsem vykoupil v našem okolí všechny Mamuty, Patexe a podobný lepidla, které nerozežerou polystyren.

Nejhorší byly točité stupnice, ale nakonec se vše podařilo a i ty jsem dokázal nivelačkou srovnat a nalepit extruďák spolu s plovoučkou. Čas neúprosně utíkal a já s tím potřeboval pohnout, tak jsem posledních cca 7 schodů udělal trochu jinou metodou. Použil jsem klasické lepidlo na dlažbu a polystyren a hřebenem jsem srovnal schod a rovnou na něj nalepil EPS. Kupodivu to taky drželo a bylo to rovné, tak jsem takhle dodělal zbytek schodů. Poté co jsem dolepil všech 17 stupnic a pohledových částí, jsem začal lepit lišty na obě strany schodů (celkem pakárna). Nakonec se nalepily schodišťové profily ve zlaté barvě (2druhy, protože nikde neměli jednu barvu v metrech, co jsem potřeboval :( )

Schody jsem začal obkládat 7.12 a skončil 19.12.2011, což je docela fajn, když jsme se 21.12.2011 stěhovali :)

Reklama

Zábradlí jsme dodělávali mezi svátky. V německém OBI jsem vybral stavebnici z chromu (o dost levnější než nerez) a během pár dnů bylo postaveno. Problém nastal pouze v ukotvení stojek zábradlí do betonu... rozpínací hmoždinky mi trochu potrhaly beton, takže jsem se s tím chvilku trápil, ale nakonec vše, včetně obložení, bylo hotovo a já mohl i tuto kapitolu uzavřít.

Náklady na obložení si již přesně nepamatuji, ale celkově jsem se vešel do cca 10tisic (plovoučka, lišty, schodišťové lišty, 2x 40kg nivelační potěr, cca 15 tub lepidla, 2x25kg lepidlo na eps, akryl, extrudovaný polystyren)

Chromové zábradlí v německém OBI vyšlo na 14tisíc.

Reklama

A jak se po schodišti chodí ? Po cca roce mohu říct že se nikde nic neodlepuje a vše drží tak jak má. Bohužel vrzání jsem se nevyhnul a tak některé stupnice prostě trochu vržou, některé ne... zaleží kam se stoupne.. ale není to nic strašeného. V rámci ušetření peněz a času to bylo jediné řešení a do budoucna mohu schody obložit jak dřevem (přenechám rád truhláři) nebo i dlažbou.

Náklady

Název položkyCena
Chromové zábradlí v německém OBI
14 000 Kč
Celkem14 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vláďa a Lucka
Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací