Sadové úpravy před započetím stavby

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
30. 7. 2012
3 komentáře
Sadové úpravy před započetím stavby
Příspěvek stavebníka
Vezmete trochu komplikací, přidáte lenost, lemplovost a zasypete špetkou nezájmu a výmluv. Hned jakmile se Vám začne vařit krev v žilách, můžete začít servírovat. Pokud možno po velkých dávkách.

Pozemek jsme měli vybraný a těsně před jeho zaplacením se dozvěděli (zcela náhodou tak, že se jeden ze zaměstnanců investora, který pozemek prodával, podřekl), že pozemek je sice zasíťovaný (což není), ale sítě nejsou až tak úplně zkolaudovaný (což nejsou).

To ale přece není žádný problém. Do května, nejpozději během prázdnin bude zkolaudováno (pochopitelně). Pozemek se tedy zaplatil. V současné době je předpoklad kolaudace koncem října, pokud všechno půjde jak má. Počítám tedy, že ke kolaudaci dojde někdy během příštího roku. Přičemž vycházím z chování a přístupu původního majitele. Sítě totiž nebyl jediný problém. Na soubor pozemků, do kterého patřil i ten náš, bylo vydáno jedno stavební povolení.

Na SÚ v Úvalech nám řekli, že abychom mohli žádat o nové stavební povolení, je nutné, aby původní majitel oznámil, že již nehodlá stavět na naší parcele. Brrrrrnkačka. Po pár týdnech handrkování se s původním majitelem o to, jestli má pravdu on nebo SÚ, nakonec svolil, že pokud oznámení připravím, tak ho podškrábne. „Zítra to podepíšem a hned Vám to pošlem“. Po dalších zhruba dvou měsících mi došla trpělivost a původnímu majiteli sdělil, že pokud mi oznámení ihned nedoručí, budu s ním komunikovat prostřednictvím, v právu zběhlém, zástupce. A že je až s podivem, kolik bubáků se kolem jednoho malého pozemku vyrojilo.

Reklama

Na to mi opáčil, že je jakýsi problém s tím, na koho je původní stavební povolení vydáno (což je blbost) a že neví o více jak dvou problémech (za což se mu dodatečně omlouvám). Pozemek skutečně neměl více jak dva nedostatky. „Zasíťovaná stavební parcela“ byla totiž pouze nezasíťovaná a nedalo se na ní stavět. Žádnou jinou vadu pozemek neměl. Naštěstí mi podepsané oznámení dorazilo dřív, než jsme zjistili, že naše „zasíťovaná stavební parcela“, vlastně není ani parcela. Takže teď už jen ta kolaudace sítí.

Ta by při samotné stavbě asi nebyla až tak potřeba, pokud bychom ovšem neměli koupený mobilní dům, který je už tři měsíce zaparkovaný u tchána na zahradě a na který se zatím jezdíme jen koukat. Ale co už. Za blbost se platí a tento poslední nedostatek stále vyvažuje kupní cena pozemku.

Sice jsme momentálně nuceni (no tak úplně nuceni nejsme, ale levnější podnájem než zadarmo u maminky v Praze prostě neseženete) bydlet nadále s maminou a pejskem ve 2+kk, ale má to i své výhody. Za prvé už totiž víme, že ten 3+1 pro tři lidi a psa zas až tak malý nebyl a že může být i hůř. Za druhé, maminka nikdy nezapomene při návštěvě nedalekého obchodního centra dovézt i něco málo desetistupňových pivek svému synkovi. A za třetí je to mnohem lepší než původní podnájem, který jsme získali od majitele bytu jako placenou, dle jeho slov, přátelskou výpomoc, kterou nám přidělal ještě více práce. Děkujem.

Reklama

Je ale pravda, že k eroru došlo zřejmě jen drobným nepochopením běžně používaného výraziva z mé strany. Tak jako je ve východních Čechách výrazem „nechám ti to“ myšleno „prodám ti to“, tak je v Praze výrazem „přijedem ti pomoct“ myšleno „přijedem se vožrat, kup sud, retka a něco na gril“. Ještě jednou děkujem.

Mno, každopádně pozemek jsme kupovali v únoru, kdy vypadal celkem v pohodě, až na to, že už byly vykopaný základy na dvojdomek a na pozemku bylo něco málo stromů, křoví a plevele. Když jsem na pozemek dorazil znovu v dubnu a na všech těch křoviskách a stromech vyrostlo listí, už pozemek až tak v pohodě nevypadal. V mezičase se nechalo udělat výškopisné a polohopisné zaměření a hrubé vyměření pozemku (tak nějak od oka).

Jeden den se zavola bobik a pozemek se nechal srovnat. Pár víkendů jsem strávil zušlechťováním porostu (rozuměj, vykácel jsem, co se dalo) a když jsem nesehnal kontejner, rozhodl jsem se vyzkoušet štěpkovač, který jsem zapůjčil i s vozejkem v nedalekých Říčanech. Štěpkovač jsem si vždycky přál mít na chalupě. Teď už si ho nepřeju mít na chalupě. Než mi došlo, že ta opěrka nahoře je bezpečnostní brzda, párkrát (rozuměj asi dvacetkrát) mi to chcíplo. Neustále se ucpával mladýma břízkama a navíc byl v kotouči namotanej drát od předchozího vypůjčitele, který jsem horko těžko po dvou hodinách z kotouče vymotal. Hned na to začalo pršet. Jupí.

Reklama

Pravda je, že jsem toho nakonec docela dost rozsekal (včetně štěpkovače, což mi pánové v půjčovně odpustili), ale kontejner je kontejner. Ještě než jsem jel pro štěpkovač, vyhodil jsem na pozemku asi třicet sloupků a pletivo na provizorní plot. Jednalo se o pozůstatky plotu z chalupy, který jsme (za vydatné „pomoci“ přátel) nahradili novým. Ani ne po dvou hodinách mi za zády stál příslušník jedné z našich menšin s tím, že sbírá starý železo a že mi plot odveze. Nejsem sice potomek náčelníka afrického kmene, ale alespoň podle mého hustého vousu mohl lehko pochopit, že nejsem žena a že mé NE skutečně znamená NE.

Je pravda, že sem nikdy neviděl jeho manželku, takže pro něj vousy nemusely být dostatečným důkazem toho, že jsem muž. Sice jsem byl upozorňován, že nemám na internetu zveřejňovat, kde stavím, bo to údajně přitahuje zloděje. Nicméně věřím, že tihle pánové znají internet jen v podobě kradených optických kabelů. Další víkend jsem na pozemek zavezl ještě dva balíky starého pletiva a během následujícího týdne splnil onen příslušník menšiny to, co slíbil a plot odvezl. Děkujeme. Rozřezané sloupky a zbytky pletiva jsme našli ve výkupu v nedalekých Úvalech. Ještě jednou pánům děkuju za pomoc s úklidem pozemku. Celý dosavadní průběh výstavby by se dal shrnout asi následovně. Vyměřil se pozemek. Srovnal se pozemek. Natlouklo se pár sloupků na provizorní plot. Ukradli nám provizorní plot. Dovezl a napěchoval se kontejner. Navozilo se několik vozejků pískovce a kusů betonu. Zjistilo se, že pozemek je větší než jsme původně mysleli. Znovu přijel bobik, aby dorovnal část pozemku. Dojeli geodeti a definitivně vyměřili pozemek, abychom mohli začít s plotem.

Znovu jsme zjistili, že pozemek je větší než jsme původně mysleli a že jsme majiteli poloviny každé ze tří jabloní podél silnice (a když říkám poloviny každé, myslím tím poloviny každé, protože hranice pozemku vede přesně středem všech tří kmenů). Vytvořila se další velká hromada větví a křovisek, která se ještě rozroste. Vytrhalo se těch pár sloupků, které nám neukradli. Půjčil se jamkovač. Koupili se sloupky.

Objednal se beton. Zabetonovaly se sloupky (bohužel zatím definitivně jen z jedné strany pozemku, strana u silnice se udělala provizorně a předek se zatím udělá ještě provizorněji, vzadu máme souseda s plotem). Ukradli i zbylé sloupky. Natáhlo se něco málo pletiva. Příští víkend se to donatáhne a budem se naplno věnovat projektu.

Takže hurá do toho.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací