Uzemnění, prostupy a betonování základů

Autor: Lu+Ma (22 příspěvků)
27. 1. 2023
0 komentářů
Uzemnění, prostupy a betonování základů
Příspěvek stavebníka

Uzemnění

Pro uzemnění jsem použil zemnící pásek FeZn 30x4, do základů se vešlo kolem 60 m. Pásek jsme s tátou položili za dopoledne. Zemnění jsme dali jen kolem dokola, pod nosné zdi uvnitř domu jsme pásek nedávali.

Rohy jsme spojili spojovací svorkou a přestříkali gumoasfaltem ve spreji, kvůli korozi. Na každém rohu jsme vytáhli pásek a nechali koukat cca 1 m na zem pro hromosvody.

Důležité je také vytáhnout uzemnění do místa, kde bude el. rozvaděč. Uzemnění jsme ve finále podložili pomocí betonových dlaždic, aby neležel přímo na zemi.

Uzemnění, prostupy a betonování základů

Prostupy

Prostupy v základech jsem udělal pro vodu a elektriku. Nakonec jsem použil je prostup pro vodu. Elektriku jsme vedli až v šalování.

Použil jsem KG rouru o průměru 125mm a "zapřel" mezi stěny výkopu.

Reklama
Uzemnění, prostupy a betonování základů

Betonování základů

Když byl pásek a prostupy připraveny zavolal jsem známému geodetovi a zaměřili jsem přesnou výšku pro beton, nad beton přijdou 4 řady šalovek, počítání tedy nebylo moc složité :D. Výšku jsme označili dřevěnými kolíčky.

Výška betonu bude kolem 60 cm. Objednal jsme beton C12/15 a do základů padlo kolem 38m3 . Přijel mix s rukou, který dosáhl krásně nad celé základy.

Betonování trvalo celé dopoledne, k večeru jsme napíchali do betonu roxory D6 po 1,5m vedle sebe. Roxory vedou skrz celé pasy a povedou šalovkami a pak se ohnout a spojí s kari sítěmi.

Příprava probíhala od pátku, kdy jsme dokončili výkopy a trvala přes víkend a v pondělí jsme betonovali. Práci jsme zvládli s tátou sami.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Beton C12/15 38m3
100 000 Kč
Roxory D6
25 Kč
Celkem100 025 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lu+Ma
Lu+Ma (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací