Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)

Autor: Michal Žoha (5 příspěvků)
7. 2. 2023
0 komentářů
Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)
Příspěvek stavebníka

Hydroizolace

Po částečném vyzrání desky přišla na řadu hydroizolace. Penetroval jsem válečkem, boky desky štětcem. Celou roli izolace (Elastobit GG40) jsem rozříznul napůl. Při šířce zdiva 17,5 cm mi 50 cm bohatě stačilo. Rozřezával jsem klasickým odlamovacím nožíkem. Na navařování izolace si sežeňte pomocníka, ve dvou je to opravdu lepší.

Kraje izolace ještě po natavení znovu nahřejte a zednickou lžící či špachtlí přimačkejte k betonu. Zajistíte tak, že se pod ní nedostane bordel a lépe se to přejíždí paleťákem.

Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)
Reklama

Založení zdiva

Ještě, než na desku dáte palety se zdivem, tak si přesně naměřte úhlopříčky a vyznačte si rohy. Ideální je samozřejmě rovnou rohy založit, ale protože první řadu tvoří izolační bloky, které přivezli společně s ostatním zdivem.

Samotné založení první řady je při použití zakládací sady a rotačního laseru opravdu snadné. Jen pozor, kolik malty si naráz nanesete, při menší vrstvě mi malta hodně rychle schla. Založení celého domu mi samotnému trvalo dva dny.

Jedna paleta váží hodně přes tunu - rozvážet je ručním paleťákem po desce je práce spíš pro dva.

Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)
Reklama

Zdění

Zdění z VPC je opravdu úžasná věc. Kam se na to hrabe ytong či cihla. Na začátku jsem každý blok hned rovnal do váhy. Postupně jsem přešel na taktiku, kdy jsem maltovacím vozíkem natáhl 2 m lepidla, naházel 8 bloků a pak je teprve paličkou rovnal do váhy. Bloky se ale holýma rukama brát nedají, je potřeba mít originální ruční hák, který se zasune do dutiny a pak ho lze přenášet krásně jednou rukou. Rohy jsem zdil na tupo, jsou pouze provázané nerezovou kotvou.

Ideální je mít celý barák navržený v modulu jednoho bloku, nicméně i tak se to asi nepovede uplně přesně, takže řezat budete. S řezáním není problém (flexa 230 a diamant), jen si nechte složit jednu paletu někde bokem, kde budete řezat. Určitě neřezejte někde přímo na desce jinak se udusíte ;-).

Poslední řadu jsem řezal ještě napůl, protože jsem na doporučení statika od stropních panelů měnil výšku věnce. Jedno podlaží po věnec jsem měl vyzděné v jednom člověku za 7 dní.

Jedna z nejpříjemnějších prací na stavbě. VPC jednoznačně doporučuji.

Objednejte si rovnou dva ruční háky, jednak se bude hodit pokud vás bude zdít více a taky při přenášení více bloků. Je lepší to nosit po dvou.

Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)Dům z VPC III. (hydroizolace, založení zdiva, zdění)
Reklama

Náklady

Název položkyCena
Zakládací malta
2 000 Kč
Izolace
5 000 Kč
VPC zdivo
220 000 Kč
Celkem227 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal Žoha (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama