Bojím se zatékání, ale chci aby mi to větralo.

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Podklady
11. 10. 2012
0 komentářů
Bojím se zatékání, ale chci aby mi to větralo.
Příspěvek stavebníka
Oknem zatékat prostě nesmí. Proto si okna pořizujeme, abychom neměli v bytě mokro a vlhko. Na co si dát ale při koupi oken pozor, aby přece jen…

Dvojité či trojité, dorazové či středové těsnění?

Tři je více než dva, o tom žádná. Poskytnou nám však plastová okna se 3 těsněními větší jistotu nezatečení než okna jen s 2 těsněními? Odpověď je jasné ANO, hlavni důvod je ale především v tom, že taková okna jsou vždy opatřena „středovým“ těsněním, podobně jako v podstatě všechna dřevěná eurookna a okna hliníková.

„Středové“ těsnění (tedy těsnění mezi křídlem a rámem cca uprostřed, tedy nikoliv jen na krajích) je nejlepší pojistkou oproti zatékání, a to i při opravdu silných větrech s deštěm. Není to přece náhoda, že i ta nejhodnotnější hliníková či dřevohliníková si snad nikdo ani bez středového těsnění neumí představit. „Dorazový“ systém těsnění, používaný jen u těch nejlacinějších typů plastových oken nám nikdy jistotu nezatékání nezaručí, nehledě na jeho problémy s prochládáním a možnou kondenzací či dokonce zamrzáním na rámu okna.

Těsné okno ano, ale nebude zase těsné příliš? Větrání je přece nutné!

Není nijak obtížné vyrobit okno, které zatéká, ale vůbec nevětrá. O to obtížnější je vytvořit okno, které nezatéká, ale zase větrá. Nejlépe je tyto 2 požadavky úplně oddělit. Pořídit si kvalitní okno, kterým rozhodně nezatéká, a větrání provádět vhodným provozním režimem bytu či kanceláře.

Reklama

Moderní okna jsou standardně vybavována kováním umožňujícím otevření i vyklopení, ta lepší jsou již běžně vybavována i takzvanou mikroventilací, tedy velmi malým vyklopením při „čtvrté“ poloze kliky (vlastně takové její šikmé mezipoloze). Mikroventilace umožní větrat sice málo, ale trvale. Je třeba si však uvědomit, že ztráta tepla i takhle malým vyklopením může být hlavně v zimních měsících značná a na našich účtech za topení bude určitě vidět.

Je ale musím větrat trvale, i když nejsme doma…..

Pokud opravdu musíte větrat trvale, je třeba se poohlédnout po co nejvhodnějším typu větrací mřížky. Větrací mřížky se instalují buď zafrézováním do rámu, instalací místo části dvojskla, nebo speciálně připravenou instalací do prostoru mezi rámem a křídlem okna. Různá technická řešení mají různou cenu (od stokoruny po několik tisíc za jednu větrací mřížku) a také různou funkčnost a spolehlivost. Je tedy třeba vybírat rozhodně s rozmyslem. Pro ty nejnáročnější už existují i větrací mřížky s velkým útlumem hluku či dokonce rekuperací tepla.

Nejúčinnější a nejekonomičtější je přece jen pořád každé ráno a večer řádně vyvětrat. A to nejlépe kvalitním dřevěným, plastovým či hliníkovým oknem se „středovým“ těsněním.

Reklama

ing. Jiří Chomát, OKNA.EU s.r.o.  WWW.OKNA.EU

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama