Díl 3. Projekt stavby

Autor: HELUZ (60 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
12. 11. 2012
0 komentářů
Díl 3. Projekt stavby
Příspěvek stavebníka
Projekt výstavby experimentálního pasivního domu je zaměřen na ověření možnosti výstavby domů s téměř nulovou spotřebou energie z nových cihelných bloků s integrovanou tepelnou izolací.  Projekt je spolufinancován Ministerstvem průmyslu ČR a na projektu spolupracuje Katedra materiálového inženýrství a chemie ČVUT v Praze.

Jak již bylo řečeno, projekt řešil využití nových cihelných bloků s integrovanou tepelnou izolací HELUZ FAMILY 2in1 tzn. obvodové stěny domu  budou navrženy z jednovrstvého zdiva, což u pasivních staveb není běžné. Dům má  splnit požadavky  TNI 73 0329 - Zjednodušené výpočtové hodnocení a klasifikace obytných budov s velmi nízkou potřebou tepla na vytápění - Rodinné domy.

Architektonické řešení domu bylo zpracováno na ČVUT Praha, projekt byl poté zpracován společností HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Dům je navržen pro čtyř až šestičlennou rodinu. Má půdorysný tvar obdélníku 11x8,25m, delší stranou je orientován k jihu. Na této straně je uplatněno výrazné prosklení, naproti tomu severní strana domu je téměř bez oken. Dům má pultovou střechu se spádem 7°. Podle výpočtů dle TNI 73 0329 je měrná potřeba tepla na vytápění EA = 15 kWh/m2.a, průměrný součinitel prostupu tepla budovy Uem = 0,14 W/(m2 .K). Spotřeba primární energie ještě není zcela přesně známa, protože teprve probíhá jednání o řešení fotovoltaických,  případně solárních systémů na střeše objektu. Pro zajištění hygienických limitů na větrání a také optimálních mikroklimatických podmínek pro bydlení byla zvolena rekuperační jednotka se střední účinností 85%.

V přízemí rodinného domu se nachází zádveří, koupelna s WC, technická místnost, obývací pokoj, kuchyně a pracovna. Z obývacího pokoje a pracovny je vstup na terasu. Ve druhém nadzemním podlaží je ložnice, dva dětské pokoje, šatna, koupelna a WC se sprchovým koutem. Dispozice a konstrukce domu umožňuje přistavět garáž.

Reklama

Zastavěná plocha : 90,75 m2 Podlahová plocha: 127,40 m2 Obestavěný prostor: 649,10 m3

Vzorový cihlový pasivní dům v Českých Budějovicích, více na www.heluz.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HELUZ (60 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
www.heluz.cz800 212 213
U Cihelny 295, 373 65 Dolní Bukovsko
Poslat poptávku
 HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

800 212 213

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama