Větrejte. Efektivně a bez zbytečných ztrát tepla

Autor: Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
Kategorie: Rozvody rekuperace
15. 1. 2023
0 komentářů
Větrejte. Efektivně a bez zbytečných ztrát tepla
Komerční

Čerstvý vzduch je v interiéru potřeba, a to i v zimě a v době drahých energií. V nevětraných místnostech se totiž snáz drží vlhkost, což vede ke vzniku plísní. Pokud si osvojíte pár jednoduchých „pravidel“, můžete se takovým peripetiím vyhnout. V článku poradíme, jak na to, a podíváme se i na řízené větrání s rekuperací tepla.

Plísně jsou často už pokročilým následkem nedostatečného větrání, ale vydýchaný vzduch poznáte mnohem dřív – začne vás bolet hlava, jste malátní, špatně se soustředíte. Větrejte ideálně ještě dřív, než k tomu dojde, nejlépe dvakrát až třikrát denně s okny dokořán, vždy na cca 5 minut. Vyměníte tak těžký vzduch, ale zároveň nepřijdete o moc tepla.

Naopak zapomeňte na dlouhé větrání ventilačkou nebo mikroventilací – nejen, že při něm uteče víc tepla, ale navíc se ochladí stěny a podlahy, což ve výsledku podporuje vznik plísní. A ty jsou pro zdraví extrémně nebezpečné: způsobují bolesti hlavy, onemocnění dýchacích cest, dráždí oči, sliznice nosu a krku i pokožku a vedou ke vzniku alergií.

Další způsoby, jak se vyhnout plísním v interiéru

Abyste zamezili plesnivým stěnám, je potřeba udržovat v místnostech „správnou vlhkost“ –⁠ nejlépe pod 50 % –⁠ a taky stálou teplotu kolem 21 °C.

Pomůžou vám ale i další opatření:

  1. Pokud je to možné, nesušte prádlo v interiéru.

  2. Při vaření používejte pokličky a k odsávání digestoř.

  3. Po sprše pusťte v koupelně ventilátor, nebo vyvětrejte. Otřete mokré plochy.

  4. Nepřehánějte to s množství pokojových rostlin.

Pokud přece jen plíseň na zdi objevíte, co nejrychleji ji odstraňte. Pomůže vám s tím například přípravek k likvidaci plísní ve spreji od značky Weber. Dá se použít na zeď, beton, omítku, dřevo i textil, nedělá skvrny a nezapáchá. Jako prevenci pak můžete zvolit prostředek proti plísním a řasám (opět od společnosti Weber), který se přidává do vodou ředitelných nátěrů. Pomoci vám může také videonávod pro boj s plísní.

Větrejte. Efektivně a bez zbytečných ztrát tepla

Větrejte s rekuperací, můžete na ni získat dotaci

Řízené větrání s rekuperací tepla je ten nejefektivnější způsob větrání. Zajišťuje totiž permanentní přísun čerstvého vzduchu zvenčí (bez otevírání oken), aniž by docházelo ke ztrátám tepla. Jak je to možné? Vzduch přiváděný zvenku se ohřívá od vzduchu odváděného z interiéru (nedochází ke smíchání, proces probíhá přes tenké stěny).

Pokud máte kvalitně zateplený dům, můžete díky rekuperaci ušetřit až 40 % tepla na vytápění v porovnání s větráním okny. To ale není jediná výhoda. Díky neustálému přívodu čerstvého vzduchu se v interiéru taky snižuje koncentrace CO2 i radonu, dochází k odvětrávání formaldehydu a filtry ve větrací jednotce zase zachytávají roztoče, pyl a prach zvenčí. Doma tak budete mít jednoznačně zdravější vzduch.

Řízené větrání s rekuperací tepla využijete v novostavbě i v domě po rekonstrukci, hodí se do rodinných domů i bytů, zděných staveb i dřevostaveb. Typ a nastavení rekuperační jednotky je potřeba přizpůsobit konkrétní stavbě, proto se obraťte na odborníky. Například ve společnosti V-Systém elektro vám připraví řešení na míru, od zaměření parametrů až po instalaci. A na jejich rekuperační jednotky je navíc záruka 5 let.

Kromě technických záležitostí vám V-systém elektro pomůže taky s vyřízením dotace na rekuperační jednotku – z programu Nová zelená úsporám můžete na toto opatření získat 75 000–100 000 Kč.

Větrejte. Efektivně a bez zbytečných ztrát tepla

Chcete ještě čistší vzduch? Pomůže vám speciální sádrokarton

Pokud plánujete rekonstrukci v interiéru, vsaďte na sádrokartonové desky Rigips s technologií Activ’Air®, která aktivně snižuje koncentraci škodlivého formaldehydu. Ten se může uvolňovat z nábytku, textilií, lepidel, ale vzniká taky při tak běžných činnostech, jako je vaření nebo žehlení.

Technologie Activ’Air® emise formaldehydu rozkládá a už za 28 dní sníží jeho koncentraci v interiéru až o 70 %. Díky tomu budete mít doma zase o něco zdravější vzduch.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Saint-gobain.cz
Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.saint-gobain.cz/+420 226 292 229
Smrčkova 2485/4 (DOCK 02) 180 00 Praha 8, Česká republika
Poslat poptávku