Sálavé panely do interiéru

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
10. 9. 2012
0 komentářů
Sálavé panely do interiéru
Příspěvek stavebníka
Hned na první pohled zaujmou svým okouzlujícím vzhledem, vynalézavým designem, snadnou instalací a účinnou regulací. Atraktivní design je přímo předurčuje k instalacím v moderních interiérech, kde jsou kladeny vysoké nároky na estetiku používaného zařízení.Tentokrát bude řeč o sálavých panelech.

U sálavého vytápění záření neohřívá vzduch, ale volně jím prochází. Ke sdílení tepla tedy dochází především sáláním. Po dopadu na předměty, stěny, podlahu a nábytek se zářivý tok částečně odrazí, ale jeho větší část čítající až 85% je pohlcována předměty, na které dopadá.

Zde dojde k přeměně sálavé energie na energii tepelnou. Předměty se zahřejí. Díky tomu, že předměty mají nyní zvýšenou teplotu oproti teplotě vzduchu, teplo se následně odvádí konvekcí. Od předmětu je ohříván vzduch. Někdy se tento způsob vytápění označuje jako infračervené vytápění.

Sálavé panely do interiéru
Reklama

Foto: sálavý panel Pro výrobu sálavých panelů se využívá převážně sklo a mramor. Sklo je materiálem estetickým a nadčasovým. Především v koupelnách, ale i v obytných místnostech plní reprezentační funkci. Skleněné panely jsou v podstatě vhodné do jakéhokoliv interiéru.

Jsou vyráběny z tvrzeného skla, z desek o tloušťce 12 mm. Ta má částečnou akumulační schopnost. Dále je na výrobu sálavých panelů zapotřebí topný element, omezovací termostat a přívodní kabel. Určeny jsou k pevné instalaci na stěnu, a to především k vytápění obytných prostor.

Sálavé panely do interiéru
Reklama

Foto: koupelnový sálavý panel Sálavé panely jsou vyráběny ve čtyřech výkonnostních řadách: 300, 500, 700 a 900 W. Výběr je nejčastěji z pěti barev. Pro koupelny jsou tyto panely vybavovány i chromovým držákem ručníků. Tato nerezová madla se dají dokoupit i zvlášť. V koupelnách se GR panely (z anglického označení Glass Radiant) instalují především na výšku. Mramorové panely mají označení MR (Marble Radiant).

Barevná škála sahá od matného zrcadla, přes červenou či žlutozelenou až po černou a bílou. Jestliže panel nelze z jakýchkoli důvodů zavěsit na stěnu, lze využít sadu chromových podpěr, které umožňují postavit panel na zem. Jednoduše se panel vloží do výřezů v podpěrách a zabezpečí se pomocí šroubů.

Sálavé panely do interiéru
Reklama

Foto: koupelnový sálavý panel s věšákem na ručník Dají se montovat na zdi i stropy a podlahy, a to vždy v odpovídajícím provedení. Moderní domácnosti je ocení stejně dobře i jako zdroj okamžitého tepla ještě předtím, než se dům nebo místnost stihnou vytopit klasicky. Stačí jen stisknout vypínač a teplo pocítíte okamžitě.

Vyráběny jsou ve dvou základních provedeních: jako vysokoteplotní anebo nízkoteplotní. Vysokoteplotní bývají umísťovány například ve velkých halách, do výšky 5 až 8 metrů. Pro pokojové použití jsou využívány sálavé panely nízkoteplotní, které se umisťují ve výšce do 2,5 až 3 metrů.

Sálavé panely do interiéru

Foto: konstrukce sálavého panelu

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama