Zámková dlažba, palisády, obrubníky a schody - část 31.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
24. 11. 2022
0 komentářů
Zámková dlažba, palisády, obrubníky a schody - část 31.
Příspěvek stavebníka

Obrubníky a palisády

Kolem domu jsem chtěl konečně vybudovat zpevněné plochy a to nejenom štěrk :-) Čili jsem se do toho pustil vlastně už v roce 2020 opěrnou zídkou ve svahu viz předchozí článek.

Na ní navazujou obrubníky a palisády. Palisády Vera i zahradní obrubníky výšky 20cm a šířky 5cmod CS beton - odstín Javor. Obrubníky jsem větší nebral, aby se s nimi dalo manipulovat ručně a i tak osazování v jednom člověku dalo sakra zabrat na záda a vnitřní svaly těla.

Pod obrubníky jsem někde ručně a někde od bagru nechal vykopat cca 10-15cm prostor a následně po natažení provázku nasypal polosuchý pískový beton dvacítku. Asi je to zbytečně moc betonu pod. Na vnitřní stranu obubníku jsem si předtím nakreslil fixou linku 10cm pod horní okraj, abych nezahrnul beton příliš nahoru a ten pak nepřekážel zámkové dlažbě.

Složení plochy jsem měl v zásadě:

  • šmanda (stěrk 0/32) cca 15-20cm, zhutňovaná po 10cm vibrační deskou

  • rejže (drobné kamínky) cca 4-6cm, někde i 7cm, podle toho jak vycházely výšky, ale tyhle kamínky jsou o dost dražší než šmanda

  • zámková dlažba od BEST betonu (Korzo colormix podzim) 6cm výšky všude, jak pro auto, tak jenom pochozí

Osazování obrubníků

Obrubníky byly jednoduché osadit a práce šla rychle od ruky, zvlášť když druhý pracant vozil beton a házel lopatou do připravených rýh. Pod napnutý provázek jsem beton rovnal lžící do cca 18 cm pod provázek a zbytek doladil obrubníkem zatlačením a gumovou paličkou.

Dlouhou 2,5m latí jsem průběžně měřil a rovnal i strany obrubníků, aby nebyly prohnuté.

Vzdýlenost od domu jsem kvůli pak pokládce dlažbě, aby se nemusela řezat příliš resp. vůbec neřešil, ale dával celá čísla (např. 1,6m od domu). Spíš jsem se orientoval na terén a kupodivu mi to na více místech pak vyšlo bez prořezu zámkovky. Ale příště bych si to přeměřil (kdybych ovšem měl dlažbu již u sebe na pozemku) a ani jsem nenašel nějaké doporučené šířky od výrobce na webu (jaká to hamba!!).

Reklama

Osazování palisád

Palisády byly jiný oříšek. Nakonec se mi osvědčilo nejvíce osazovat palisády do roviny tak, že jsem si napnul provázek, pod ním zarovnal beton do roviny podle vodováhy a pak pokládal palisády, nahrubo urovnal a paličkou poklepal a až byla řada osazena, tak jsem vložil mini gumové klínky mezi ně. Palisády mají totiž tendenci se naklánět na tu stranu, kde se začíná.

Ještě podotýkám, že spodek palisád se předtím musel oklepnout, protože výrobce tam nechává občas kusy betonu, které vyčnívají a palisády by tak nešly dát zcela k sobě.

Osazování palisád z kopce dolů jsem již dělal jinak a to podle provázku a kus za kusem tak, že jsem vždy podle sklonu v betonu vyhrabal o pár cm menší prostor, osadil palisádu a dorovnal paličkou. Odskoky jsem měřil přibližně a kvůli jednomu cm jsem nepředělával.

Schody do domu - točité

Do domu jsem si před začátkem prací vepředu musel promyslet, jak to tam vlastně bude vypadat. Se ženou jsme měli pár veselých konverzací, ona chtěla zahradního projektanta, já říkal, že to zvládnu sám :-)) Přeměření výšek od čisté výšky podlahy domu na ulici do prostoru budoucích vrátek jsem provedl nivelačním přístrojem, který se mi hodil snad už tisíckrát. Dopočet jsem si kolik schodů bude potřeba. Schody jsem dělal po 18cm výšky a vyšlo mi to na 4 schody z palisád a zbytek, asi 12cm výšky po 2m, jsem chtěl vyhnat jenom nakloněnou dlažbou od vrátek.

Do terénu mi vyšly nejlépe točité schody, takže jsem si načetl normy, které musí splňovat pro nášlap v úzké části. I jsem to malinko přidal, aby se chodilo lépe.

Schody jsem budoval od nejhornějšího schodu směrem dolů a výšky kreslil na přilehlou opěrnou zídku, kterou jsem si předtím vybetonoval (základ 50cm v zemi a štípané bedňáky prolinkované 12mm dráty svisle i vodorovně). Tuhle zídku jsem nijak nenapojoval na existující betonové 2 schody do domu. Vnitřek schodů jsem pak vybetonoval, namísto stěrku/šmandy, který jsem do nich nedával. Na beton pak přišla rovnou 4cm rejže a následně zámková dlažba.

Pokládka zámkové dlažby

Před samotnou pokládkou jsme navozili rejži a nahrubo rozhrnuli do zakreslených výšek na obrubníkách/palisádách/soklu od domu. Stažení rejže do roviny u obrubníku bylo lehké - vyrobil jsem si z dřevěného prkna šablonu na 5cm a stahoval jsem podle obrubníku. Vyplatil se vždy udělat si šablonu na tu šířku, kde jsem zrovna stahoval. Čili na nájezd pro auto jednu, pro chodník šířky X druhou atd. Tam, kde nešlo použít stažení podle obrubníku jsem používal dlouhou 2,5m lať, vodováhy.

Pro stažení podél domu jsem používal na druhé straně chodníku tyč - resp. železnou kunu co mi zbyla od plotu Pilecký. Má skoro 3m, takže se hodila. Stažení podle ní hodně pomohlo. Jinak je chodník vlnitý. Kunu jsem po stažení podle ní a obrubníku vyndal a mezeru ručně zasypal a urovnal vodováhou. Rovina z rejže je si to nejvíc umění na pokládce zámkovky.

Samotnou pokládku (cca 120m2, přes 8000 ks kostek) jsem pak realizoval během následujících týdnů postupně. Pracné je nakládání, vožení a vykládání.

Pokládku ze 3 tvarů dlažby jsem prováděl zcela náhodně, za dodržování následujících pravidel:

  • zbytečně jsem nevytvářel kříže

  • rovné spáry nedělal delší jak 50cm

  • mixoval 2-3 různé palety kvůli probarvení

Reklama

Celkově jsem očekával, že náhodný system pokládání mi nabude ve finále tvořit žádné pravidelně se opakující se linky nebo tvary. Jestli se to povedlo, je možné vidět na fotkách.

Jinak to byla zábavná práce, ale sakra těžká na záda. Ruce - úchop jsem měl zvyklý už z předchozího stavění, ale jinak byl tady člověk víceméně pořád ohnutý. Ale i ruce mi to zesílilo, jako Hulk.

Průběžně jsem dělal dořezy kostek. Vůbec to nepřibývalo. Ale koupil sem si na conradovi stolní držák na mojí velkou flexu a používal ho. To byla jedna z moc dobrých věcí na ulehčení. Pěkně ve stoje si řezat a hlavně - rovné řezy.

Co bych příště udělal navíc

Určitě bych si koupil vlastní vibrační desku, těch půjčování bylo asi 12 po 700 Kč a pořád se musela vozit sem tam. Na konci bych ji určitě dobře prodal a nezdržoval se o čas a peníze.

No a tím jsem se zednickýma prácema víceméne hotov, krom pak někdy v budoucnu čelní zděný plot.

Stavbě zdar.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Držák na flexu a ostatní drobnosti
10 000 Kč
Křemičitý písek
700 Kč
Bagr a odvoz hlíny
20 000 Kč
Půjčování vibrační desky a žáby
8 400 Kč
Beton a kamenivo
45 000 Kč
Obrubníky a palisády CS beton
40 000 Kč
Zámková dlažba BEST Korzo colormix podzim 120m2
61 685 Kč
Celkem185 785 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací