Izolace podlahy polystyrenem

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
24. 12. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Dneska vám v projektu e4 dům svépomocí ukážeme, jak na izolaci podlah. No a protože už nám polystyren ze stavebnin DEK přivezli, můžeme se rovnou pustit do práce. Tak pojďme na to.

Příprava

Pro jistotu upozorníme, že k izolaci podlah není možné použít fasádní polystyren, ale speciální podlahový polystyren s vyšší pevností.

Z projektu vyčteme, jak silnou podlahu budeme mít, a podle toho polystyren objednáme. Tloušťka naší podlahy v přízemí domu bude 20 cm, z toho 6 cm bude anhydrid a finální podlahová vrstva. Takže na polystyren zbývá 14 cm.

Použijeme podlahový polystyren DEK EPS 100. Jinak nám postačí nožík na vyřezávání drážek a případně řezačka polystyrenových desek. Desky do tloušťky 50 mm můžeme pohodlně řezat klasicky odlamovacím nožem.

Podklad před pokládkou polystyrenu by měl být co nejrovnější. Případné milimetrové nerovnosti není nutno řešit, protože závěrečná vrstva lité podlahy vše srovná. Větší nerovnosti můžeme vyrovnat suchým křemičitým pískem.

Izolace podlahy polystyrenem

Než se do pokládky polystyrenu pustíme, měli bychom odstranit všechny zbytky omítky či malty. Kdo chce mít podklad dokonale čistý jako my, velkým pomocníkem mu bude profi stavební vysavač.

Reklama

Pokládka první vrstvy polystyrenu

Polystyren budeme pokládat ve třech vrstvách. A abychom minimalizovali vyřezávání otvorů pro trubky instalací vedoucích po podlaze, objednáme si tloušťky desek tak, abychom ideálně další vrstvou přikryli rozvody v domě. Z důvodů plánovaného blower-door testu jsme rozvody elektřiny a dat vedli přibližně 30 cm od stěn, aby mohli omítkáři nastříkat omítku až k podlaze.

Pokud do polystyrenu potřebujeme vyříznout drážku pro jeden či dva kabely, stačí desku polystyrenu na kabely položit, zatlačit nebo si na ni stoupnout a kabely se do desky pěkně obtisknou. Drážku pak snadno vyřízneme odlamovacím nožem. V případě většího svazku kabelů, chrániček, klimatizace či rekuperace je vhodnější desku rozříznout a umístit k takovému vedení z každé strany.

Aby nám antibakteriální potrubí rozvodů rekuperace nenadzvedávalo další vrstvu polystyrenu nebo fólii s rastrem pro podlahové topení, ukotvili jsme potrubí do betonového stropu pomocí zatloukacích hmoždinek a zbylých nerezových stěnových spon.

Izolace podlahy polystyrenem
Reklama

Pokládka druhé a třetí vrstvy polystyrenu

Před pokládkou další vrstvy polystyrenu vyplníme mezeru mezi deskami v místech rozvodů nízkoexpanzní pěnou nebo suchým pískem, případně kombinací obou variant. Tím získáme pevný a rovný podklad pro další vrstvy.

Při pokládce polystyrenových desek se vždy snažíme zajistit převazbu spojů. A to jak v první vrstvě, tak i ve všech ostatních. Převazba by měla být ideálně o polovinu délky desky.

Abychom umožnili anhydridové podlaze v budoucnu pracovat, umístíme po obvodu stěny dilatační pás. My jsme jej umisťovali před pokládkou poslední vrstvy polystyrenu. Pás je na jedné straně vybaven samolepicí fólií, ale i přes to je vhodné jej na některých místech připevnit k omítce pomocí ruční sponkovačky.

Spoje dilatačního pásu provádíme vždy na stěně. Nikoliv tedy v rohu nebo v jeho bezprostřední blízkosti. V rozích dilatační pás nenařezáváme, ale pečlivě vytvarováváme do pravého úhlu. Mírný rádius, který v rohu vznikne, je žádoucí.

Izolace podlahy polystyrenem

Poslední vrstvou polystyrenu přimáčkneme dilatační pás ke stěně a současně dáváme pozor na to, abychom nepoškodili igelit, který je součástí obvodové dilatace a v následující stavební etapě jej budeme lepit k fólii s rastrem pro podlahové topení.

Reklama

Jak to šlo?

Koupelny, technická místnost a další prostory s velkým množstvím rozvodů vedených v podlaze vyžadují pečlivou pokládku tepelné izolace a také velkou dávku trpělivosti.

Doslova za odměnu je pokládka podlahového polystyrenu ve velkých místnostech jako je obývací pokoj či garáž.

Při pokládce izolace v garáži musíme použít tepelnou izolaci s vyšší pevností v tlaku. Ideálně extrudovaný polystyren XPS 300. Na něj budeme v další stavební etapě ukládat cementový litý potěr Cemlevel tloušťky 7 cm.

Polystyren na podlaze máme konečně položený a můžeme se tak pustit do další etapy, kterou bude instalace teplovodního podlahového vytápění.

Galerie

Izolace podlahy polystyrenemIzolace podlahy polystyrenemIzolace podlahy polystyrenemIzolace podlahy polystyrenem
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací