Rekonstrukce podlah - s nebo bez Guttadrytek (iglú)?

Autor: Lou (1 příspěvek)
Kategorie: Rekonstrukce domu
29. 3. 2023
1 komentář
Rekonstrukce podlah - s nebo bez Guttadrytek (iglú)?
Dotaz

Skladba podlahy

Dobrý den stavaři,

nyní rekonstruuji starý dům a aktuálně jsem ve fázi podlah. Původní dřevěné podlahy jsem rozebral, betonovou část v koupelně jsem rozboural a nyní budu odebírat zeminu z domu. V nejvyšším bodě stavby (dům je na kopci a terén je mírně z kopce) jsem zjistil, že mám pouze základový pás v hloubce cca 45 cm. Jedná se o dům, který je ze škvárových dutých tvárnic. Podlaha se týká 4 místností (koupelna, obývák, kuchyň a chodba) o celkové velikosti 70 m2.

Můj původní nápad byl, klasika, navozit 10 cm štěrku frakce 16/32, potom 10 cm betonu, izolace radon, voda (IPA), 10 - 16 cm polystyrenu, systemová deska cca 3 cm a 5 cm betonu, ale obávám se, že pokud podlahu takto uzavřu, že veškerá možná vlhkost půjde do zdí i když teda teď s vlhkostí není vůbec problém, ale to může být tím, že vlhkost byla odvětrávána dřevěnou podlahou. Narazil jsem však na systém iglú konkrétně značky Guttadrytek. Má někdo zkušenosti s tímto systémem a můžete mi poradit jakou skladbu a jak velké vrstvy použil?

Dočetl jsem se, že někdo použije skladbu štěrkopísek min 10 cm -> geotextilie -> tvarovky iglú -> beton -> polystyren -> atd., ale nevím, jaká je min. vrstva betonu nad tvarovkami? Dokonce jsem se dočetl v návodu Guttadrytek na trochu jinou skladbu, a to nopová folie -> min. 10 cm betonu -> tvarovky iglú -> beton -> atd.

Shrnutí mých dotazů zní:

1. Má někdo s tímto systémem zkušenost?

  1. Jakou skladbu použil a v jakých výškách?

  2. Jakou skladbu a v jakých výškách byste mi doporučili?

  3. Mohu mít tuto skladbu vrstev?

    1. 10 cm štěrku (frakce 16/32)

    2. Geotextílii 200g/m

    3. 10 cm tvarovky iglú (Guttadrytek)

    4. 5 cm betonu s kari sítí

    5. 10 cm polystyren

    6. 5 cm sys. deska

    7. 5 cm beton/anhydrit

  4. Nebo se mám držet původního plánu skladby (štěrk, beton, IPA, Polystyren, ...)?